Lordiar – vaš prijatelj u nuždi

Proljev nije bolest, nego simptom bolesti ili poremećaja gastrointestinalnog trakta koji je izložen velikom utjecaju okoliša.

Proljev nije bolest, nego simptom bolesti ili poremećaja gastrointestinalnog trakta koji je izložen velikom utjecaju okoliša. Najčešće se radi o infekciji probavnog trakta, a najvećem broju slučajeva proljev je neopasan i nestane nakon nekoliko dana. Djeca i stariji bolesnici su posebno ugroženi, njima proljev može izazvati dehidraciju kao posljedicu gubitka tekućine i elektrolita.

Liječnici dijagnosticiraju proljev (diareu) ukoliko je stolica češća od tri puta dnevno i ukoliko je vodenasta ili rijetka. Ukoliko proljev traje manje od dva tjedna, radi se o akutnom proljevu. Ako proljeva traje duže, radi se o kroničnom proljevu.

Uzroci nastajanja proljeva su različiti. Uglavnom se radi o virusima ili bakterijama, ali ponekad uzročnici proljeva mogu biti i paraziti. Najčešće tijelo pokušava uništiti štetne uzročnike pojačanim lučenjem želučane kiseline kako bi se oslobodilo štetnih mikroorganizama. No, ukoliko u probavni sustav uđe pretjeran broj mikroorganizama, ili ako je želučana kiselina neutralizirana (zbog lijekova ili loše prehrane), mikroorganizmi koloniziraju crijeva i stvaraju infekciju. Tu se razmnožavaju i uzrokuju prejako lučenje vode iz crijeva. Kronični proljevi su najčešće prouzrokovani nadraženim crijevima, kroničnim upalama crijeva (Colitis ulcerosa i Morbus Crohn).

Prema intenzitetu i duljini trajanja tegoba mogu se razviti i simptomi opće slabosti, bolovi u mišićima, iscrpljenost, pad krvnog tlaka, pojačano lupanje srca. Virusi su najčešći uzročnici proljeva. Djeluju tako da inficiraju sluznicu tankog crijeva pa dolazi do transudacije (“ulijevanja” ili prolaza) tekućine i soli u lumen crijeva te nastupaju vodenasti proljevi.

Virus se prenosi uglavnom vodom i hranom. Adenovirusi uzrokuju infekciju tijekom čitave godine, ljeti se incidencija blago povećava, a najčešće obolijevaju djeca. Bolest se prenosi fekalno-oralnim putem. Bakterijski gastroenteritis rjeđi je od virusnog, a bolest nastaje pomoću nekoliko mehanizama. Neke bakterije prijanjaju na sluznicu crijeva, a da ne prodiru u nju te stvaraju enterotoksine. Neke pak bakterije luče egzotoksin koji se može nalaziti u kontaminiranoj hrani. Neke bakterije prodiru u sluznicu tankog ili debelog crijeva te uzrokuju mikroskopske ulceracije i krvarenje. Najčešći uzročnici bakterijskog proljeva su Salomenela, Campylobacter, Shigella, Yersinija te neki podtipovi E. coli.

Rizik za dobijanje proljeva je najveći nakon putovanja u strane zemlje. Kod putovanja, pogotovo u mjesta gdje su niži higijenski standardi, mogući je putnički proljev. On traje prvih nekoliko dana i obično ga uzorkuje bakterija Esherichia coli. Zagađena voda, kocke leda, salate i neoprano voće su najčešći uzroci proljeva. Nakon par dana crijevna flora se normalizira.

Simptome proljeva dijelimo na lakše i teže, koji mogu biti znak ozbiljne bolesti pa zahtijevaju liječnički pregled. Lakši simptomi su grčevi i nadutost, mekana i vodenasta stolica, mučnina i povraćanje, nagla potreba da se ide na WC ,razne turbulencije u području trbuha i crijeva, suha usta i glavobolja kao posljedice dehidracije. Teški simptomi su krv, sluz i neprobavljena hrana u stolici, gubitak težine, groznica popraćena visokom temperaturom.

Ukoliko se ne radi o teškoj infekciji, simptomi nestaju nakon nekoliko dana. Najvažnije je uvijek nadoknaditi tekućinu i soli koji su izgubljeni proljevom. U pojedinim slučajevima se koriste lijekovi koji usporavaju kretanje crijeva i lučenje vode iz njih. Antibiotici se koriste ukoliko je u pitanju bakterijska infecija, a probiotici i sinbiotici mogu pomoći u obnovi zdrave flore crijeva.

Sindrom iritabilnog kolona je poseban entitet, kombinacija ponavljanih bolova u crijevu i proljeva i/ili opstipacije (zatvor crijeva) bez teže bolesti. Česti uzroci pojave sindroma iritabilnog kolona su stres ili napetost. Prva pojava sindroma može se zamijetiti nakon trovanja hranom ili, što je manje vjerojatno, kao posljedica alergije na hranu. Uglavnom oboljevanju žene u dobi od 20 do 30 godina, a i druge osobe stalno izložene stresu. Simptomi iritabilnog kolona variraju, a najčešći je bol u trbuhu koja se manifestira u vidu grčeva – periodičkih – koji uglavnom nestaju nakon pražnjenja crijeva. Mogući su proljev i opstipacija ili oboje.

Postoje dvije grupe bolesnika: oni u kojih prevladava proljev s grčevima i oni u kojih prevladava opstipacija s grčevima. Nešto je veći broj onih s opstipacijom. Uz bolove bolesnik osjeća nadutost, probava je bučna, ili ima sluzi u stolici. Napadaj je popraćen osjećajem slabosti i mučnine, bljedilom, ali ne i povraćanjem. Kako je sindrom iritabilnog kolona povezan sa stresom, najbolji način prevencije je onaj koji će osigurati maksimalno izbjegavanje svih stresnih situacija. Uz adekvatnu terapiju važno je odabrati i ispravni način prehrane. Prehrana mora biti siromašna dijetetskim vlaknima i svim namirnicama koje bi mogle izazvati nadražaj i poremećaje motiliteta crijeva, naročito u akutnoj fazi bolesti, dok traju učestali proljevi. Također, potrebno je izbjegavati celulozu kao i namirnice koje uzrokuju stvaranje probavnih plinova (mahunarke) jer mogu pogoršati probleme kod prenadraženog kolona.

Terapija proljeva uključuje i bezreceptne lijekove poput loperamida. Loperamid je namijenjen za simptomatsko liječenje akutnog proljeva u odraslih i djece starije od 12 godina te za simptomatsko liječenje akutnih epizoda proljeva vezanih sa sindromom iritabilnog kolona u odraslih osoba starijih od 18 godina, a nakon kliničke potvrde dijagnoze.

BELUPO PROMO

LORDIAR kapsule namijenjene su za liječenje kratkotrajnog proljeva te proljeva povezanog sa sindromom iritabilnog kolona. LORDIAR kapsule, koje sadrže 2mg loperamida, smanjuju peristaltiku crijeva, povećavaju tonus analnog sfinktera i inhibiraju proizvodnju tekućine u gastrointestinalnom traktu. LORDIAR kapsule namijenjene su liječenju odraslih i djece starijih od 12 godina kod akutnog proljeva tj. liječenju odraslih i djece iznad 18 godina za liječenje proljeva kod sindroma iritabilnog kolona. Liječenje i akutnog proljeva i proljeva povezanog sa sindromom iritabilnog kolona započinje uzimanjem 2 kapsule LORDIARA, a zatim se nastavlja s 1 kapsulom nakon svake tekuće stolice. Maksimalna dnevna doza u oba slučaja je 12 mg loperamida tj. 6 kapsula LORDIARA. Liječnik može individualno pacijentu odrediti i drugačije doziranje.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Gubitak svijesti

Gubitak svijesti – molim Vaše mišljenje

Bifidobakterije

Probiotici i žensko zdravlje – 3. dio

Bifidobakterije su povezane s pozitivnim učincima na zdravlje u probavnom sustavu, uključujući poboljšanu probavu laktoze. Ovaj probiotik također može spriječiti ili smanjiti proljev i može smanjiti simptome sindroma iritabilnog crijeva. Također blagotvorno utiču na razinu lipida. B. breve, B. longum subsp. infantis, B. bifidum i B. longum su najčešće bifidobakterije kod dojenčadi. Novorođenčad koja dobiva […]

Antihistaminik

Putna ljekarna – djeca i kronični bolesnici

U prvom dijelu putne ljekarne navedeni su preparati koji mogu pomoći svim dobnim skupinama. Ranjivije su skupine naravno djeca i starije osobe s kroničnim bolestima. Putovanje u Hrvatskoj je za kronične bolesnike postalo jednostavno uvođenjem e-recepta jer se kronična terapija koja je propisana na ponovljivi recept može podići u bilo kojoj ljekarni. Prije samog putovanja […]

Alergijske reakcije

Putna ljekarna – 1. dio

Dolaskom lijepog vremena budi se i naša želja za putovanjem. Kako bi doživljaj bio bez stresa bitno je dobro se pripremiti. Putna ljekarna je bitna, pogotovo ukoliko se spremate na put u strane zemlje ili na dulje vrijeme. Što bi sve trebala sadržavati putna ljekarna? Važno je naglasiti da putna ljekarna sadrži lijekove i pomagala […]

Antibiotik

Probiotici u prevenciji i liječenju proljeva uzrokovanog bakterijom Clostridium difficile

Liječenje antibiotikom je glavni čimbenik rizika za razvoj postantimikrobnog proljeva uzrokovanog bakterijom Clostridium difficile. Probiotici zbog svoje dostupnosti i niskog rizika primjene pobuđuju veliki interes kao moguća metoda prevencije i liječenja ovoga stanja. Kako je antibiotska terapija povezana s razvojem proljeva? Probavni sustav čovjeka gusto je naseljen mikroorganizmima, te se u njemu nalazi više od […]

Dijete

Kako liječiti dijete s proljevom?

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Proljev – nepoželjan suputnik na odmoru

Ljeto je, kreću godišnji odmori i dok razmišljamo o putovanju, rijetko nam padaju na pamet probavne tegobe, u prvom redu proljev… Kako bi izbjegli zarazu i sačuvali užitak u zasluženom ljetnom odmoru, važno je poznavati glavna obilježja najčešćih uzročnika te se striktno pridržavati pravila osobne higijene i higijene prehrane. Proljev, zapravo, sam po sebi nije bolest, […]

Gastroenterologija

Upoznajte sve neprijatelje jetre. I jednog prijatelja

Svakodnevna prehrana često se bazira na nepravilnom izboru namirnica ili nezdravoj pripremi hrane, konzumaciji većih količina gaziranih pića, alkohola i kave kao i učestalom i dugotrajnom uzimanju lijekova. Sve to može narušiti pravilno funkcioniranje jetre. Tu su također i virusne bolesti kao što je hepatitis, a ne smijemo zaboraviti najtežu od svih – cirozu jetre. […]

Gastroenterologija

GERB, gastritis, masna jetra, što mi je činiti?

Gastroenterologija

Konstipacija, bolest današnjice

Konstipacija ili zatvor vrlo je čest razlog traženja liječničke pomoći, kako od liječnika obiteljske medicine tako i specijalista. Radi se o stanju kada pacijent ne uspije producirati više od 3 stolice tjedno ili ima poteškoće pri stolici koja je količinski mala, suha ili tvrda.

Gastroenterologija

Peptički vrijed

Peptički vrijed je oštećenje stjenke jednjaka, želuca ili dvanaesnika izazvano utjecajem želučane kiseline. Osim želučane kiseline, oštećenje je uzrokovano i enzimima, koji se nalaze u želucu, a sudjeluju u metabolizmu hrane.

Gastroenterologija

Rak želuca se (ne) događa nekom drugom

Tumori želuca su drugi najčešći uzrok raka u svijetu. 85% od njih su adenokarcinomi želuca, a 15% su limfomi, gastrointestinalni stromalni tumori (GIST) i leomiosarkomi. U zadnjih 70 godina u zapadnom svijetu dolazi do pada incidencije raka želuca. Razlog tome su kvalitetnija prehrana.

Gastroenterologija

Gutanje

Gastroenterologija

Kako pregledati tanko crijevo I dio

Tanko crijevo predstavlja najdulji dio probavne cijevi, a sve do nedavno bila je gotovo u potpunosti nedostupna endoskopskom pregledu.