Raynaudova bolest – 3. dio

Iako su uzroci ove bolesti nepoznati, zna se da visoka razina slobodnih radikala, koji nastaju unutar krvnih žila s oslabljenom cirkulacijom, dovodi do oštećenja endotela (unutarnjeg djela žile)  i okolnog tkiva.

Dodaci prehrani u liječenju Raynaudove bolesti

Iako su uzroci ove bolesti nepoznati, zna se da visoka razina slobodnih radikala, koji nastaju unutar krvnih žila s oslabljenom cirkulacijom, dovodi do oštećenja endotela (unutarnjeg djela žile)  i okolnog tkiva. Korištenje antioksidansa u liječenju se temelji na istraživanjima koja su pokazala kako su razine važnih antioksidansa (poput vitamina E, vitamina C i selena) smanjene kod ovih bolesnika. Najznačajniji antioksidansi koji su pokazali pozitivan učinak u liječenju Raynaudove bolesti su:
Vitamin E. Vitamin E je ključan antioksidans. On štiti masne kiseline na stanicama krvnih žila od oksidacije, pa ne dolazi do oštećenja endotela (unutarnjeg djela žile).
Vitamin C. Vitamin C je važan za sintezu kolagena, ključne komponente stjenke krvnih žila. Istraživanja su pokazala da uzimanje vitamina C poboljšava protok krvi.
Niacin. Eksperimentalno ispitivanje korisnosti  niacina u liječenju ove bolesti pokazalo je pozitivne terapeutske učinke na cirkulaciju unutar malih krvnih žila. I to ne samo kroz vazodilataciju (širenje krvnih žila), već i kroz sposobnosti razbijanja ugruška (fibrinoliza) i smanjivanje razine lipida (masnoća) u krvi.
Magnezij. Magnezij je neophodan za opuštanje mišića u malim arterijama. Zahtjevi za magnezijem rastu s povećanjem fizičkog stresa, koji je jedan od okidača u izazivanju simptoma bolesti.
Esencijalne masne kiseline. Omega-3 i omega-6 masne kiseline povećavaju toleranciju krvnih žila na hladnoću.
L-Arginin i N-acetilcistein (NAC).  Pomažu u održavanju malih krvnih žila otvorenima i opuštenima, što je itekako važno kod ove bolesti.
Ginkgo biloba. Smanjuje učestalost napada simptoma, prema nekim znanstvenicima za čak 56%.

Poželjno je da prije uzimanja bilo kojeg od navedenih preparata razgovarate sa svojim liječnikom koji vas može upozoriti ukoliko postoje bilo kakve potencijalne interakcije lijekova ili nuspojave navedenih tretmana.

Preporuke i prevencija

Korisni savjeti koji mogu smanjiti napadaje Raynaudove bolesti i pomoći bolesniku da se dobro osjeća su: prestanak pušenja (pušenje uzrokuje stezanje malih krvnih žila), redovita vježba (vježba može poboljšati cirkulaciju), kontrola stresa (budući da stres može potaknuti napad, treba naučiti prepoznati i izbjeći stresne situacije),  izbjegavati kofein (kofein uzrokuje sužavanje krvnih žila), voditi brigu o svojim rukama i nogama (zaštiti svoje ruke i noge od ozljeda, ne hodati bos, voditi brigu o noktima), izbjegavati ozljede ruku i nogu.
Ukoliko se dogodi napad Raynauda prvo bi trebalo zagrijati ruke ili noge ili bilo koje drugo zahvaćeno područja kože. I za tu svrhu može poslužiti topla voda.  Ako stresna situacija izaziva napad, može se pokušati zaustaviti napad smirivanjem i opuštanjem.
Ukoliko bolujete od Raynauda treba se naučiti živjeti s bolešću. Neke od korisnih mjera prevencije (sprječavanja) napada su:  obući se toplo (zimi, nositi kapu, šal, čarape, čizme i rukavice kada se ide vani, nosite štitnike za uši i masku za lice, ukoliko su vrh nosa i uške osjetljive na hladnoću); poduzeti mjere opreza u zatvorenom prostoru (nositi čarape i rukavice u krevetu  ukoliko je hladnije doba godine, koristiti klima uređaj) i razmisliti o boravku u krajevima s blažom klimom.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika