Sjögrenov sindrom – 2. dio

Simptomi Sjögrenovog sindroma mogu biti vezani uz poremećaj rada žlijezda, ali mogu uključivati i simptome vezane za druge organe u tijelu (izvanžljezdani simptomi), te opće simptome poput kroničnog umora.

Simptomi bolesti

Simptomi Sjögrenovog sindroma mogu biti vezani uz poremećaj rada žlijezda, ali mogu uključivati i simptome vezane za druge organe u tijelu (izvanžljezdani simptomi), te opće simptome poput kroničnog umora.
Upala suznih žlijezda kod SS-a dovodi do smanjene proizvodnje suza što rezultira pojavom suhih i iritiranih očiju. Oči postaju blago crvene i osjetljive na dim i jaku svjetlost, a bolesnik ima osjećaj prisutnosti „pijeska u očima“. Suhoća očiju (kseroftalmija) može dovesti do pojave učestalih infekcija očiju. Upala žlijezda slinovnica kod SS-a dovodi do suhoće u usnoj šupljini (kserostomija), poteškoća s gutanjem, karijesa, bolesni desni, rana u ustima, poremećaja okusa i učestalih infekcija zaušnih žlijezda.  Također je uobičajeno da i nos i grlo postanu suhi, što može dovesti do oslabljenog osjeta mirisa, krvarenja iz nosa, poremećaja sinusa, promuklosti, te naknadno i suhog kašlja.

Ostale žlijezde koje mogu biti zahvaćene  upalom u sklopu SS-a su žlijezde u koži (koža postaje suha, pojavljuje se svrbež, osip i iritacija kože, te koža postaje osjetljiva na sunce), sluznice dišnih putova (što dovodi do bronhitisa, ali i upale pluća) i mokraćno-spolnog sustava (učestalije mokraćne infekcija, ponekad uzrokuje bol tijekom spolnog odnosa, učestale gljivične vaginalne infekcije, kod muškaraca kožica spolnog uda može biti suha, što dovodi do njenog pucanja).
Izvanžljezdani simptomi uključuju: upalu i bol u zglobovima (artritis i artralgije – najčešće na šaci i stopalima, obično u jutarnjim satima), Raynaudov fenomen (poremećaj cirkulacije u rukama i nogama), upalu pluća i limfnih čvorova, upala bubrega i bubrežne kamence, oštećenje perifernih živaca i mozga, te mišićne bolesti. Rijetka ozbiljna komplikacija Sjögrenovog sindroma je upala krvnih žila (vaskulitis), koja može dovesti do oštećenja raznih tkiva i organa. Česta bolest koja je povezana sa SS-om  je autoimuni tireoiditis (Hashimotov tireoiditis), što može dovesti do abnormalne razine hormona štitnjače u krvi. Žgaravica i otežano gutanje mogu rezultirati s gastroezofagealnom refluksnom bolesti (GERB-om). Pronađena je i povezanost između SS-a i reumatoidnog artritisa (RA). Rijetka i ozbiljna bolest koja je povezana s ovim sindrom je primarna bilijarna ciroza (PBC), autoimuna bolest jetre koja dovodi do stvaranja ožiljaka u tkivu jetre. Mali postotak pacijenata može razviti i rak limfnih žlijezda (limfom).

Oblici bolesti

Postoje dva oblika Sjögrenovog sindroma:

Primarni Sjögrenov sindrom  – koji dijelimo na dva oblika, onaj koji zahvaća žlijezde (žljezdani oblik pSS-a) i onaj koji zahvaća druge organe (izvanžljezdani oblik pSS-a).

Kod žljezdanog oblika pSS-a su najčešće zahvaćene suzne žlijezde i žlijezde slinovnice, ali i žlijezde u koži, te sluznica dišnog, probavnog i mokraćno-spolnog sustava. Očituje se suhim očima i ustima, oštećenjem glasa, učestalim gnojnim upalama zaušnih žlijezda, bronhitisom, gastritisom, učestalim infekcijama mokraćnog sustava i suhoćom kože.

Dok su kod izvanžljezdanog oblika pSS-a najčešće zahvaćeni sustav za kretanje i koža, pluća, bubrezi, jetra, limfni i živčani sustav. Stoga simptomi ovog podtipa bolesti mogu varirati od bolova i upale u zglobovima i mišićima, upala pluća i bubrega, povećanom jetrom i slezenom do oštećenja u mozgu i perifernim živcima.

Sekundarni Sjögrenov sindrom – uvijek je udružen s drugim autoimunim bolestima i to najčešće s reumatoidnim artritisom (RA), sustavnim eritemskim lupusom (SLE), sklerodermijom (SScl), Hashimotovim tireoiditisom i  primarnom bilijarnom cirozom (PBC).

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika