Sjögrenov sindrom – 3. dio

Rana dijagnoza i liječenje Sjögrenovog sindroma važni su u sprječavanju komplikacija bolesti. No, rano dijagnosticiranje često može biti teško, budući da se simptomi SS-a preklapaju.

Dijagnoza bolesti

Rana dijagnoza i liječenje Sjögrenovog sindroma važni su u sprječavanju komplikacija bolesti. No, rano dijagnosticiranje često može biti teško, budući da se simptomi SS-a preklapaju sa simptomima drugih bolesti, primjerice sustavnim eritemskim lupusom (SLE), reumatoidnim artritisom (RA), fibromijalgijom, sindrom kroničnog umora i multiplom sklerozom. Suhoća usne šupljine može biti i nuspojava određenih lijekova kao što su antidepresivi i lijekovi za visoki krvni tlak. Stoga ne čudi činjenica da se SS najčešće dijagnosticira u prosjeku od 6.5 godina nakon pojave prvih simptoma.

Svaki dijagnostički postupak kreće razgovorom s liječnikom i kliničkim pregledom. Važno je naglasiti kakve simptomebolesti imate, bolujete li od kakvih drugih bolesti, postoji li kakvo nasljeđe u obitelji i koje lijekove uzimate. Za postavljenje dijagnoze potreban je klinički pregled kojim se ustanovljuje suhoća očiju i usne šupljine, te povećane žlijezde slinovnice.

Proizvodnja sline se mjeri pomoću nekoliko testova koji utvrđuju kolika se količina sline proizvede tijekom određenog vremenskog razdoblja. Proizvodnja suza se mjeri na dva načina: Schirmerovim testom koji mjeri proizvodnju suza  putem tankog papira i ukapavanjem određenih boja u oko, nakon čega se gledaju suha mjesta na površini oka.

Od radioloških pretraga koriste se: scintigrafija žlijezda slinovnica, gdje se ispituje njihov rad i sijalografija, pretraga gdje se roentgenskim (RTG) zrakama snimaju slinovnice nakon što se u njih ubrizga kontrastno sredstvo. Osim navedenih pretraga koristi se i biopsija navedenih žlijezda. Bolesnici sa SS-om stvaraju veliku količinu protutijela protiv vlastitih tkiva (autoantitijela) koja se mogu detektirati u krvi. Najčeće se javljaju: ANA (anti-nuklearna antitijela), RF (reumatoidni faktor), Ro i La antitjela, tiroidna antitjela (antitijela protiv tkiva štitne žlijezde), te povišeni imunoglobulini. Osim navedenih autoantitjela u krvnim testovima nalazimo i povišenu sedimentacija eritrocita i CRP (C-reaktivni protein), koji govore u prilog upalnog zbivanja u organizmu. No, da bih nekome sa sigurnošću mogli utvrditi dijagnozu SS-a moramo se držati međunarodnih klasifikacijskih kriterija za ovaj sindrom.

Liječenje – opće mjere

Liječenje bolesnika sa Sjögrenovim sindrom usmjereno je prema smanjivanju simptoma bolesti i  prevenciji komplikacija kao što su infekcije. Ne postoji specifičan lijek za Sjögrenov sindrom, no simptomi se mogu uspješno tretirati. Suhe oči se mogu navlažiti umjetnim suzama po danu i mastima za oko po noći. Preporuča se i nošenje zaštitnih sunčanih naočala, koje smanjuju isušivanje očiju ili prozirnih zaštitnih naočala kada nema jakog sunca. Za suha usta potrebno je neprestano piti tekućinu, žvakati žvakaće gume ili koristiti tekućine za ispiranje usne šupljine. Dobro je piti mineralnu vod kako bi se stimulirao protok sline. Lijekove koji smanjuju lučenje pljuvačke, kao što su dekongestivi (kapi za začepljen nos) i antihistaminici (lijekovi za alergiju) treba izbjegavati budući da mogu pogoršati stanje. Dobra higijena zubi, korištenje medicinske zubne paste i česti posjeti zubaru mogu smanjiti propadanje zubi i bolesti desni. Bolne i otečene žlijezde slinovnice mogu se liječiti analgeticima (lijekovima za bol), a korisni su i topli oblozi. Nosni sprejevi (s morskom vodom) mogu pomoći pri ublažavanju suhoće u nosu. Za umanjivanje suhoće mokraćno-spolnih organa može se koristiti lubrikant prilikom spolnog odnosa. Bolovi u zglobovima se mogu spriječiti vježbanjem u bazenu s toplom vodom, hodanjem i vožnjom biciklom.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika