Sklerodermija – 4. dio

Cilj liječenja je obuzdati simptome i spriječiti nastanak komplikacija bolesti sa svrhom održavanja pristojne kvalitete života bolesnika. Liječenje se provodi kombinacijom lijekova i rehabilitacijskim postupcima.

Liječenje simptoma bolesti

Cilj liječenja je obuzdati simptome i spriječiti nastanak komplikacija bolesti sa svrhom održavanja pristojne kvalitete života bolesnika. Liječenje se provodi kombinacijom lijekova i rehabilitacijskim postupcima.
Raynaudov fenomen se može liječiti lijekovima kao što su blokatori kalcijskih kanala, koji otvaraju sužene krvne žile i poboljšavaju cirkulaciju. Kako bi spriječili daljnja oštećenja kože važno je zadržati cijelo tijelo toplo i održavati dobru cirkulaciju, osobito u prstima. Na taj način štitimo kožu i prste od ozljeda, koje se mogu dogoditi čak i tijekom normalne dnevne aktivnosti. Održavanje higijene tijela, izbjegavanje stresa, prestanak pušenja i male doze acetilsalicilne kiseline (ASK) također su važne mjere u liječenju Raynaudovog fenomena.
Refluks želučane kiseline može biti tretiran lijekovima koji smanjuju koncentraciju želučane kiseline u želucu. Tu su nam osobito značajni inhibitori protonske pumpe (omeprazol, pantoprazol, esomeprazol). Također je važno i paziti na prehranu, te izbjegavati krutu hranu.
Bolest bubrega koja se očituje s povišenjem krvnog tlaka liječi se ACE inhibitorima (angiotenzin konvertaza enzim inhibitori), lijekovima za povišeni krvni tlak. Ovi lijekovi mogu učinkovito kontrolirati oštećenja bubrega, ako se počnu uzimati rano i dovode do značajnog napretka u liječenju sklerodermije.
Slabost i bol u mišićima se mogu liječiti s protupalnim lijekovima, kao što su glukokortikoidi , intravenski imunoglobulin (IVIG), i / ili imunosupresivni lijekovi. Metode fizikalne terapije i rehabilitacije su nam korisne za održavanje fleksibilnosti kože i zglobova.
Oštećenje pluća. Postoje dvije vrste bolesti pluća koje pacijenti sa sklerodermijom mogu razviti. Prvi tip se zove intersticijska bolest pluća. Postoje dokazi da je lijek zvan ciklofosfamid ponekad djelotvoran u liječenju intersticijske bolesti pluća u bolesnika sa sklerodermijom.
Druga vrsta bolesti pluća je plućna arterijska hipertenzija (visok krvni tlak u plućnim arterijama). U posljednjih 10 godina, brojni lijekova su postali dostupni za liječenje ovog stanja, uključujući lijekove slične prostaciklinu, antagoniste endotelnih receptora i PDE-5 inhibitore.

Život sa sklerodermijom

Život sa sklerodermijom je poprilično izazovan. Svakodnevne aktivnosti mogu biti otežane zbog fizičkih ograničenja i boli. Problemi s probavom mogu zahtijevati promjene u prehrani, pacijenti često moraju jesti nekoliko manjih obroka i više puta dnevno. Također je poželjno održavati kožu dobro hidratiziranom i biti oprezan tijekom aktivnosti kao što su vrtlarstvo, kuhanje, pa čak i otvaranja koverte, kako bi se izbjegle ozljede kože i prstiju. Da bi tijelo bilo toplo, pacijenti bi se trebali oblačiti u slojevima, nositi čarape, čizme i rukavice, te izbjegavati jaku hladnoću. Bolesnici se moraju nositi i s psihološkim nedaćama koje dolaze s bolešću koja je kronična, neuobičajena i trenutno neizlječiva. Mogu se javiti značajne promjene u izgledu (osobito lice) i  gubitak samopoštovanja. Podrška obitelji i prijatelja je bitna u održavanju dobre kvalitete života.

Prognoza

Bolest je izrazito kroničnog i progresivnog tijeka. Prognoza je loša ako su simptomi unutrašnjih organa kao srca, pluća i bubrega prisutni već na samom početku bolesti. Budući da se plućne manifestacije bolesti najteže liječe one predstavljaju i glavni čimbenik koji određuje prognozu bolesti. Bolju prognozu imaju bolesnici muškog spola i s ograničenim oblikom bolesti (CREST sindromom).

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika