Je li vam rađen nonstres test?

Nonstres test je siguran, neinvazivan test u porodništvu, u potpunosti neškodljiv za trudnicu i njeno nerođeno dijete. Njime se provjerava frekvencija otkucaja srca fetusa prije rođenja, tj. u trećem tromjesečju, između 38-og i 42-og tjedna trudnoće.

Primjenjuje li se ovaj test u svake trudnice?

Ne, samo u onih za koje ginekolozi tako procjene, u situacijama kao što su:

  • trudnici se čini da ne osjeća dovoljno pokrete fetusa (dovoljno često, dovoljno snažno),
  • sumnja se u prenošenje (kada možda postoji nesrazmjer između trajanja trudnoće po izostanku menstruacije i ultrazvučnom mjerenju),
  • trudnica ima neku kroničnu bolest (povišeni arterijski tlak, šećernu bolest, krvožilne bolesti i drugo),
  • bilo je određenih komplikacija u prethodnoj trudnoći,
  • višeplodna trudnoća je u pitanju, …

Nije potrebna posebna priprema trudnice za nonstres test

Test se provodi na način da se trudnici, koja leži na leđima (na krevetu u sobi ili rađaonskom boksu), na trbuh, prethodno premazan gelom, postave dvije sonde, od kojih se jednom registriraju otkucaji srca fetusa, a drugom kontrakcije maternice. Test se provodi tijekom 20 minuta i kroz taj period trebaju se uz kontrakcije maternice zabilježiti i ubrzani otkucaji srca fetusa, kojih treba biti 2 ili više i trebaju biti određenih frekvencija – tada se rezultat testa interpretira kao reaktivan, uredan. Ako povišenje fetalne srčane akcije izostane, ili je niže od očekivane, test je nereaktivan.

Kako se postupa iza završetka nonstres testa?

Reaktivan nonstres test je uredan i iza toga se nastavlja redovno praćenje trudnice, što može podrazumijevati i ponovno provođenje nonstres testa u daljnjem tijeku trudnoće.

Nereaktivan nonstres test potrebno je ili ubrzo ponoviti (jer se može raditi o fazi spavanja fetusa, ili posljedici nekih lijekova koje je trudnica primila, dakle razlog izostanka povišenja fetalne srčane akcije ili nedovoljnog povišenja frekvencije fetalne srčane akcije uz kontrakcije maternice može biti banalan) ili porod hitno dovršiti, najčešće hitnim carskim rezom, ako se isključe banalni razlozi nereaktivnog nonstres testa, odnosno ako se zaključi kako se radi o realnoj ugrozi ploda.

Nonstres test i CTG zapis – je li to isto?

Netko će se zapitati, nije li naprijed opisani postupak zapravo kardiotokografsko praćenje, CTG snimanje i neće biti u krivu. Naime, period od 20 minuta koji se odredi za nonstres test može biti dio kontinuiranog CTG-snimanja, a može se i provesti neovisno od kontinuiranog CTG-snimanja, što je češća situacija.

… a oksitocinski neinvazivni, kontrakcijski stres test, možda će se neka čitateljica pitati … i o tome ćemo, pratite nas dalje.

„Uvijek je pravo vrijeme uraditi ono što je ispravno“ (M.L. King).

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika