Nealkoholna masna bolest jetre

Nealkoholna masna bolest jetre (Nonalcoholic Fatty Liver Disease NAFLD) je najčešća kronična bolest jetre danas. Smatra se jetrenom komponentom metaboličkog sindroma. NAFLD čini spektar kliničko-patoloških entiteta koji se očituje makrovezikularnom steatozom jetre, ali bez značajne konzumacije alkohola u anamnezi.

Nealkoholna masna bolest jetre (Nonalcoholic Fatty Liver Disease – NAFLD) je najčešća  kronična bolest jetre danas. Smatra se jetrenom komponentom metaboličkog sindroma. NAFLD čini spektar kliničko-patoloških entiteta koji se očituje makrovezikularnom steatozom jetre, ali bez značajne konzumacije alkohola u anamnezi. Histološki se bolest može prezentirati običnom steatozon, steatozom i upalom (NASH-Nonalcoholic Steatohepatitis) ili fibrozom s ili bez ciroze. Incidencija i prevalencija bolesti nisu posve točno utvrđene. To je velikim dijelom radi toga što je, još uvijek, biopsija jetre jedina egzaktna dijagnostička metoda, a nemoguće ju je upotrijebiti u kao metodu probira  u općoj populaciji. Međutim, smatra se da je oko jedne četvrtine populacije pati od NAFLD-a. U nekim dijelovima svijeta, posebice u SAD-u, taj udio doseže i 40% stanovništva. Poseban problem se javlja  zbog buma pojavnosti u pedijatrijskoj populaciji.

Metabolički sindrom (ranije nazivan i kvartet smrti) čini nekoliko sastavnica: hipertrigliceridemija, hipertenzija, pretilost i poremećaj toleracije glukoze. Danas je kao nova komponenta pridruženai  NAFLD-a.  Tri od pet faktora su dovoljni za postavljanje dijagnoze. Svi navedeni faktori su ujedno i rizični faktori u nastanku masne bolesti jetre. Tako je među pretilima učestalost bolesti preko 80%, a ako se pridoda svaka iduća sastavnica, učestalost eksponencijalno raste. Prevalecija pretilosti raste, a prati ju poremećaj metabolizma  glukoze i IR-e, sve do dijabetesa tipa II, što samo po sebi znači sve veću učestalost iz godine u godinu.

Patogeneza bolesti je dosta komplicirana, ali su osnovni mehanizni ipak poznati. Prihvaćena je teorija o dva udara (two-hit hipoteza). Ekcesivno nakupljanje masnih kiselina i poremećaj njihova metabolizma je prvi udar, koji dovodi do steatoze. Steatoza je praćena staničnom prilagodbom hepatocita i promjena signalnih putova, koje ih čine ranjivima, što je uvod u drugi udar. Očito je, da su genetske predispozicije i način života, koji podrazumijeva smanjenu tjelesnu aktivnost i način prehrane, odgovorni za pokretanje konačne kaskade staničnih događanja, koja idu do nekroinflamacije i smrti stanice.

Povišene vrijednosti aminotransferaza (AST i ALT) su u pravilu povišene, mada je bolest moguća i uz potpuno uredne vrijednosti ovih enzima. Ultrazvuk UZV) i kompjutorizirana tomografija (CT) su standardne metode u dijagnostici masne jetre, a nedostatak im je da ne mogu razlikovati pojedine oblike NAFLD-a, kao što je NASH.

 Danas nema optimalne terapije NAFLD-a. Ona se svodi na liječenje pojedinih sastavnica metaboličkog sindroma. Tako, samo liječenje pretilosti, hiperlipidemije i dijabatesa, kao rizičnih faktora, vodi prema smanjenju učestalosti bolesti. Svi oblici terapije se ne mogu zamisliti bez promjena načina života. To znači pojačanje tjelesne aktivnosti od najmanje pola sata dnevno, tri puta tjedno. Potrebno je smanjiti unos hrane, posebice ugljikohidrata i masti. Slučajevi koji nisu dali rezultata navedenim metodama, traže endoskopsko i operativno liječenje pretilosti, a rezultati su prilično dobri i trajni.  Optimalna dijagnostika i agresivno liječenje su neophodni, jer je važno djelovati u  fazi steatoze i NASH-a, koji su reverzibilni. Ako dođe do progresije bolesti u fibrozu ili cirozu, stanje je ireverzibilno. Hepatocelularni karcinom i terminalno zatajenje jetre su krajnje posljedice nealkoholne mase bolesti jetre. U SAD-u je svaka sedma transplantacija jetre poduzeta zbog terminalnog oštećenja jetre u sklopu NAFLD-a.
Kontinuiran je porast pretilosti, dijabetesa, poremećaja lipidemije, posebice među djecom, što traži puno veću pažnju više grana medicine. To direkto utječe na kvalitetu života, radnu sposobnost i troškove koji iz toga proizlaze.
Hrvatska, na svu sreću, nije u situaciji kao najugroženije zemlje, stoga je, već sada, potrebna sveobuhvatna strategija.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Dislipidemija

Liječenje nealkoholne masne bolesti jetre

Nealkoholna masna bolest jetre (eng. Non alchoholic liver disease, NAFLD) je u svijetu među najčešćim bolestima jetre i jedan od najčešćih uzročnika jetrenog zatajenja. U SAD-u je NAFLD drugi najčešći uzrok transplatacije jetre, a visoko je na ljestvici i kod oboljelih u europskim zemljama. U posljednjih nekoliko godina incidencija i prevalencija bolesti ubrzano rastu. Prema […]

Hemangiom

Možete li mi očitati UZV sina?

Jetra

Nealkoholna masna jetra – 1. dio

Masna jetra je sveprisutna bolest današnjice rasprostranjena širom svijeta sa prevalencijom koja iznosi oko 25% (1), a definira je nakupljanjem masti u hepatocitima koja prelazi 5% mase jetre. U svakodnevnoj kliničkoj praksi metoda izbora za postavljenje dijagnoze masne jetre je transabdominalni ultrazvuk. Hiperehogeni prikaz jetrenog parenhima u komparaciji sa tkivom bubrega ukazuje na infiltraciju jetrenih […]

Jetra

Upoznajte sve neprijatelje jetre. I jednog prijatelja

Svakodnevna prehrana često se bazira na nepravilnom izboru namirnica ili nezdravoj pripremi hrane, konzumaciji većih količina gaziranih pića, alkohola i kave kao i učestalom i dugotrajnom uzimanju lijekova. Sve to može narušiti pravilno funkcioniranje jetre. Tu su također i virusne bolesti kao što je hepatitis, a ne smijemo zaboraviti najtežu od svih – cirozu jetre. […]

Jetra

Masna jetra – ima li razloga za paniku?

Jetra

Kako si pomoći kod masne jetre?

Pojava masne jetre posljednjih godina bilježi porast u mnogim dijelovima svijeta.

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Nastavno na moje nalaze i uredan UZV abdomena, imam li razloga za brigu?

Gastroenterologija

Sindrom iritabilnog crijeva

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) predstavlja kompleksni funkcionalni poremećaj gastrointestinalnog trakta koji često izaziva abdominalne bolove i promjene u pražnjenju crijeva. Iako se često javlja, IBS ostaje bolest nepoznate etiologije, što je izazvalo potrebu za istraživanjem fiziologije crijevnog neurološkog sustava, odnosa između crijeva i središnjeg živčanog sustava te uloge mikrobiote. Prema Rimskim IV kriterijima, IBS se […]

Gastroenterologija

Peptička ulkusna bolest

Peptička ulkusna bolest želuca i dvanaesnika relativno je česta gastrointestinalna bolest. Incidencija varira ovisno o regiji i socioekonomskim čimbenicima, ali je općenito visoka. Peptička ulkusna se bolest, za sada iz nepoznatog razloga, javlja se najčešće u proljeće i jesen. Glavni faktori koji pridonose razvoju peptičke ulkusne bolesti uključuju infekciju bakterijom Helicobacter pylori, dugotrajnu uporabu nesteroidnih […]

Gastroenterologija

Dispepsija

Dispepsija je česti poremećaj gornjeg dijela probavnog sustava koji je karakteriziran bolovima u gornjem dijelu trbuha u vidu pečenja ili nelagode koji mogu biti praćeni osjećajem rane sitosti, punoće u gornjem dijelu trbuha koja se javlja nakon obroka, nadutošću, podrigivanjem, mučninom. Vrlo često zbog intenziteta navedenih simptoma dolazi i do samanjenja apetita. Dispepsija iako nije […]

Gastroenterologija

Proljev – nepoželjan suputnik na odmoru

Kreću godišnji odmori i dok razmišljamo o putovanju, rijetko nam padaju na pamet probavne tegobe, u prvom redu proljev… Kako bi izbjegli zarazu i sačuvali užitak u zasluženom ljetnom odmoru, važno je poznavati glavna obilježja najčešćih uzročnika te se striktno pridržavati pravila osobne higijene i higijene prehrane. Proljev, zapravo, sam po sebi nije bolest, već simptom […]

Gastroenterologija

Lordiar – vaš prijatelj u nuždi

Proljev nije bolest, nego simptom bolesti ili poremećaja gastrointestinalnog trakta koji je izložen velikom utjecaju okoliša.

Gastroenterologija

Konstipacija, bolest današnjice

Konstipacija ili zatvor vrlo je čest razlog traženja liječničke pomoći, kako od liječnika obiteljske medicine tako i specijalista. Radi se o stanju kada pacijent ne uspije producirati više od 3 stolice tjedno ili ima poteškoće pri stolici koja je količinski mala, suha ili tvrda.

Gastroenterologija

Grčenje u crijevima – molim Vaše mišljenje