Reaktivni artritis i Reiterov sindrom – 3 dio

Liječenje ReA mora biti usmjereno na dva cilja: na infektivni uzročnik (ukoliko se dokaže) i na zglobnu bolest. Ukoliko je dokazan bakterijski uretritis (upala mokraćne cijevi), liječi se prema antibiogramu (metoda za utvrđivaje antibiotika).

Liječenje

Liječenje ReA mora biti usmjereno na dva cilja: na infektivni uzročnik (ukoliko se dokaže) i na zglobnu bolest. Ukoliko je dokazan bakterijski uretritis (upala mokraćne cijevi), liječi se prema antibiogramu (metoda za utvrđivaje antibiotika na koje je bakterija osjetljiva). S obzirom na uzročnike uretritisa uglavnom se primjenjuju tetraciklini (doksiciklin) i azitromicin. Konjuktivitis (upala očne spojnice) se liječi primjenom kortikosteriodnih kapi za oči.

Artritis kod ReA se liječe prema uobičajenim pravilima za liječenje upale i boli u zglobu kod reumatskih bolesti. Kod akutne bolesti i recidiva (ponovnog pojavljivanja bolesti) najčešće se koriste: 

-Nesteroidni antireumatici. Navedeni lijekovi djeluju na smirenje upale i boli. Bolesnicima koji imaju izraženu bol tijekom čitavog dana treba davati punu protuupalnu dozu s pokrivenošću lijekom kroz 24 sata. To znači da navedeni lijek treba uzimati 3 puta dnevno, u punoj propisanoj dozi. Najčešće se koristi Ibuprofen, budući da se dobro podnosi.

-Kortikosteroidi. Ova skupina lijekova ima snažan protuupalni učinak. Kod ReA se najčešće primjenjuju u obliku lokalnih infiltracija (blokada) u zglob ili u enteze (hvatišta tetiva za kost). No, prije njihove primjene prvo treba izvući višak tekućine iz zahvaćenog zgloba.

U kroničnom obliku bolesti se koriste:

  • kortikosteroidi. Sustavna upotreba, u obliku tableta.
  • lijekovi koji mijenjaju tijek bolesti. Ovim se lijekovima usporava napredovanje reumatskih bolesti i smanjuju se simptomi kao: bolovi, otekline i zakočenost zglobova. Učinak je vidljiv nakon nekoliko tjedana ili kroz koji mjesec nakon primjene. Tu ubrajamo sulfasalazin, metotreksat, leflunomid, hidroksiklorokin.

A u vrlo progresivnom obliku bolesti još se primjenjuju i:

  • imunosupresivi – njima se blokira imunološki sustav, koji nenormalno napada zdrava tkiva bolesnika,a to su ciklosporin, azatioprin i ciklofosfamid.

Od fizikalne terapije  najvažnija je kriomasaža (masaža ledom) bolnih i otečenih zglobova i hvatišta tetiva za kost, te medicinska gimnastika. Također se koristi i elektroterapija (terapija električnom energijom).  Fizikalnom terapijom održavamo ukupnu funkcionalnu sposobnost bolesnika, pokretljivost zglobova i kralježnice, smanjujemo bol, te čuvamo mišiće od propadanja.

Prognoza bolesti

Prognoza je većinom dobra u gotovo 80% bolesnika. Nakon jednog ili nekoliko recidiva (ponovnog pojavljanja) bolesti, artritisi prolaze bez trajnih strukturalnih i funcionalnih oštećenja zglobova,, i to unutar 6 do 12 mjeseci od početka nastanka. Samo 3% oboljelih razvije ankilozu (ukočenje)kralježnice, a oko 10% kronični oblik bolesti sa oštećenjem zahvaćenih zglobova.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika