Ulošci ili tamponi ili menstruacijske čašice

Znaju li žene sve što trebaju znati o korištenju higijenskih potrepština tijekom menstruacije? Ili imaju nekih pitanja, nedoumica, ali ne znaju koga pitati? Ili im je uopće neugodno o tome pričati s bilo kime?

Znaju li žene sve što trebaju znati o korištenju higijenskih potrepština tijekom menstruacije? Ili imaju nekih pitanja, nedoumica, ali ne znaju koga pitati? Ili im je uopće neugodno o tome pričati s bilo kime?

Radeći sa ženama svih dobnih skupina doista možemo reći kako je ovo zapravo jako važna tema, s još uvijek mnoštvom nejasnoća. Osim toga, na tržištu se stalno pojavljuju novi proizvodi, drugačijeg izgleda, pakiranja, za ovakva i onakva menstruacijska krvarenja … Naše bake s time nisu bile opterećene – imale su na izbor jedan proizvod. Eventualno dva. Naše mame su već imale veći izbor. A danas? Cijeli red u prodavaonicama prepun je higijenskih potrepština za korištenje tijekom menstruacije i danas ženama doista nije jednostavno odlučiti se za neki. A tek djevojkama i djevojčicama koje tek ulaze u svijet odraslih?

Evo, zbog ovoga, a i zbog činjenice kako žena tijekom života koristi oko 10.000 ovih proizvoda, odlučili smo sistematično prokomentirati tri glavna proizvoda za žene tijekom menstruacije – uloške (točnije predloške, ali ovaj izraz u svakodnevnom životu zapravo nitko ne koristi), tampone i menstruacijske čašice. Kada se odlučite za neki od ova tri proizvoda … no, tu muci nije kraj. Konačni odabir ovisit će o još nekim momentima, kao što su izgled pakiranja, količina, cijena, medijska propaganda, dostupnost i drugo.

Menstruacijski ulošci

Ulošci za menstruaciju su najstariji proizvod iz ove skupine i najviše korišten. Pogodni su za žene koje nemaju preobilne menstruacije, za dnevnu (obično manji i tanji) i noćnu (obično veći i deblji) uporabu. Osobito su prikladni za žene koje nisu imale spolne odnose. Preporuča se uložak promijeniti barem svakih 6-8 sati, odnosno i češće, ako to zahtijeva situacija (zbog obilnosti menstruacijskog krvarenja, odnosno aktivnosti i stila života žene). Postoje i osobito tanki i mali ulošci za svakodnevnu uporabu i izvan menstruacijskog krvarenja, što prakticira nemali broj žena. Mnoge žene kombiniraju uloške (za noć) i tampone (za dan, za putovanja, za sport, …), ali tamponi se ipak ne preporučaju ženama koje nisu imale spolne odnose.

Menstruacijski tamponi

Tamponi su se na tržištu pojavili iza uložaka, ali iz današnje perspektive to nam ipak zvuči davno, naime, tamo 1930-ih godina. Osobito su popularni među fizički vrlo aktivnima ženama, koje se bave težim fizičkim aktivnostima, sportom, koje su stalno u pokretu, jer im omogućava veću slobodu pokreta. Ne preporučaju se ženama koje nisu imale spolne odnose, a nisu pogodni ni za noć. Kao i uložaka i tampona ima različitih veličina i svojstava apsorpcije i vjerojatno će trebati neko vrijeme da žena izabere najpogodniji upravo za nju. Za razliku od uložaka, kojih ima i za svakodnevnu uporabu i izvan menstruacije, tamponi se u tom smislu ne smiju koristiti.

Uz tampone se veže i pojam toksičnog šok sindroma (engl. Toxic shock syndrome, TSS), iz 1980-ih godina i povezuje se s tamponima s osobitim apsorpcijskim svojstvima, koji su zbog toga ubrzo povučeni s tržišta i danas ih nema u ponudi.

Ponekad žena doslovce zaboravi izvaditi tampon (poglavito pri završetku menstruacijskog krvarenja), koji onda zapravo djeluje kao strano tijelo i može biti uzrokom ozbiljnih problema, od nelagode i bolova, do upala i sumnje na neko teže oboljenje. Zato se ženi kojoj je ritam života takav da misli na tisuću stvari, pa postoji realna mogućnost da zaboravi na tampon u rodnici, preporuča razmisliti o drugim opcijama, o korištenju uložaka ili menstruacijskih čašica.

Menstruacijske čašice

Nevjerojatno, jer se o menstruacijskim čašicama zapravo malo zna i piše, ali one su u uporabi otprilike isto dugo kao i tamponi. Iako nisu naišle na širu primjenu, ipak ih određeni broj žena koristi, neke se tijekom života zainteresiraju jer usput negdje čuju za njih, a one koje ih koriste su vrlo zadovoljne i toplo ih preporučaju. I menstruacijske čašice se, kao ni tamponi, ne preporučaju ženama koje nisu imale spolne odnose.

Dvije su vrste ovih čašica – jedne su mekane i fleksibilne, postavljaju se kao dijafragma i za jednokratnu su uporabu. Druge su gumene ili silikonske i za višekratnu su, otprilike godišnju primjenu (nakon što se očiste i uskladište na odgovarajući način). One su koncipirane na način da sakupljaju menstruacijsku krv (za razliku od tampona i uložaka, koji menstruacijsku krv upijaju), pa ih se za oko 12 sati treba izvaditi, jednostavnim povlačenjem za „stabljiku“. Za razliku od druga dva higijenska proizvoda za menstruaciju, menstruacijske čašice mogu se koristiti i tijekom spolnog odnosa. Ali, za razliku od ostala dva higijenska proizvoda za menstruaciju, upute za postavljanje menstruacijske čašice moraju se pažljivo proučiti. No kada se jednom ovaj postupak svlada, žene koje ih koriste ne bi se odlučile za nešto drugo.

Neovisno za koji od spomenutih proizvoda se žena odluči, važno je pridržavati se uobičajenih uputa – paziti da se prije i iza stavljanja nekog od ovih proizvoda ruke dobro operu, da se iskorišteni proizvod primjereno zapakira i odloži u za to predviđeno mjesto (NE u WC školjku). Također je potrebno imati na umu eventualne alergije na nešto, pa svakako treba pročitati sastav proizvoda na pakiranju, a ako nejasnoća ima i dalje, iza pročitanoga, konzultacije s ginekologom rješit će nedoumice.

Naravno, tijekom života žena će se ponekad odlučiti za drugi proizvod osim onoga koji uobičajeno koristi. Zašto ne? Osim toga, tako će iz prve ruke moći dati najbolje savjete svojoj djevojčici.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika