Gestageni u liječenju poremećaja menstruacijskog ciklusa u djevojčica i djevojaka

Poremećaji menstruacijskog ciklusa vrlo su česti ginekološki problemi u žena svih dobnih skupina i nešto s čime se u primarnoj ginekološkoj ambulanti svakodnevno susrećemo.

Poremećaji menstruacijskog ciklusa vrlo su česti ginekološki problemi u žena svih dobnih skupina i nešto s čime se u primarnoj ginekološkoj ambulanti svakodnevno susrećemo. Različiti su uzroci poremećaju menstruacijskog ciklusa u djevojčica, djevojaka i žena generativne dobi, stoga je i različiti pristup rješavanju toga problema. Kako je to vrlo opširno područje u ginekologiji, ovdje ćemo se ograničiti na poremećaje menstruacijskog ciklusa u pubertetu i adolescenciji, u rješavanju kojih se mogu primijeniti gestageni.

Uobičajeno su tijekom prve tri menarhalne godine (prve tri godine iza pojave prve menstruacije, menarche) menstruacijski ciklusi vrlo nepravilni, odnosno uopće se i ne može govoriti o menstruacijskom ciklusu u pravom smislu riječi.
Tijekom tog životnog perioda uglavnom nije potrebna posebna intervencija, no ukoliko su krvarenja kada nastupe

  •  jako obilna i 
  •  javljaju se uz bolove, 

mogu se primijeniti (osim preparata željeza) gestagenski preparati prema shemi koju će ginekolog propisati (važno je zapamtitikako se u toj dobi u pravilu ne primjenjuju oralna hormonska kontracepcijska sredstva, popularne pilule).

Gestageni su umjetno proizvedene inačice progesterona, hormona druge faze menstruacijskog ciklusa, kojega iza ovulacije stvara žuto tijelo. O urednoj razini progesterona ovisi trajanje menstruacijskog ciklusa, koji uobičajeno traje 28-32 dana (+/- nekoliko dana). Uz poremećene vrijednosti progesterona menstruacijski ciklusi mogu biti produljeni (oligomenorrhoea) ili skraćeni (polymenorrhoea).
Nakon prve tri menarhalne godine u regulaciji menstruacijskog ciklusa (ukoliko se isključe ozbiljni drugi zdravstveni problemi) mogu se primijeniti i oralna hormonska kontracepcijska sredstva, no neke djevojke imaju odbojnost prema tim preparatima, pa se i u njih u svrhu regulacije menstruacijskog ciklusa mogu primijeniti gestagenski preparati.

Česti uzrok poremećaju menstruacijskog ciklusa su policistični jajnici (karakteristična ultrazvučna slika jajnika, poremećene razine nekih spolnih hormona, u pravilu produljeni menstruacijski ciklusi, dermatološki problemi, debljina), koje je idealno liječiti s hormonskim kontracepcijskim tabletama. Međutim, ukoliko postoje kontraindikacije za primjenu OHK (povišeni arterijski tlak, povišene masnoće u krvi, povišene vrijednosti enzima jetre, problemi s krvnim žilama, promjene na dojkama i drugo) i u tih djevojaka je u smislu regulacije menstruacijskih ciklusa indicirana primjena gestagena.
Kako se može primijetiti, gestageni su osnovni preparat za regulaciju menstruacijskog ciklusa u dobi do tri godine iza pojave prve menstruacije. S istom namjerom mogu se primijeniti i u kasnijoj životnoj dobi, ali onda postoji i alternativa.
Osim navedenoga, gestageni se primjenjuju i u mnogim drugim stanjima, o čemu će biti riječi u novim nastavcima.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika