Kolposkopija – 1. dio

Crtice iz povijesti

Kolposkopija se kao medicinski postupak u ginekologiji razvijao tijekom povijesti, zahvaljujući predanom i inovativnom radu mnogih liječnika, još od grčkog doba pa sve do danas. Grk Soran iz Aleksandrije razvio uporabu spekula (instrumenata koji se uvode rodnicu) te se bavio promatranjem vrata maternice i karcinoma maternice.

Francuski liječnik Recaieru već 1801. godine počinje liječiti različite promjene vrata maternice lokalnom terapijom.

Sredinom 19. stoljeća Nijemac Herman Lebert počinje upotrebljavati mikroskop u dijagnostičke svrhe te istražuje patologiju vrata maternice.

Dvadesetih godina prošlog stoljeća u Njemačkoj uviđaju da rak vrata maternice počinje kao promjena na samoj površini. Proučavali su površinske promjene i mladi kolega Hinselmann odluči uzeti staklo s povećalom pod intenzivnim izvorom svjetla – to je dovelo do povećanja slike i boljeg uvida u tijek bolesti. Upornim promatranjem i uzimanjem uzoraka za patohistološku analizu bio je kadar razlikovati dobroćudne od zloćudnih promjena na vratu maternice te je razvio prvu kolposkopsku terminologiju.

To je bio veliki napredak u tehnici promatranja spolnih organa žene. 1929. godine, jodnu probu u promatranju vrata maternice uveo je ginekolog Schiler, a Hinselmann uvodi i octenu probu. Uz to konstruiran je instrument uz određena povećanja i izvor svjetlosti za promatranje vrata maternice (cerviksa) rodnice (vagine) i stidnice (vulve), tako da se učinkovitost kolposkopije bitno povećala i osigurala zasluženo visoko mjesto u dijagnostici benignih i malignih promjena. S ponosom treba gledati i mnoge druge liječnike koje su tijekom povijesti utkali svoje živote za unapređenje ginekologije i kolposkopije. Samim time su generacijski prenijeli znanje na svoje kolege (kao što mi danas isto činimo) te omogućili bolju dijagnostiku i terapijske metode za mnoge žene. Za to im veliko hvala! Također, hrvatski liječnici su pridonijeli razvoju i primjeni kolposkopije. Nemam sada prostora nabrojati sve značajne liječnike i njihove doprinose, ali bih posebno navela moje učitelje pokojnog Antu Dražančića, Nikolu Ljubojevića, Vladimira Dukića te još aktivnog profesora Gorana Grubišića.

Što je zapravo kolposkopija ?

Kolposkopija je dijagnostička metoda koja se primjenjuje nakon abnormalnog citološkog nalaz (PAPA test).

Prije same kolposkopije mora biti poznat nalaz PAPA testa. Osjetljivost PAPA testa u otkrivanju intraepitelnih lezija visokog stupnja je između 36 i 57%, kolposkopije između 62 i 71% , a kombinacija ovih metoda je 70-80%.

Kolposkopija treba biti metoda probira kod pacijentica gdje su PAPA testovi nezadovoljavajući (ASC-US, ASC-H, CIN 1, CIN 2, CIN 3) te kod imunokompromitiranih i transplantiranih žena.

Što je kolposkop

Kolposkop je specijalno dizajnirani pokretni mikroskop s hladnim izvorom svjetla. Uređaj pod kojim raznim povećanjima (6 do 40 puta) gledamo vrat maternice (cerviks), svodove rodnice (fornikse), rodnicu (vaginu).Ukoliko se tim optičkim instrumentom promatra vulva (stidnica) tada se naziva vulvoskopija. Danas postoje i digitalni video kolposkopi.

Koje su indikacije za kolposkopiju

Kolposkopija se radi:

  • u obradi žena se abnormalnim nalazom PAPA testa: ASC-US, ASC-H, SIL- skvamozna intraepitelna lezija niskog stupnja (CIN1)
  • SIL – visokog stupnja (CIN 2, CIN 3)
  • atipične glandularne stanice AGC i AGC-nos. Ovisno o nalazu PAPA testa prije kolposkopije se radi HPV genotipizacija.
  • kod prisustva cervikalnih karcinoma, karcinoma rodnice i karcinoma stidnice
  • vaginalne intraepitelne neoplazije: LSIL vagine – skvamozna intraepitelna lezija niskog stupnja (VaIN) i HSIL – skvamozna intraepitelna lezija visokog stupnja (VAIN 2 i VAIN 3)
  • vulvarne intraepitelnih neoplazija: skvamozna intraepitelna lezija vulve niskog stupnja LSIL (VIN1) i skvamozna intraepitelna lezija vulve visokog stupnja HSIL (VIN2 i VIN 3) i kod vulvarnih dermatoza (dVIN)
  • analnih intraepitelnih lezija (AIN)
  • ntraepitelnih lezija penisa (PIN) – penilna intraepitelne lezije (peniskopija)
  • genitalnih bradavica
  • upalnih promjena vrata maternice

Primjer: Kolposkopski nalaz

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika