Probiotici i žensko zdravlje – 3. dio

Bifidobakterije su povezane s pozitivnim učincima na zdravlje u probavnom sustavu, uključujući poboljšanu probavu laktoze. Ovaj probiotik također može spriječiti ili smanjiti proljev i može smanjiti simptome sindroma iritabilnog crijeva. Također blagotvorno utiču na razinu lipida.

B. breve, B. longum subsp. infantis, B. bifidum i B. longum su najčešće bifidobakterije kod dojenčadi. Novorođenčad koja dobiva majčino mlijeko ima više razina ovih korisnih bakterija u crijevima. Ovi probiotici utiču na crijevnu barijeru i zaštitu od infekcije.

Neke vrste bifidobakterija, uključujući B. bifidum, B. infantis, B. breve i B. longum, mogu sintetizirati vitamine B i vitamine C i K. Tradicionalno se koriste u preradi hrane, posebno za uzgoj fermentiranih mliječnih proizvoda. Oni također mogu pomoći u apsorpciji minerala.

Laktobacili

Bakterije Lactobacillus poznate su po proizvodnji mliječne kiseline i stoljećima se koriste u preradi hrane, posebice za uzgoj mliječnih proizvoda. Proizvodnja mliječne kiseline i drugih metabolita ukazala je na značajan utjecaj laktobacila na ljudsko zdravlje.

Neke uobičajene vrste uključuju:

L. acidophilus

L. plantarum

L. rhamnosus

L. reuteri

L. casei

L. delbrueckii subsp. Bulgaricus

L. gasseri

L. fermentum

L. johnsonii

L. paracasei

L. salivarius

Laktobacili su važni kolonizatori probavnog trakta, usta i vagine. Neke su vrste povezane s poboljšanom probavom laktoze i mikronutrijenata. Također su povezani sa smanjenim rizikom od proljeva i vaginalnih infekcija povezanih s antibioticima.

Ostali potencijalni zdravstveni učinci vrsta Lactobacillus uključuju prevenciju ili poboljšanje ekcema kod djece, niže razine kolesterola i poboljšani gubitak težine kod pretilosti.

Saccharomyces

Rod Saccharomyces obuhvaća nekoliko vrsta kvasaca. Neke vrste nalaze se u tlu ili biljnom materijalu, dok su druge hibridizirane za industrijsku upotrebu kao što je pivarstvo. Također se nalaze u ljudskom probavnom sustavu.

Probiotik kvasca Saccharomyces boulardii jedan je od najbolje proučenih probiotika, uglavnom zbog njegove primjene kod gastrointestinalnih poremećaja. To je otpornija vrsta (za razliku od drugih vrsta) s odličnom sposobnošću preživljavanja visokih temperatura i niskog pH koji se susreće u probavnom sustavu.

Blisko srodan kvasac Saccharomyces cerevisiae ima dugu povijest upotrebe u pekarstvu i pivarstvu, ali ne nudi iste zdravstvene blagodati te kod pacijenata sa oslabljenim imunitetom može djelovati kao patogen. Zbog toga bi probiotike na bazi kvasca trebalo izbjegavati kod imunokompromitiranih pacijenata.

Najpozntiji probiotici su:

1. Bifidobacterium animalis

Ova vrsta se obično nalazi u okolišu i u probavnom traktu sisavaca, uključujući ljude. Neka istraživanja s B. animalis podvrstom B. lactis, također poznatom kao B. lactis, (ili mješavinama koje ga uključuju) primijetila su značajno smanjenje razine ukupnog i LDL (lošeg) kolesterola. B. lactis također može poboljšati zatvor.

Uobičajeni soj B. animalis subsp. lactis HN019 prvobitno je izoliran iz jogurta, upotrebljavao se je kao dodatak prehrani. Znanstveno se je proučavalo njegovo djelovanje na probavni sustav. Utvrđeno je da ovaj soj podržava crijevnu barijeru, djeluje na brojne gastrointestinalne patogenete te povoljno djeluje kod infektivnog proljeva. Također može povećati peristaltku crijeva kod pacijenata sa zatvorom.

2. Bifidobacterium bifidum

Vrsta koja se najčešće koristi za uzgoj fermentiranih mliječnih proizvoda, ovaj probiotik nalazi se u probavnom ustavu, gdje ima blagotvorne učinke. Mliječna hrana za dojenčad kod koje se nalaze B. bifidumom, zajedno s vrstom Streptococcus thermophilus, pokazalo se da smanjuje učestalost infektivnih proljeva .

Neke su studije otkrile da B. bifidum može imati ulogu u prevenciji raka debelog crijeva, iako su potrebna dodatna istraživanja.

U kliničkom ispitivanju utvrđeno je da soj B. bifidum MIMBb75 značajno smanjuje simptome sindroma iritabilnog crijeva.

3. Bifidobacterium longum

Jedna od najčešćih vrsta bifidobakterija koje se koriste za uzgoj fermentiranih mliječnih proizvoda, ova vrsta nalazi se u ljudskim crijevima. Zajedno s B. breve, proizvodi vitamine, uključujući vitamin C i vitamine B1, B6 i B12. Također može pomoći u jačanju crijevne barijere i zaštiti od infekcije.

B. longum subsp. infantis, također poznat kao B. infantis, u nekim je studijama utvrđeno da povoljno utječe na simptome iritabilnog crijeva. Također je važan kolonizator crijevnog mikrobioma novorođenčeta.

U jednoj je studiji utvrđeno da soj B. infantis EVC001 smanjuje patogene bakterije i crijevne upale kod djece koje doje ili su dojila.

4. Lactobacillus acidophilus

Ovaj dobro poznati probiotik je desetljećima istraživan zbog svojih zdravstvenih prednosti i često se koristi u fermentiranim mliječnim proizvodima. Nalazi se u ljudskom gastrointestinalnom traktu, ustima i vagini.

Sojevi L. acidophilus pokazali su učinkovitost protiv bakterijskih vaginalnih infekcija. Neki radovi opisuju da je L. acidophilus u laboratotijskim uvjetima suzbio rast raka debelog crijeva, ali potrebna su dodatna istraživanja. Neke su studije pokazale da L. acidophilus smanjuje ukupni i LDL kolesterol.

L. acidophilus NCFM čest je soj. Povezan je sa smanjenjem nadutosti kod osoba sa sindromom iritabilnog crijeva.

5. Lactobacillus casei

Pronađen u ljudskim ustima, vagini i probavnom sustavu , ovaj probiotik se također koristi za fermentaciju hrane. Neka istraživanja pokazuju da ova vrsta smanjuje rizik od proljeva uzrokovanog uzimanjem antibiotika i akutnog infektivnog proljeva. Također se je pokazalo u nekim studijima da je suzbio rast raka debelog crijeva, no potrebna su dodatna istraživanja.

Utvrđeno je da soj L. casei DN-11401 značajno smanjuje učestalost proljeva koji je uzrokovan antibioticima.

6. Lactobacillus paracasei

Blisko srodna vrsta L. paracasei također se koristi u proizvodnji fermentirane hrane. Zajedno s L. rhamnosus, ova vrsta blagotvorno djeluje kod ekcema u djece.

Soj L. paracasei subspecies paracasei F19 smanjuje nadutost kod pacijenata sa divrtikulozom crijeva.

7. Lactobacillus plantarum

Ovaj probiotik kolonizira ljudska usta, probavni sustav i vaginu. Također se nalazi u raznim fermentiranim namirnicama. Neke studije su pokazale da L. plantarum smanjuje razinu ukupnog i LDL kolesterola.

Pokazalo se da dobro istraženi soj L. plantarum 299v smanjuje simptome iritabilnog crijeva. Također je utvrđeno da povećava apsorpciju željeza.

8. Lactobacillus reuteri
L. reuteri pronađen je u ljudskom probavnom sustavu i urinarnom sustavu, koži i majčinom mlijeku i čini se da ima niz zdravstvenih prednosti. Ima poznato antibakterijsko djelovanje, a za neke sojeve je otkriveno da štite od vaginalnih infekcija sa kandidom.

Također je utvrđeno da L. reuteri pomaže kod različitih probavnih problema, na primjer kod akutnog proljeva. Djeluje blagotvorno na simptome kolika kod dojenčadi, kod simptoma iritabilnog kolona, te može sniziti kolesterol.

Utvrđeno je da soj L. reuteri RC-14 blokira vrste kandide koje uzrokuju vaginalne gljivične infekcije.

Utvrđeno je da soj L. reuteri DSM 17938 smanjuje trajanje infektivnog proljeva.

U jednoj je studiji utvrđeno da soj L. reuteri NCIMB 30242 smanjuje razine ukupnog i LDL kolesterola kod odraslih osoba s povišenim razinama kolesterola. Također se pokazalo da ovaj soj povećava razinu vitamina D. Istraživači su primjetili da promjene crijevnog mikrobioma mogu promijeniti status vitamina D.

9. Lactobacillus rhamnosus

Ova probiotička vrsta blisko je povezana s L. casei i L. paracasei, a također se koristi za fermentaciju mliječnih proizvoda. Ovaj probiotik nalazi se u probavnom sustavu i vagini.

Čini se da ima široku lepezu djelovanja. Njegovi sojevi pokazali su i antifungalno i antibakterijsko djelovanje u vagini.Neke studije su pokazale da smanjuju rizik od akutnog infektivnog proljeva koji je uzrokovan antibioticima.

Ova vrsta probiotika se pokazaka blagotvornom kod ekcema u djece. U jednoj je studiji utvrđeno da suplementacija soja L. rhamnosus dovodi do značajnog gubitka težine kod žena (ali ne i muškaraca) s pretilošću.

L. rhamnosus GG, jedan od najčešće korištenih probiotičkih sojeva, djelotvoran je u bori protiv brojnih gastrointestinalnih patogena i kandide, te se pokazalo da sprječava proljev koji može biti uzrokovan različitim uzrocima. Utvrđeno je da soj L. rhamnosus GR-1 blokira vrstu kandide koja je uzrok vaginalnih infekcija.
10. Saccharomyces boulardii

Saccharomyces boulardii ima antipatogene učinke i utvrđeno je da djeluje blagotvorno kod akutnog proljeva, uključujući proljev povezan s antibioticima. Dobro djeluje kod djece i odraslih. Značajan je faktor u borbi protiv infekcija H. Pylori. Također može ublažiti simptome iritabilnog crijeva. Otporan je na većinu antibiotika.

Konkretno, pokazalo se da soj Saccharomyces boulardii CNCM I-745 sprječava gastroenteritis i proljev povezan s antibioticima.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Masna hrana

Zanima me Vaše stručno mišljenje vezano za zatvor i masnu hranu

Antibiotik

Što znači C. diff?

Clostridioides difficile, nekada znana i kao Clostridium difficile (C. diff) je bakterija koja stvara toksine i spore. Prisutna je u zemlji, vodi ali i u probavnom sustavu kako životinja, tako i zdravih ljudi. Kada je crijevna mikrobiota u ravnoteži, ne uzrokuje probleme. Prvi je puta otkrivena 1935. godine kao dio normalne mikrobiote novorođenčeta. Tek je […]

Alergijski rinitis

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Probiotici

Probiotici i žensko zdravlje – 6. dio

VULVOVAGINALNA ATROFIJA I PROBIOTICI Ulaskom žene u perimenopauzu smanjuje se funkcija jajnika. U postmenopauzi dolazi do pada razine steroidnih hormona, estrogena ali i androgena. U rodnici, mokraćnoj cijevi, mjehuru i mišićima dna zdjelice nalaze se estrogenski receptori tako da su ti organi vrlo osjetljivi na razinu hormona estrogena. Epitel (sluznica) tih organa u postmenopauzi postaje […]

Bakterije

Probiotici i žensko zdravlje – 5. dio

Potrebno je podsjetiti se što je bakterijska vaginoza? To je sindrom koji označava neravnotežu – između smanjenog broja laktobacila i anaerobnih bakterija, posebno Gardnerelle vaginalis i Prevotelle čiji broj raste. Taj sindrom nije zapravo prava upala, no može biti spolno prenosiva bolest. Bakterijske vaginoze nastaju sinergizmom brojnih anaeroba i Gardenrelle, te su vrlo rezistentne bakterije […]

Gubitak svijesti

Gubitak svijesti – molim Vaše mišljenje

Iz iste kategorije

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 4. dio

Učinak probiotika na zdravlje ženskog reproduktivnog sustava još je uvijek predmet brojnih istraživanja i u neku ruku kontraverzan. U rodnici obitava 17 do 30 različitih vrsta bakterija. Njihova je normalna koncentracija 10 na 8 do 10 na 9 kolonija i 1 ml vaginalnog iscjetka.  Najpoželjniji mikroorganizam je Lactobacillus (Lactobacillus vaginalis). Žene koje gledaju i čitaju svoje PAPA testove […]

Ginekologija

Trolinijski endometrij

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 2. dio

Poslije upoznavanja osnovnih pojmova u ovom novom području znanosti, a da bi mogli bolje razumjeti događanja u mikrobiomu ljudskog organizma moramo razlikovati PREBIOTIKE i PROBIOTIKE. ŠTO SU PREBIOTICI ? Postoji više definicija, znanstvenih i manje znanstvenih objašnjenja. No osnovno je što moramo znati je da su PREbiotici hrana za PRObiotike. Da bi probiotici obavljali svoje […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – Osnovni pojmovi – 1. dio

Što je mikrobiota tijela? Ljudsko tijelo sadrži mnoge mikroorganizme, uključujući veliki broj bakterija, virusa, gljivica i praživotinja, koji se nazivaju mikrobiota, koje žive u ili na ljudskom tijelu. U usporedbi s brojem stanica koje čine ljudsko tijelo, utvrđeno je da je broj mikrobiote mnogo veći. Ljudska bića su holobionti, tj.bića koje se sastoje od drugih bića […]

Ginekologija

Testovi na trudnoću – najčešća pitanja

Gdje se može nabaviti test na trudnoću? Vrlo jednostavno, može se kupiti u svakoj ljekarni. Na što se mora obratiti pozornost? Obavezno slijediti upute! Kako upotrijebiti test? Kako očitati rezultate testa? Proizvođači nude različite opcije. Npr. odmah se detektira rezultat u vidu trudnoće ili nije trudnoća, kod digitalnih testova. Neki testovi nude smajlića ili bilo […]

Ginekologija

Možete li mi očitati citološki nalaz urina?

Ginekologija

Testovi na trudnoću – II dio

Koje vrste testova postoje? Postoje dvije metode određivenje hCG-a, iz krvi odnosno seruma ili iz mokraće. Oni određuju ukupnu molekulu hCG-a, a ne podjedinice. Test iz krvi (seruma) To su vrlo precizni testovi, ne samo da pokazuju prisutnost korionskog gonadotropina već pokazuju i njegovu vrijednost. Ako je vrijednost ispod 5 IU/L rezultat testa se smatra […]

Ginekologija

Testovi na trudnoću

Što je hCG ? Pripada grupi gonadotropina, sama riječ govori da gonadotropini sudjeluju u radu i regulaciji gonada odnosno nadziru funkciju muških i ženskih spolnih žlijezda. Kod žena koje nisu trudne gonadotropine stvara prednji režanj hipofize (adenohipofiza), to su FSH (folikulostimulitajući) i LH (lutenizirajući) hormon. Ti gonadotropini su odgovorni za lučenje hormona estrogena i progesterona […]