Abnormalne stanice 3. dio

Glandularne stanice

Aripične glandularne stanice (AGC) – skupina obuhvaća različite promjene na cilindričnim stanicama

  • Atipične glanularne stanice -nespecificirane (AGC-NOS) endocervikalnog porijekla- karakteristično je povečanje jezgre stanice 3-5 puta u odnosu na jezgre normalnih endocervikalnih stanice , rijetko su vidljive mitoze. Kod ovog nalaza se preporuča učiniti kolposkopiju, probatornu biopsiju te ovisno o dobi i frakcioniranu kiretažu.
  • Atipične glanularne stanice -vjerojatno neoplastična lezija (AGC-FN)-vjerojatno intraepitelna lezija endocervikalnog porijekla- kod ovog nalaza sumnja se na endocervikalni adenokarcinom ali zbog malog broja abnormalnih stanica ne može se sa sigurnošću reći da se radi o invazivnom adenokarcinomu. Preoruča se biopsija i ekskohleacija
  • Atipične glandularne stanice endometralnog podrijetla-tu nalazimo endometralne stanice ( stanice sluznice maternice),povećanih jezgara u normalne endometralne stanice. Preporuča se daljnja obrada budući da se uz niz benignih promjena može otkriti atipična hiperplazijaili adenokarcinom.

Adenokarcinom in situ (AIS)

To je prekanceroza žlijezdanog epitela vrata maternice. Uzrokovana je HPV tipovima visokog rizika najčešće 16 i 18. Moguće ga je prepoznati makroskopski, ali je problem u tome da se može nalaziti visoko u cervikalnom kanalu. Zato je jako važno uzeti dobro uzorak stanica za analizu. Ako je uzorak oskudan ili oštećen dijagnoza će biti otežana ili onemogućena što može rezultirati lažno negativnim nalazom, odnosno neprepoznavanjem postojeće lezije. Preporuča se kolposkopija i biopsija, a u starijih od 35 godina i frakcionirana kiretaža, no za postavljanje bolje dijagnoze može se rabiti imunohistokemjsko bojanje p16. Najvažnija činjenica je da promjene zahvaćaju stanice sve do bazalne membrane. Promjena ne probija bazalnu membranu

Adenokarcinom

  • Endocervikalni adenokarcinom – potrebna je biopsija tkiva
  • Endometralni adenokarcinom – potrebna je biopsija tkiva i frakcionirana kiretaža
  • Ekstaruterini adenokarcinom – najčešće su prisutne tumorske stanice iz gornjeg genitalnog trakta jajovoda i jajnika. Nekada su prisutne stanice mokraćnom mjehura, crijeva, želuca. U takvim situacijama potrebno je ustanoviti podrijetlo malignih stanica , te je potrebna daljnja obrada.

Atipične stanice neodređena značenja

Ako se u razmaz nađu atipične stanice koje ne odgovaraju ni jednojod navedenih kategorija, svrstavaju se u ovu skupinu

Druge maligne neoplazme

Katkada se u obrisku nalaze maligne stanice rijetkih tumora vrata maternice (limfom, melanom) kao i sekundarni tumori (metastaze)

Upute

Upute su neobavezni dio citološkog nalaza. Kod nalaza abnormalnih stanice citološke upute slijede smjernice za dijagnostiku i liječenje cervikalnih lezija.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika