Psorijatični artritis – 3. dio

Liječenje PsA mora biti usmjereno u dva pravca: na kožnu i na zglobnu bolest. Iako ne postoji lijek kojim ćemo u potpunosti izliječiti bolest, postoje brojni učinkoviti lijekovi i fizikalna terapija s kojima kontroliramo tijek bolesti I poboljšavamo funkcionalnu sposobnost bolesnika.

Liječenje

Liječenje PsA mora biti usmjereno u dva pravca: na kožnu i na zglobnu bolest. Iako ne postoji lijek kojim ćemo u potpunosti izliječiti bolest, postoje brojni učinkoviti lijekovi i fizikalna terapija s kojima kontroliramo tijek bolesti i poboljšavamo funkcionalnu sposobnost bolesnika. Kožna bolest (psorijaza) se liječi lokalnom i sustavnom primjenom retinoida (derivata vitamina A), kortikosteroida, fototerapijom (terapija svjetlošću) i drugim pripravcima. Dok zglobnu bolest (artritis) liječimo slično kao i reumatoidni artritis. Temeljni lijekovi za PsA su:

Nesteroidni antireumatici

Navedeni lijekovi djeluju na smirenje upale i boli. Bolesnicima koji imaju izraženu bol tijekom čitavog dana treba davati punu protuupalnu dozu s pokrivenošću lijekom kroz 24 sata. To znači da navedeni lijek treba uzimati 3 puta dnevno, u punoj propisanoj dozi. Najčešće se koristi Ibuprofen, jer se dobro podnosi. Mogu se kombinirati i sa čistim analgeticima (lijekovima koji prvenstveno djeluju na bol), kao paracetamolom i tramadolom. Najvažnije nuspojave su gastroenterološke poput gastritisa ili ulkusa želuca, no mogu se spriječiti lijekovima koji štite želučanu sluznicu. 

Kortikosteroidi

Ova skupina lijekova ima snažan protuupalni učinak. Kod PsA se najčešće primjenjuju u obliku lokalnih infiltracija (blokada) u zglob ili u enteze (hvatišta tetiva za kost). No, imaju izražene nuspojave, pa ih se ne smije često primjenjivati. Sustavna upotreba, u obliku tableta, u ovoj bolesti nije preporučena, budući da nisu toliko uspješna terapija kao kod reumatoidnog artritisa.

Lijekovi koji mijenjaju tijek bolesti

Ovim se lijekovima usporava napredovanje reumatskih bolesti, tako da smanjuju simptome kao: bolovi, otekline i zakočenost zglobova. Učinak je vidljiv nakon nekoliko tjedana ili kroz koji mjesec nakon primjene. Tu ubrajamo sulfasalazin, metotreksat, leflunomid, hidroksiklorokin. Gastroenterološke smetnje i porast jetrenih enzima (AST, ALT, GGT) su im najčešće nuspojave.

Imunosupresivi

Njima se blokira imunološki sustav, koji nenormalno napada zdrava tkiva bolesnika. To su ciklosporin, azatioprin i ciklofosfamid. Oštećenje funkcije bubrega, učestale infekcije bolesnika (budući da je blokiran imunološki sustav) su im česte nuspojave, pa se najčešće daju najtežim bolesnicima s PsA.

Biološki lijekovi – inhibitori TNF-α

Spadaju u novije lijekove, te blokiraju aktivnost faktora nekroze tumora (TNF), koji je važan posrednik upalnog procesa. Oni se koriste sami ili u kombinaciji s metotreksatom (MTX), a učinkoviti su kod većine bolesnika. Dovode do smirivanja simptoma bolesti ali, još važnije, sprječavaju daljnja strukturalna oštećenja zglobova i zaustavljaju napredak bolesti. To su infiksimaba, adalimamaba i etanercept. Primjenjuju se prema pisanim protokolima. Najvažnije nuspojave su im ozbiljne infekcije, posebice reaktivacija tuberkuloze.

Fizikalna terapija

Njome održavamo ukupnu funkcionalnu sposobnost bolesnika, pokretljivost zglobova i kralježnice, te čuvamo mišiće od propadanja. Najčešće se primjenjue: medicinska gimnastika (održavanje fizičke kondicije) , lokalna terapija hladnoćom (smanjivanje upale) i toplinom (opušanje mišića), elektroterapija, ultrazvuk, magnetoterapija, ultraljubičaste zrake, te hidroterapija s morskom vodom ili naftalanom.

Prognoza bolesti

Općenito se može reći da PsA ima bolju prognozu od reumatoidnog artritisa. No, pojedini oblici bolesti kao mutilirajući (razarajući) artritis s osteolizom (razgradnjom) malih kostiju na prstima ima lošiju prognozu, te u konačnici dovodi do teških deformacija i onesposobljenosti bolesnika. Otprilike 5% bolesnika ima teški artritis sa deformacijama zglobova i lošim ishodom bolesti. Također je važno naglasiti da ne postoji veza između težine kožnih promjena i zglobnih deformacija bolesti. Oblik bolesti gdje se javlja periferni artritis s tipičnim ankilozantnim spondilitisom je udružen sa drugim vanzglobnim bolestima poput upale bjeloočnice, aorte, srčanim bolestima, te fibrozom pluća. Navedene bolesti u kombinaciji s PsA uzrokuju komplikacije, te pogoršavaju bolesnikovo stanje. No, unatoč svemu ipak kod većine bolesnika psorijatični artritis NE dovodi do razaranja zglobova, pa iako su prisutni bolovi i zakočenost zglobova, obično funkcionalna sposobnost bolesnika nije jako narušena.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika