Ginekologu? Ili liječniku opće medicine? Ili kome?

Više je bolesnih stanja u dijagnostici i liječenju kojih sudjeluju liječnici raznih specijalnosti.

Više je bolesnih stanja u dijagnostici i liječenju kojih sudjeluju liječnici raznih specijalnosti. Zbog organizacije zdravstvene službe u Hrvatskoj, u kojoj je na razini primarne zdravstvene zaštite i zdravstvena zaštita žena, tj. ginekologija, za javiti se nadležnom ginekologu žena ne treba uputnicu od nadležnog liječnika opće/obiteljske medicine (LOM), dok u slučaju potrebe svim drugim specijalistima bude upućena s odgovarajućom uputnicom od nadležnog LOM-a. Naravno, u sustavu privatne zdravstvene zaštite, žena (pacijent općenito), može po osobnom nahođenju, bez uputnice, ali uz plaćanje, samoinicijativno doći do specijaliste bilo koje specijalnosti (naknadno se može utvrditi kako pomoć zapravo treba potražiti kod drugih specijalista).

Nespecifični simptomi, koji mogu biti povezani, odnosno mogu biti prvi znak mnogih bolesti, tretiranje kojih je u nadležnosti raznih specijalista, ženu će najčešće voditi nadležnom ginekologu, a ako se radi o trudnici, ona će se sasvim sigurno samoinicijativno uputiti ginekologu.

Kome bi se dakle, trebala javiti žena, neovisno je li ili nije trudna, ako se pojave neki od simptoma koje ćemo navesti? Uputno bi bilo, osim ako nisu jasno ginekološke tegobe, otići do izabranog nadležnog LOM-a, koji će ju, iza temeljnih pregleda i pretraga uputiti drugim specijalistima s odgovarajućim uputnicama, ili će joj preporučiti odlazak nadležnom, primarnom ginekologu. Naravno, ako se radi o visokom stupnju hitnosti, o čemu nećemo ovom prilikom pisati, žena se treba javiti u najbližu hitnu ambulantu, odnosno pozvati hitnu pomoć.

Najčešći simptomi koji u žena izazivaju nedoumice kome se najprije javiti su:

·         bolovi u trbuhu,

·         povišena tjelesna temperatura,

·         mučnina, povraćanje, proljev,

·         poteškoće s mokrenjem,

·         promjene na koži, osip,

·         glavobolja, smetnje vida, dezorijentiranost i slično,

·         krvarenje iz rodnice i drugo.

Zbog svega navedenoga žena bi se najprije trebala javiti nadležnom LOM-u (čak i krvarenje iz rodnice ne mora biti ginekološkog podrijetla, nego se može raditi zapravo o krvarenju iz mokraćne cijevi, što je znak upale urinarnog sustava).

Trudnica bi se zbog navedenih tegoba trebala najprije javiti nadležnom ginekologu, koji će iza pregleda (važno je ustanoviti stanje ploda, odnosno isključiti akutnu ugrozu ploda ili tijeka trudnoće) ustanoviti treba li ju uputiti dalje ili će se problem rješavati u ginekološkoj ambulanti.

Nadalje, kada je u pitanju trudnica koja boluje od neke bolesti od prije trudnoće i uzima odgovarajuću terapiju, zbog praćenja tijeka osnovne bolesti, po potrebi promjene doze ili vrste lijeka, trudnica se treba najprije javiti nadležnom LOM-u. Često, to jest gotovo uvijek će se trudnica najprije javiti ginekologu i zbog prijeloma ekstremiteta, kao i uostalom zbog bilo čega drugoga, a tako ponekad može izgubiti dragocjeno vrijeme.

Nismo nabrojali sve simptome i tegobe koji ženu dovode u nedoumicu, no nabrojali smo neke od najčešćih, neke s kojima se svakodnevno susrećemo u našem radu.

Ako nije riječ o trudnoći, zbog navedenih smetnji žena bi se najprije trebala javiti nadležnom liječniku opće/obiteljske medicine, odnosno u neradne dane u objedinjeni hitni prijem nadležne zdravstvene ustanove. Ako će postojati sumnja na ginekološki problem u podlozi, bit će upućena na konzilijarni ginekološki pregled.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika