I ovo umanjuje plodnost muškaraca

Neplodnost može biti posljedica ženskog i muškog čimbenika.

U početku, kada se tek postavlja dijagnoza neplodnosti, često se ne može predvidjeti o kojem se čimbeniku neplodnosti radi, a nije rijetkost i kombinacija oba čimbenika. Kao i inače kada je uzrok problema u muškom spolu, nailazi se na „zid šutnje“, što je velikim dijelom posljedica sociološkog nasljeđa.

Međutim, problem se neće sam od sebe rješiti, koliko god bi mi to ponekad željeli, pa ćemo se u ovom članku pozabaviti mogućim uzrocima smanjene plodnosti muškaraca, na koje oni sami djelomično mogu utjecati.

U studiji grupe američkih istraživača, zahtjevan fizički posao, povišeni arterijski tlak i uzimanje različitih lijekova istaknuti su kao značajni, neovisni čimbenici koji negativno djeluju da spermiogram, tj. na broj, oblik i mobilnost spermija, o čemu ovisi plodnost u muškog spola.

U kategoriji posla i radnog okruženja, istraživan je utjecaj teškog fizičkog posla, vrućine, buke i dugog sjedenja na kvalitetu spermiograma. U muškaraca koji se bave teškim fizičkim poslom dva je puta češći nalaz lošeg spermiograma u odnosu na one koji se ne bave takvim poslom. Za ostale značajke radnog okruženja koje su proučavanje, kao što su vrućina, buka, dugo sjedenje i tako dalje, zaključeno je kako nemaju utjecaja na kvalitetu spermiograma.

U kategoriji kroničnih bolesti i uzimanja lijekova, istraživan je utjecaj nekih od najčešćih bolesti današnjice, kao što su povišeni arterijski tlak, šećerna bolest i povišene masnoće u serumu. Jedino je u muškaraca koji boluju od povišenog arterijskog tlaka ustanovljen veći postotak lošeg spermiograma i to najvjerojatnije ponajprije zbog (kombinacije) lijekova koje trebaju uzimati.

U kategoriji lijekova koje muškarac uzima, zaključeno je kako upravo antihipertenzivi (lijekovi protiv povišenog arterijskog tlaka) imaju negativan utjecaj na kvalitetu spermiograma. Također, loš nalaz spermiograma zabilježen je u 15% muškaraca koji uzimaju dva i/ili više (antihipertenzivnih) lijekova.

Za još neke životne navike, kao što su pušenje, konzumacija alkohola i općenito loše prehrambeno-higijenske navike, već znamo kako imaju negativan utjecaj na plodnost, a na njih se prilično uspješno može djelovati. Samo je potrebna motivacija. Kada se tijekom obrade neplodnog para ustanovi muški čimbenik neplodnosti, te kada se u muškarca ustanovi nešto od naprijed navedenog, dobra je vijest da se na ove uzroke može prilično uspješno djelovati: može se promijeniti vrsta posla, može se u dogovoru s liječnicima promijeniti/prilagoditi liječenje osnovne bolesti. A na njemu samom je da se ostavi loših i općenito negativnih životnih navika.

Nećemo pretjerivati ako na kraju kažemo kako je upravo ovo potonje dobar pokazatelj koliko je muškarac doista motiviran za rješavanje problema i za ostvarivanje potomstva.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika