Palindromski reumatizam – 2. dio

Bolesnici s palindromskim reumatizmom obično su bez simptoma između napada upale i bola.

Simptomi

Bolesnici s palindromskim reumatizmom obično su bez simptoma između napada upale i bola. To je bitna razlika ove bolesti od drugih tipova upalnih artritisa, kao što je na primjer reumatoidni artritis, gdje bolesnici s tom bolešću većinu vremena imaju probleme sa zglobovima.

Simptomi palindromskog reumatizma tijekom napada mogu uključivati:

  • oticanje i crvenilo u jednom ili više zglobova,
  • ukočenost u zahvaćenim zglobovima,
  • bol u tetivama ili drugom tkivu oko zglobova,
  • umor,
  • ograničena pokretljivost,
  • povišena tjelesna temperature.

Tijekom napada palindromskog reumatizma, zahvaćeni zglobovi i meka tkiva oko zglobova će biti bolni i ukočeni, a mogu izgledati i otečeno. Također mogu biti topliji od ostatka tijela, a koža iznad zglobova može biti crvena.

Napadi bolesti obično počinju u jednom ili dva zgloba, često rukama, koje brzo postaju bolne, ukočene i otečene.  

Artritis (upala u zglobovima) kod palindromskog reumatizma se najčešće razvija poslijepodne, a intenzitet napada doseže svoj maksimum u roku od nekoliko sati. Trajanje simptoma može biti od nekoliko sati do dva tjedna, a većina se napadaja završi u roku od tri dana. Epizode artritisa javljaju se potpuno nepravilno i zabilježeno je od tri do 250 napadaja godišnje. Osim napada bol i otečenosti u zglobovima i mekim tkivima oko zglobova, bolesnici nemaju simptoma ili znakove artritisne bolesti.

Najčešće je zahvaćen samo jedan zglob, ali u jednoj epizodi mogu biti zahvaćena i do četiri zgloba. Najčešće su napadnuti srednji i donji zglobovi prstiju na šakama, zglobovi koljena, ramena i gležnjevi. Kukovi i leđa su, međutim, vrlo rijetko zahvaćeni. Jedna trećina bolesnika ima crvenilo preko zahvaćenog područja, a tetive i ovojnice tetiva također mogu biti zahvaćene.

Napadi se mogu seliti iz jednog zgloba u drugi zglob. Na kraju se napad zaustavlja i zahvaćeni zglobovi i tetive se vrate u prvobitno „normalno“ stanje.

Bez obzira na učestalost napada, smatra se da ti napadi ne uzrokuju oštećenje zglobova. Bolesnici s palindromskim reumatizmom se obično dobro osjećaju između napada.

U nekih bolesnika zabilježena je povišena tjelesna temperatura i edem usana i periorbitalnih područja.

Neki se bolesnici osjećaju umornima nakon napada. To može trajati nekoliko dana ili tjedana i može utjecati na fizički status bolesnika, kao i na njihovu koncentraciju i motivaciju.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika