Nešto o laserskom pomlađivanju rodnice

Lasersko pomlađivanje rodnice, LVR (od engl. Laser Vaginal Rejuvenation) u svijetu je jedan od češćih zahvata u ginekologiji, kojemu se podvrgavaju žene u kojih je iz nekih razloga donji dio genitalnog trakta oslabljen, a sluznica rodnice i mišićje dna male zdjelice atrofičan.

To su najčešće žene u postmenopauzi i one koje su imale više vaginalnih poroda. U ovih skupina žena, mišićje dna male zdjelice (rodnice i međice) nema potrebne tonus, snagu i kontrolu, promjeri rodnice su povećani, što sve skupa ima negativan utjecaj na spolni život žene, a može biti povezano i s ozbiljnijim zdravstvenim problemima, u vidu problema s mokrenjem i/ili stolicom i drugo.

Postupkom laserskog pomlađivanja rodnice mišićima se povećava tonus, snaga i kontrola, što posljedično dovodi i do smanjenja promjera rodnice, stabilnijeg i čvršćeg perineuma, što je pak u direktnoj pozitivnoj sprezi sa zadovoljavajućim spolnim odnosima. Uz opasku kako živčevlje ovog područja može biti oštećeno, ili zbog razloga zbog kojih se žena odlučuje na ovaj postupak, ili kao posljedica samog postupka, što svakako ne doprinosi poboljšanju spolnog života, pa to svakako treba imati na umu.

Tijekom samog zahvata, može se dodatno pozitivno djelovati i na neke druge funkcionalne deficite, kao što je primjerice stresna inkontinencija mokraće. Lasersko pomlađivanje rodnice na neki je način pionirska metoda u rješavanju navedenih problema. Vjerodostojnih, znanstveno utemeljenih referenca još zapravo i nema, iako su preliminarni rezultati optimistični. Naravno, zbog drugih razloga, koji uz navedene doprinose ponajprije nezadovoljavajućem spolnom životu, važno je procijeniti psihičko stanje potencijalne kandidatkinje za zahvat, kao i njene razloge i očekivanja, tj. jesu li isti realni i je li samim zahvatom moguće očekivati rješenje njenih tegoba.

Također, iza samog zahvata mogu se očekivati podljevi, oteklina i bol u tretiranom području, što najčešće prolazi za dva do četiri tjedna, uz primjenu analgetika, hladnih obloga i slično. Naravno, ako bi se stanje pogoršavalo, odnosno ako žena iza zahvata nema dobar osjećaj, najuputnije je javiti se liječniku koji je obavio zahvat, kako bi se procijenilo protječe li poslijeoperacijski period uredno.

Tijekom perioda oporavka, odnosno tijekom oko 4 tjedna iza zahvata, savjetuje se posebna higijena intimnoga područja, lakša prehrana (radi prevencije opstipacije, koja je također česta popratna pojava), pošteda od težih fizičkih aktivnosti; primjerice trčanje se ne preporuča prije 4-og poslijeoperacijskog tjedna, a spolni odnosi ne prije šestog tjedna iza zahvata. Naravno, oporavak je ipak individualan.

Ovim tekstom željelo se ukazati na ozbiljnost samog postupka, jer, iako se reklamira na raznim, možda ponekad i neprimjerenim mjestima, radi se o ozbiljnom medicinskom postupku, za koji je potreba priprema, a tijekom više tjedana iza zahvata potrebno je pridržavati se liječničkih uputa, kako bi se od postupka doista i dobilo najviše.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika