Alergije u intimnom području žene

Koža i sluznica intimnog područja mogu reagirati simptomima alergije na sistemske alergene, u sklopu generalizirane alergijske reakcije. No, u ovom su području češće alergijske reakcije na lokalne alergene, koje su ponekad, zbog nespecifičnih simptoma, dijagnostički izazov, a neiskusnom liječniku ili na prvi pogled mogu djelovati kao simptomi genitalne infekcije.

Kako bi se klinička slika ispravno interpretirala i kako bi se započelo primjereno liječenje, važno je uzeti dobru anamnezu. Zapravo, sa strane pacijentice važno je dati točne podatke.

Promotrit ćemo najčešće uzroke alergija u intimnom području žene.

Alergije u intimnom području mogu se razviti tijekom ili iza spolnog odnosa, koji je sa ili bez zaštite. Naime, kao alergen može djelovati sperma ili slina partnera, kao i prezervativ.
U slučaju preosjetljivosti, odnosno alergije na prezervativ, preporuča se koristiti prezervative od drugog/drugih proizvođača, te će se principom pokušaja i pogreške doći do odgovarajućeg proizvoda.

Ako je riječ o preosjetljivosti/alergiji na spermu ili slinu partnera, preporuča se obaviti alergološko testiranje, kako bi se ustanovio točan alergen. U nekim slučajevima već će promjena prehrambenih ili higijenskih navika rješiti problem; u drugim slučajevima rješenje nije jednostavno dohvatljivo.

U intimnom području mogu se javiti i alergije na sredstva za intimnu higijenu, ili pak na lijekove i druge proizvode koji se koriste lokalno.
Ako se kao alergen detektira sredstvo za intimnu higijenu, svakako je potrebno pažljivo pročitati deklaraciju, jer je možda kao sastojak naveden i neki poznati alergen. U slučaju alergije na sredstvo za intimnu higijenu treba prekinuti koristiti taj preparat i posegnuti za onim drugog proizvođača. Ne smije se smetnuti s uma kako i proizvod kojemu je prošao rok trajanja može djelovati kao alergen, pa je svakako potrebno obratiti pažnju i na ovaj detalj.

Ako se kao alergen detektira neki lijek u formi vaginalete ili masti/kreme/gela za lokalnu primjenu, potrebno je o istome izvijestiti nadležnog ginekologa, koji će promijeniti terapiju, a u slučaju ponovnog javljanja lokalne alergije u intimnom području procijenit će se je li nastavak terapije neophodan, je li moguće primijeniti lijek na drugi način, odnosno preporučit će se alergološko testiranje.

Koža i sluznica intimnog područja mogu reagirati simptomima alergije i na alergene u donjem rublju, odjeći, higijenskim potrepštinama za menstruaciju; na sredstva za pranje rublja; na posteljinu; na dezinficijens i rukavice tijekom ginekološkog pregleda itd.
 

Ako ste ikada u životu imali alergiju na nešto od navedenoga, svakako je podatak o tome potrebo reći ginekologu, za početak nadležnom.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika