Ginekološki problemi u djevojčica

Svaka životna dob ima svoje specifičnosti. Tako postoje i tegobe i bolesna stanja genitalnih organa koja su specifična za određenu dob žena, od najranije dobi do senija.

Kome se obratiti, tko liječi djevojčice s ginekološkom problematikom? Roditelji neće pogriješiti ako se najprije jave nadležnom liječniku opće/obiteljske medicine, koji će zatim, po potrebi, roditelje i dijete uputiti dalje, najčešće ginekolozima koji se posebno bave ginekološkom problematikom dječje dobi. Ali, kao i inače, važno je potražiti pomoć, a ne čekati da se problem sam od sebe rješi.
Koji su najčešći ginekološki problemi u periodu odrastanja?
Nabrojit ćemo neke s kojima se u svakodnevnom ambulantnom radu svakodnevno susrećemo. Uz napomenu kako je i djevojčicu potrebno primjereno dijagnostički obraditi, dakle obaviti ginekološki pregled (rektalni palpacijski), ginekološki ultrazvučni pregled (abdominalnom ili rektalnom sondom) te učiniti rutinske hematološko-biokemijske pretrage. Iza takve temeljne dijagnostičke obrade, po potrebi će uslijediti ciljana, te iza toga i odgovarajuće liječenje, odnosno daljnje postupanje.

Menstruacijski ciklus

Prva menstruacija u životu žene (lat. Menarche) uobičajeno nastupa oko 10-12-te godine, iako nije ni neuobičajen nastup menarhe oko 8-10, odnosno 15-16. godine (ovisi o genetskim čimbenicima, tjelesnoj težini, čimbenicima okoline, također i o eventualnim bolesnim stanjima i slično).
Tijekom prve tri menarhalne godine (prve tri godine iza početka menstruiranja), menstruacijski ciklusi (period od prvog dana jedne do prvog dana slijedeće menstruacije) uobičajeno su neredoviti. Često su produženi (lat. Oligomenorrhoea, traju više od 40 dana, pa do više mjeseci), rjeđe skraćeni (lat. Polymenorrhoea, i do dvije menstruacije mjesečno). Kako u tim godinama hipotalamus-hipofiza-jajnik osovina tek sazrijeva, u pravilu se ciklus ne treba regulirati lijekovima. Odnosno, ako se radi o skraćenim ciklusima, obilnim menstruacijama i posljedičnoj slabokrvnosti, liječenje je najčešće u smislu nadoknade željeza.

Dermatološki problemi

Dermatološki problemi u ovom životnom razdoblju vrlo su česti, a u nekim slučajevima u podlozi su određeni poremećaji spolnih hormona, pa je onda i liječenje u domeni ginekologa.
Najčešći ginekološki problem koji za vidljivu posljedicu ima dermatološke probleme (problematičan ten, masnu kožu, masnu i prorjeđenu kosu ili pojačanu dlakavost) je sindrom policističnih jajnika (engl. Polycistic ovary syndrome, PCO). Ono što nije okom vidljivo kod tog sindroma su poremećaji spolnih hormona, ponekad i drugi endokrinološki i metabolički poremećaji (npr. inzulinska rezistencija, što za posljedicu može imati i razvoj šećerne bolesti).
Ovisno o izraženosti sindroma, liječenje je vrlo kompleksno, a s ginekološke strane se u liječenju primjenjuju točno određeni oralni hormonski kontraceptivi (bitna je gestagenska komponenta pilula). Naravno, ako nema kontraindikacija za njihovu primjenu, uz redovite kontrole.

Maloljetnička trudnoća

Maloljetnička trudnoća je u porastu. Objašnjenja za to ima više, a neka su: sve ranije stupanje u spolne odnose, ne-briga roditelja (premalo vremena za bavljenje djecom), nedovoljna edukacija (o metodama zaštite od neželjene trudnoće, o hitnoj kontracepciji) i drugo.
Što kada maloljetna osoba zatrudni i najprije se javi liječniku?
Prema našem zakonodavstvu potrebno je obavijestiti roditelje (odnosno staratelje), te razmisliti o mogućim opcijama. Jedna i najčešća je namjerni prekid neželjene trudnoće (za što postoje zakonski okviri, osim ako se radi o patološkoj trudnoći), ili nastavak trudnoće, uz razmišljanje o davanju novorođenčeta na posvajanje, ili pak zadržavanje djeteta i formiranje nove obitelji, uz suglasnost roditelja oba (maloljetna) nova roditelja.
Tijekom perioda od 9-10 mjeseci, oba buduća (maloljetna) roditelja i brže psihološki sazriju, što je jako važno radi preuzimanja novih uloga, koje su većini njihovih vršnjaka (daleka) budućnost.

Metode zaštite od neželjene trudnoće

No, kako se ne bi oslanjali na „neće se to baš meni/nama desiti“, pametnije je i odgovornije razmisliti o metodama zaštite od neželjene trudnoće, o kontracepciji. U ovoj životnoj dobi najprimjenljivije metode kontracepcije su: prirodne (prekinuti snošaj, računanje plodnih dana), koje su i najnesigurnije i rizične u smislu prenošenja spolno prenosivih infekcija, zatim mehaničke (prezervativi, spermicidna sredstva), koje su nešto sigurnije u smislu kontracepcije, a uporaba prezervativa se osobito preporučuje i u smislu prevencije spolno prenosivih infekcija, te hormonski preparati (oralna hormonska kontracepcija, OHK, pilule, zatim flasteri i vaginalni ringovi) koji su jedna od najsigurnijih kontracepcijskih metoda. Ali i uz OHK se preporuča i primjena prezervativa, ponajprije radi zaštite od spolno prenosivih infekcija.
Naravno i u ovoj dobi postoje situacije koje zahtijevaju hitnu kontracepciju – unutar najviše 72 sata od nezaštićenog spolnog odnosa potrebno se javiti ginekologu koji će dati upute o postupanju.

Prevencija spolno prenosivih infekcija

Spolno prenosive infekcije i bolesti vrlo su česte u ovom periodu života (zbog ne-pridržavanja preporuka o odgovornom spolnom ponašanju – često mijenjanje spolnih partnera, nekorištenje prezervativa, neodgovarajuća intimna higijena, neprimjereno „samoliječenje” i drugo). Stoga još jednom naglašavamo što znači odgovorno se spolno ponašati: prakticirati monogamne spolne odnose (jedan partner), primjenjivati prezervativ, održavati odgovarajuću intimnu higijenu i drugo. U slučaju bilo kakvih smetnji ili sumnje na rizično ponašanje spolnog partnera, svakako se savjetuje posjet ginekologu (odnosno za muške partnere liječniku opće/obiteljske medicine).

Ginekološke maligne bolesti

Ni ova životna dob nije lišena malignih ginekoloških bolesti, koje u ovoj dobi češće imaju lošu prognozu. Od češćih malignih bolesti ove dobi neki su oblici raka jajnika.
Na bolest se može posumnjati na temelju nekih nespecifičnih simptoma (naglašavamo – nespecifičnih!), kao što su naglo mršavljenje ili debljanje (veći gubitak/dobitak na tjelesnoj težini tijekom nekoliko mjeseci, bez posebnih promjena prehrambenih navika, odnosno stila života), povećanje opsega trbuha, osjećaj nadutosti, probavne smetnje, poremećaji menstruacijskog ciklusa i drugo.
U slučaju postojanja nekog od nabrojenih simptoma obavezan je pregled ginekologa. No, mora se naglasiti kako nabrojeno NE ZNAČI malignu bolest, no potrebno je odgovarajuće dijagnostički postupiti.

Anomalije genitalnih organa

Neke anomalije, kao što je dvosmisleno vanjsko spolovilo budu prepoznate po rođenju (odmah će uslijediti vrlo detaljna dijagnostička obrada i liječenje, kako bi se na vrijeme odlučilo o fenotipskom spolu). No neke druge (anomalije maternice, rodnice, odnosno neke kromosomske abnormalnosti) dugo ostaju neprepoznate. Sumnja na njih postavi se ako menstruacija ne nastupi u odgovarajućoj dobi, ako pojava sekundarnih spolnih obilježja ne prati kronološku dob, ako se u odrastanju počinju javljati sekundarne osobine suprotnoga spola i slično.
To je vrlo kompleksna grupa bolesti, dijagnostika je vrlo sofisticirana, a liječenje nije jednostavno i ponekad traje cijeli život.

Ovim kratkim podsjetnikom htjeli smo naglasiti kako nikada nije prerano za posjet ginekologu, ali ponekad može biti prekasno.
Stoga, bez srama i nelagode, ako se pojave bilo kakve sumnje, treba se javiti liječniku.
Ne može se dovoljno naglasiti uloga roditelja u svemu ovome, jer roditelj je prva osoba kojoj će se dijete povjeriti, odnosno koja će uočiti kako se nešto dešava.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Ginekologija

„Prirodno liječenje“ poremećaja menstruacijskog ciklusa

Oficijelna medicina blagonaklono gleda na alternativne oblike pripomoći očuvanju zdravlja, u smislu da ono što dokazano ne šteti, a pojedinac ima dojam kako od nekih postupaka ili preparata, dodataka prehrani ima koristi, ne zabranjuje. Međutim, liječenje se provodi lijekovima i medicinskim postupcima, uz koje je moguće, prema želji pojedinca, koristiti, odnosno primijeniti i tzv. alternativnu […]

Bolovi u abdomenu

Kasni mi menstruacije – iz kojeg je to razloga?

Ciste

„Prirodno liječenje“ cista na jajniku

„Dijagnoza“ ciste na jajniku, bez pobližeg određenja, u medicinskim krugovima ne znači puno. No, ženi kojoj je na rutinskom ginekološkom ultrazvučnom pregledu priopćeno kako na jajniku ima cistu, koju nikada prije nije imala, nećemo pretjerati ako kažemo da joj se otvorilo tlo pod nogama. Funkcionalne ciste spontano prolaze i bez liječenja i bez „prirodnog liječenja“. […]

Menstruacija

Simptomi ovulacije

Ovulacija i nekoliko dana prije i poslije ovulacije su dani kada je žena najplodnija, kada je trudnoća najizglednija. Žena u generativnoj dobi, koja ima uredne spolne odnose i nema ranije dijagnosticiranu neplodnost, ako planira trudnoću upravo u te dane treba prakticirati spolne odnose. Odnosno, žena u generativnoj dobi, koja ima uredne spolne odnose i nema […]

Ginekolog

Izostanak menstruacije – molim savjet

Datum

Datum zadnje menstruacije

Datum zadnje menstruacije … … kao osnovni anamnestički podatak u ginekologiji, žena bi trebala znati kod telefonskog naručivanja, te potom i kod dolaska u ordinaciju.

Iz iste kategorije

Ginekologija

Probiotici i rak vrata maternice

Anaerobne bakterije koje žive u rodnici te laktobacili, L.crispatus, L. gasseri i L. jensenii proizvode mliječnu kiselinu i H2O2 i tako stvaraju pH od 3,8 do 4,5. Tim se postiže kisela sredine koja služi kao zaštitni faktor i pridonosi zdravlju sluznice. Takav nizak pH, odnosno kisela sredina rodnice onemogućuje i sprječava rast drugih vrsta bakterija […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 6. dio

VULVOVAGINALNA ATROFIJA I PROBIOTICI Ulaskom žene u perimenopauzu smanjuje se funkcija jajnika. U postmenopauzi dolazi do pada razine steroidnih hormona, estrogena ali i androgena. U rodnici, mokraćnoj cijevi, mjehuru i mišićima dna zdjelice nalaze se estrogenski receptori tako da su ti organi vrlo osjetljivi na razinu hormona estrogena. Epitel (sluznica) tih organa u postmenopauzi postaje […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 5. dio

Potrebno je podsjetiti se što je bakterijska vaginoza? To je sindrom koji označava neravnotežu – između smanjenog broja laktobacila i anaerobnih bakterija, posebno Gardnerelle vaginalis i Prevotelle čiji broj raste. Taj sindrom nije zapravo prava upala, no može biti spolno prenosiva bolest. Bakterijske vaginoze nastaju sinergizmom brojnih anaeroba i Gardenrelle, te su vrlo rezistentne bakterije […]

Ginekologija

Možete li mi očitati citološki nalaz urina?

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 4. dio

Učinak probiotika na zdravlje ženskog reproduktivnog sustava još je uvijek predmet brojnih istraživanja i u neku ruku kontraverzan. U rodnici obitava 17 do 30 različitih vrsta bakterija. Njihova je normalna koncentracija 10 na 8 do 10 na 9 kolonija i 1 ml vaginalnog iscjetka.  Najpoželjniji mikroorganizam je Lactobacillus (Lactobacillus vaginalis). Žene koje gledaju i čitaju svoje PAPA testove […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 3. dio

Bifidobakterije su povezane s pozitivnim učincima na zdravlje u probavnom sustavu, uključujući poboljšanu probavu laktoze. Ovaj probiotik također može spriječiti ili smanjiti proljev i može smanjiti simptome sindroma iritabilnog crijeva. Također blagotvorno utiču na razinu lipida. B. breve, B. longum subsp. infantis, B. bifidum i B. longum su najčešće bifidobakterije kod dojenčadi. Novorođenčad koja dobiva […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 2. dio

Poslije upoznavanja osnovnih pojmova u ovom novom području znanosti, a da bi mogli bolje razumjeti događanja u mikrobiomu ljudskog organizma moramo razlikovati PREBIOTIKE i PROBIOTIKE. ŠTO SU PREBIOTICI ? Postoji više definicija, znanstvenih i manje znanstvenih objašnjenja. No osnovno je što moramo znati je da su PREbiotici hrana za PRObiotike. Da bi probiotici obavljali svoje […]

Ginekologija

Je li moguće da imam urinarnu infekciju ili upalu jajnika, možda bubrežni kamenci?