Kontracepcija u adolescenata

Životna dob u kojoj se počinje s aktivnim spolnim životom sve je niža – istraživanja su pokazala kako je to danas između 16. i 18. godine života. .

U tim godinama većina dječaka i djevojčica/djevojaka još se školuje, živi s roditeljima, nema vlastite izvore prihoda,… Ukratko – sprema se za život. U toj dobi uglavnom ni roditeljstvo nije opcija. Stoga, kako bi prve ljubavi ostale u lijepom sjećanju i kako bi jednoga dana, kada za to budu spremni ostvarili kvalitetne međupartnerske odnose, očuvali svoje reproduktivno zdravlje i bili odgovorni roditelji, važno ih je uputiti u ono što se zove odgovorno spolno ponašanje. A to, između ostaloga, podrazumijeva i zaštitu od neželjene trudnoće. 

Metoda zaštite od neželjene trudnoće (kontracepcija) ima mnogo. O tome koju će parovi primijeniti ovisi o njihovom znanju, motiviranosti, očekivanjima, godinama.

Navesti ćemo koje postoje i koje su i zašto najprimjerenije za određenu životnu dob. No, prije nego nastavimo, potrebno je reći kako idealnog kontracepcijskog sredstva nema. Idealno kontracepcijsko sredstvo trebalo bi biti posve učinkovito, neškodljivo za korisnike i njihovo potomstvo, estetsko i za sve lako prihvatljivo, reverzibilno (znači da se nakon prestanka korištenja uredno uspostavi reprodukcijska sposobnost) i jeftino. Takvo kontracepcijsko sredstvo nije pronađeno i upitno je hoće li ikada i biti.

Ono što nam je danas na raspolaganju od kontracepcijskih sredstava i metoda, može se podijeliti u nekoliko grupa. To su:

– prirodne metode kontracepcije (prekinuti snošaj, metode za izračunavanje tzv. sigurnih dana)
Prakticiranje prirodnih ili biheviorističkih metoda kontracepcije nije preporučljivo osim osobama koje imaju temeljno znanje o reprodukciji (poznavanje pojmova kao što su menstruacijski ciklus, ovulacija, FSH, LH). Vrlo pojednostavnjeno to znači da ih smiju prakticirati žene koje imaju redovite menstruacijske cikluse (odnosno, nije pogodna za žene s neredovitim ciklusom). Tako, u ovoj životnoj dobi, iako je to najraširenijametoda kontracepcije, nije i najsretnije rješenje iz više razloga – npr. menstruacijski ciklusi u većini slučajeva još su neredoviti, međupartnerski odnosi nisu stabilni i velika je učestalost raznih spolno prenosivih infekcija (od kojih neke mogu ozbiljno ugroziti zdravlje).

– mehanička kontracepcija (prezervativi, dijafragme, cervikalne kape, kondomi za žene – femidom)
Od mehaničkih kontracepcijskih sredstava u najširoj je uporabi prezervativ za muškarce, odnosno dijafragma za žene. Također, radi povećanja stupnja sigurnosti, preporučuje ih se kombinirati s npr. kemijskim sredstvima (spermicidne kreme, masti, gelovi).
Važno je istaknuti da se primjena prezervativa i inače preporučuje, u svakoj životnoj dobi (npr. uz neka druga kontracepcijska sredstva, kao što su oralna hormonska kontracepcija ili intrauterini uložak), jer osim kao metoda privremene kontracepcije služi i za prevenciju spolno prenosivih infekcija (tzv. dvostruka zaštita ili, prema zemlji iz koje su autori koji su prvi put predložili takav način zaštite od trudnoće i spolno prenosivih infekcija, double dutch-učinak).

– kemijska kontracepcija (razna spermicidna sredstva)
Ova kontracepcijska sredstva primjenjuju se kao kreme, želei, čepići, pjenušave tablete. Svako od tih sredstava treba aplicirati što dublje u rodnicu. Svakako ih se preporučuje primjenjivati u kombinaciji s mehaničkim kontracepcijskim sredstvima (prezervativ, dijafragma).
Često se primjenjuju, i ukoliko ih se koristi prema uputama (uz prezervative), vrlo su pogodna za ovaj period života.

– hormonska kontracepcija (oralna hormonska kontracepcijska sredstva, hormonska kontracepcija u obliku flastera ili vaginalnih prstena, hormonska kontracepcija s dugotrajnim djelovanjem – intramuskularne injekcije, potkožni implantati, intrauterini ulošcis dodatkom hormona)
Svaku potencijalnu korisnicu hormonske kontracepcije potrebno je detaljno dijagnostički obraditi da bi se uočile eventualne kontraindikacije za primjenu pilula (apsolutne ili relativne kontraindikacije). Također, započne li se upotreba hormonske kontracepcije, redovite kontrole su obvezne (ako se drugačije ne dogovorite s ginekologom, jedanput godišnje potrebno je učiniti laboratorijske pretrage krvi).
I ovo je široko primjenjivana metoda kontracepcije i, prema današnjim saznanjima vrlo sigurna (i što se tiče kontracepcijskog učinka i što se tiče učinka na opće zdravlje korisnice). Napominjemo, bilo bi pametno koristiti i prezervativ, radi prevencije spolno prenosivih infekcija.

– postkoitalna (tzv. hitna kontracepcija)
Ovo nije posebna vrsta kontracepcije, nego je primjena posebna i u određenom pogledu drugačija, pa je ističemo kao zaseban dio.
Ako se u tzv. plodne dane zbio nezaštićen spolni odnos (a sigurni ste da nije pravi trenutak za trudnoću), unutar 72 sata od spolnog odnosa potrebno je posegnuti za hitnom kontracepcijom. Na našem tržištu nema posebnog pripravka za hitnu kontracepciju, nego prema preporukama ginekolog propiše određene pilule u većoj dozi nego što je to uobičajeno.

Metode kontracepcije kao što su intrauterina kontracepcija, IUD, engl. intrauterine contraceptive device, (nemedicirani ulošci, medicirani ulošci) i sterilizacija (razne tehnike podvezivanja jajovoda, odnosno sjemenovoda) NIKAKO nisu opcija u ovoj životnoj dobi.

Ovim kratkim prikazom dostupnih metoda kontracepcije namjera nam je bila podsjetiti kako je pametno i planirano roditeljstvo nešto čija se važnost ne može dovoljno istaknuti. Također, sama primjena neke od metoda kontracepcije znači i odgovorno spolno ponašanje, a na to smo htjeli utjecati kako bi jednog dana ostvarena trudnoća doista bila ostvariva i željena.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Ginekologija

Testovi na trudnoću – II dio

Koje vrste testova postoje? Postoje dvije metode određivenje hCG-a, iz krvi odnosno seruma ili iz mokraće. Oni određuju ukupnu molekulu hCG-a, a ne podjedinice. Test iz krvi (seruma) To su vrlo precizni testovi, ne samo da pokazuju prisutnost korionskog gonadotropina već pokazuju i njegovu vrijednost. Ako je vrijednost ispod 5 IU/L rezultat testa se smatra […]

Ginekologija

„Prirodno liječenje“ poremećaja menstruacijskog ciklusa

Oficijelna medicina blagonaklono gleda na alternativne oblike pripomoći očuvanju zdravlja, u smislu da ono što dokazano ne šteti, a pojedinac ima dojam kako od nekih postupaka ili preparata, dodataka prehrani ima koristi, ne zabranjuje. Međutim, liječenje se provodi lijekovima i medicinskim postupcima, uz koje je moguće, prema želji pojedinca, koristiti, odnosno primijeniti i tzv. alternativnu […]

Ginekologija

Jesu li promjene na vagini povezane s uroinfekcijom?

Ciste

„Prirodno liječenje“ cista na jajniku

„Dijagnoza“ ciste na jajniku, bez pobližeg određenja, u medicinskim krugovima ne znači puno. No, ženi kojoj je na rutinskom ginekološkom ultrazvučnom pregledu priopćeno kako na jajniku ima cistu, koju nikada prije nije imala, nećemo pretjerati ako kažemo da joj se otvorilo tlo pod nogama. Funkcionalne ciste spontano prolaze i bez liječenja i bez „prirodnog liječenja“. […]

Endokrinologija

Imam neobične simptome nakon odnosa, a nisam trudna

Gadgeti

Svjetski dan telekomunikacija i informacijskog društva

Kada smo prije nešto više od godinu dana doživjeli „lockdown“, jedini prozor u svijet, ali i u susjedstvo, školu, dućan, restorane, salone itd. bili su mobiteli, tableti i ini gadgeti. Bez svega toga bili bismo doslovce osuđeni na sebe same i bez ikakvih informacija o tome što se dalje od naših vrata dešava. Gadgeti – […]

Iz iste kategorije

Ginekologija

Kada bi mogla nastupiti menstruacija?

Ginekologija

Ciste korioidnog pleksusa fetusa u trudnoći (CPC)

Korioidni pleksus (latinski- plexus chorioideus), sastoje se od spleta krvnih žila koje su obložene ependimom, on oblaže krvne žile poput resica. Korioidni pleksus proizvodi cerebrospinalnu tekućinu. Ta tekućina oblaže mozak i kralježničku moždinu i struji kroz moždane komore. U čovjeka se u likvorskim prostorima nalazi 100 do 150 ml likvora. Tijekom 6-8 sati prosječno se […]

Ginekologija

Probiotici i rak vrata maternice

Anaerobne bakterije koje žive u rodnici te laktobacili, L.crispatus, L. gasseri i L. jensenii proizvode mliječnu kiselinu i H2O2 i tako stvaraju pH od 3,8 do 4,5. Tim se postiže kisela sredine koja služi kao zaštitni faktor i pridonosi zdravlju sluznice. Takav nizak pH, odnosno kisela sredina rodnice onemogućuje i sprječava rast drugih vrsta bakterija […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 6. dio

VULVOVAGINALNA ATROFIJA I PROBIOTICI Ulaskom žene u perimenopauzu smanjuje se funkcija jajnika. U postmenopauzi dolazi do pada razine steroidnih hormona, estrogena ali i androgena. U rodnici, mokraćnoj cijevi, mjehuru i mišićima dna zdjelice nalaze se estrogenski receptori tako da su ti organi vrlo osjetljivi na razinu hormona estrogena. Epitel (sluznica) tih organa u postmenopauzi postaje […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 5. dio

Potrebno je podsjetiti se što je bakterijska vaginoza? To je sindrom koji označava neravnotežu – između smanjenog broja laktobacila i anaerobnih bakterija, posebno Gardnerelle vaginalis i Prevotelle čiji broj raste. Taj sindrom nije zapravo prava upala, no može biti spolno prenosiva bolest. Bakterijske vaginoze nastaju sinergizmom brojnih anaeroba i Gardenrelle, te su vrlo rezistentne bakterije […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 4. dio

Učinak probiotika na zdravlje ženskog reproduktivnog sustava još je uvijek predmet brojnih istraživanja i u neku ruku kontraverzan. U rodnici obitava 17 do 30 različitih vrsta bakterija. Njihova je normalna koncentracija 10 na 8 do 10 na 9 kolonija i 1 ml vaginalnog iscjetka.  Najpoželjniji mikroorganizam je Lactobacillus (Lactobacillus vaginalis). Žene koje gledaju i čitaju svoje PAPA testove […]

Ginekologija

Što znači: Dilatacija pijelona lijevog bubrega ploda?

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 3. dio

Bifidobakterije su povezane s pozitivnim učincima na zdravlje u probavnom sustavu, uključujući poboljšanu probavu laktoze. Ovaj probiotik također može spriječiti ili smanjiti proljev i može smanjiti simptome sindroma iritabilnog crijeva. Također blagotvorno utiču na razinu lipida. B. breve, B. longum subsp. infantis, B. bifidum i B. longum su najčešće bifidobakterije kod dojenčadi. Novorođenčad koja dobiva […]