Kontracepcija u adolescenata

Životna dob u kojoj se počinje s aktivnim spolnim životom sve je niža – istraživanja su pokazala kako je to danas između 16. i 18. godine života. .

U tim godinama većina dječaka i djevojčica/djevojaka još se školuje, živi s roditeljima, nema vlastite izvore prihoda,… Ukratko – sprema se za život. U toj dobi uglavnom ni roditeljstvo nije opcija. Stoga, kako bi prve ljubavi ostale u lijepom sjećanju i kako bi jednoga dana, kada za to budu spremni ostvarili kvalitetne međupartnerske odnose, očuvali svoje reproduktivno zdravlje i bili odgovorni roditelji, važno ih je uputiti u ono što se zove odgovorno spolno ponašanje. A to, između ostaloga, podrazumijeva i zaštitu od neželjene trudnoće. 

Metoda zaštite od neželjene trudnoće (kontracepcija) ima mnogo. O tome koju će parovi primijeniti ovisi o njihovom znanju, motiviranosti, očekivanjima, godinama.

Navesti ćemo koje postoje i koje su i zašto najprimjerenije za određenu životnu dob. No, prije nego nastavimo, potrebno je reći kako idealnog kontracepcijskog sredstva nema. Idealno kontracepcijsko sredstvo trebalo bi biti posve učinkovito, neškodljivo za korisnike i njihovo potomstvo, estetsko i za sve lako prihvatljivo, reverzibilno (znači da se nakon prestanka korištenja uredno uspostavi reprodukcijska sposobnost) i jeftino. Takvo kontracepcijsko sredstvo nije pronađeno i upitno je hoće li ikada i biti.

Ono što nam je danas na raspolaganju od kontracepcijskih sredstava i metoda, može se podijeliti u nekoliko grupa. To su:

– prirodne metode kontracepcije (prekinuti snošaj, metode za izračunavanje tzv. sigurnih dana)
Prakticiranje prirodnih ili biheviorističkih metoda kontracepcije nije preporučljivo osim osobama koje imaju temeljno znanje o reprodukciji (poznavanje pojmova kao što su menstruacijski ciklus, ovulacija, FSH, LH). Vrlo pojednostavnjeno to znači da ih smiju prakticirati žene koje imaju redovite menstruacijske cikluse (odnosno, nije pogodna za žene s neredovitim ciklusom). Tako, u ovoj životnoj dobi, iako je to najraširenijametoda kontracepcije, nije i najsretnije rješenje iz više razloga – npr. menstruacijski ciklusi u većini slučajeva još su neredoviti, međupartnerski odnosi nisu stabilni i velika je učestalost raznih spolno prenosivih infekcija (od kojih neke mogu ozbiljno ugroziti zdravlje).

– mehanička kontracepcija (prezervativi, dijafragme, cervikalne kape, kondomi za žene – femidom)
Od mehaničkih kontracepcijskih sredstava u najširoj je uporabi prezervativ za muškarce, odnosno dijafragma za žene. Također, radi povećanja stupnja sigurnosti, preporučuje ih se kombinirati s npr. kemijskim sredstvima (spermicidne kreme, masti, gelovi).
Važno je istaknuti da se primjena prezervativa i inače preporučuje, u svakoj životnoj dobi (npr. uz neka druga kontracepcijska sredstva, kao što su oralna hormonska kontracepcija ili intrauterini uložak), jer osim kao metoda privremene kontracepcije služi i za prevenciju spolno prenosivih infekcija (tzv. dvostruka zaštita ili, prema zemlji iz koje su autori koji su prvi put predložili takav način zaštite od trudnoće i spolno prenosivih infekcija, double dutch-učinak).

– kemijska kontracepcija (razna spermicidna sredstva)
Ova kontracepcijska sredstva primjenjuju se kao kreme, želei, čepići, pjenušave tablete. Svako od tih sredstava treba aplicirati što dublje u rodnicu. Svakako ih se preporučuje primjenjivati u kombinaciji s mehaničkim kontracepcijskim sredstvima (prezervativ, dijafragma).
Često se primjenjuju, i ukoliko ih se koristi prema uputama (uz prezervative), vrlo su pogodna za ovaj period života.

– hormonska kontracepcija (oralna hormonska kontracepcijska sredstva, hormonska kontracepcija u obliku flastera ili vaginalnih prstena, hormonska kontracepcija s dugotrajnim djelovanjem – intramuskularne injekcije, potkožni implantati, intrauterini ulošcis dodatkom hormona)
Svaku potencijalnu korisnicu hormonske kontracepcije potrebno je detaljno dijagnostički obraditi da bi se uočile eventualne kontraindikacije za primjenu pilula (apsolutne ili relativne kontraindikacije). Također, započne li se upotreba hormonske kontracepcije, redovite kontrole su obvezne (ako se drugačije ne dogovorite s ginekologom, jedanput godišnje potrebno je učiniti laboratorijske pretrage krvi).
I ovo je široko primjenjivana metoda kontracepcije i, prema današnjim saznanjima vrlo sigurna (i što se tiče kontracepcijskog učinka i što se tiče učinka na opće zdravlje korisnice). Napominjemo, bilo bi pametno koristiti i prezervativ, radi prevencije spolno prenosivih infekcija.

– postkoitalna (tzv. hitna kontracepcija)
Ovo nije posebna vrsta kontracepcije, nego je primjena posebna i u određenom pogledu drugačija, pa je ističemo kao zaseban dio.
Ako se u tzv. plodne dane zbio nezaštićen spolni odnos (a sigurni ste da nije pravi trenutak za trudnoću), unutar 72 sata od spolnog odnosa potrebno je posegnuti za hitnom kontracepcijom. Na našem tržištu nema posebnog pripravka za hitnu kontracepciju, nego prema preporukama ginekolog propiše određene pilule u većoj dozi nego što je to uobičajeno.

Metode kontracepcije kao što su intrauterina kontracepcija, IUD, engl. intrauterine contraceptive device, (nemedicirani ulošci, medicirani ulošci) i sterilizacija (razne tehnike podvezivanja jajovoda, odnosno sjemenovoda) NIKAKO nisu opcija u ovoj životnoj dobi.

Ovim kratkim prikazom dostupnih metoda kontracepcije namjera nam je bila podsjetiti kako je pametno i planirano roditeljstvo nešto čija se važnost ne može dovoljno istaknuti. Također, sama primjena neke od metoda kontracepcije znači i odgovorno spolno ponašanje, a na to smo htjeli utjecati kako bi jednog dana ostvarena trudnoća doista bila ostvariva i željena.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika