Sjögrenov sindrom – 4. dio

Cilj liječenja je obuzdati simptome i spriječiti nastanak komplikacija bolesti sa svrhom održavanja pristojne kvalitete života bolesnika. Liječenje se provodi kombinacijom.

Liječenje – specifične mjere

Cilj liječenja je obuzdati simptome i spriječiti nastanak komplikacija bolesti sa svrhom održavanja pristojne kvalitete života bolesnika. Liječenje se provodi kombinacijom lijekova i rehabilitacijskim postupcima.

Ciklosporin kapi se mogu koristiti za smanjenje upale suznih žlijezda, a za pojačano lučenje sline i suza koristi se pilokarpin. Znakovi infekcije oka (konjuktivitis), kao što su gnoj, prekomjerno crvenilo ili bol treba tretirati kapima za oči koje sadrže antibiotike. Ukoliko postoje bolovi u zglobovima i mišićima, različiti lijekovi nam mogu pomoći u otklanjanju ovih simptoma. Najčešće se koriste paracetamol (Lupocet) ili NSAIL (ne-steroidni antiupalni lijekovi) kao ibuprofen, ketoprofen, diklofenak i sl. Nedostatak NSAIL lijekova jesu njihove nuspojave kao: iritacija sluznice želuca, što može dovesti do bolova u trbuhu, a ponekad i čira (ulkusa) na želucu. No, NSAIL lijekovi se mogu kombinirati s lijekovima koji štite sluznicu želuca.

Refluks želučane kiseline se tretira lijekovima koji smanjuju koncentraciju želučane kiseline u želucu. Tu su nam osobito značajni inhibitori protonske pumpe (omeprazol, pantoprazol, esomeprazol). Također je važno i paziti na prehranu, te izbjegavati krutu hranu. Ozbiljne komplikacije Sjögrenovog sindroma, kao što je vaskulitis, zahtijevaju terapiju imunološkim supresijskim lijekovima, uključujući kortizon (Prednizon) i / ili azatioprin (lmuran) ili ciklofosfamid. Kortizon sprječava upalu u tijelu i da bi se izbjegle njegove nuspojave koriste se niske doze kortizona u obliku tableta ili injekcije kortizona  direktno u upaljene zglobove i tetive. U slučaju ekcema ili druge kožne bolesti, koji su posljedica suhe kože, može se koristiti kortizon u obliku masti. Razne infekcije, koje mogu komplicirati SS, tretiramo odgovarajućim antibioticima. Rak limfnih čvorova (limfom), rijetka komplikacija Sjögrenovog sindroma, tretira se samostalno, antitumorskim lijekovima.

Fizikalna terapija i rehabilitacija je važna komponenta u liječenu ovog sindroma. I to se najčešće koristi kineziterapija kod ovih bolesnika. No, prije bilo kakvog programa tjelovježbe, važno je napraviti funkcionalnu analizu mišića i zglobova. Najvažniji dio u pristupu liječenju kineziterapijom je usmjeren prema terapijskom cilju smanjenja boli i povećanju funkcijskog kapaciteta zglobova i trupa općenito. Vježbe koje koristimo možemo podijeliti u nekoliko skupina: vježbe disanja, istezanje, vježbe za jačanje ekstenzora trupa i udova, vježbe za kralježnicu, jačanje mišića trbuha i opće kondicijske vježbe.

SS je područje aktivnog istraživanja u reumatologiji. Ispituju se novi lijekovi za ovu bolest, a novija istraživanja su pokazala da rituksimab može biti koristan za liječenje ovog sindroma.

Prognoza

Uz odgovarajuću brigu i higijenu očiju i usne šupljine, prognoza za bolesnike sa SS-om  je općenito dobra. Suhoća očiju može dovesti do ozbiljnih ozljeda oka, naročito rožnice, i to treba spriječiti redovitim kontrolama bolesnika kod oftalmologa. Suhoća usne šupljine može dovesti do karijesa na zubima, te infekcije zaušnih žlijezda i pojave kamenaca u navedenim žlijezdama. Stoga nam je optimalna oralna higijena izuzetno bitno. Ozbiljne komplikacije koje se javljaju uz SS, kao što su: primarna bilijarna ciroza (PBC) i limfom mogu dramatično utjecati na prognozu bolesti. Zbog toga nam je važno da se ovi bolesnici redovito kontroliraju kod liječnika specijalista

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika