Njih dvoje u novogodišnjoj noći

„Njih dvoje“ su, u ovom tekstu, trudnica, odnosno buduća majka i njeno nerođeno dijete.

Stalno nas pitate, stalno odgovaramo – kako se trudnica treba ponašati u novogodišnjoj noći, odnosno općenito na slavljima, domjencima i drugim sličnim prigodama, treba li u neko doba ići spavati, što smije jesti, što piti, kako treba biti obučena i obuvena (važnost ovih pitanja znat će samo trudnice i bivše trudnice i ne, nipošto nisu neprimjerena pitanja), smiju li prije samog dočeka obaviti neki frizerski ili kozmetički tretman i tako dalje.

O svemu smo ranijih godina već pisali i diskutirali, nekada potaknuti mnoštvom pitanja o bojanju kose u trudnoći, o odlasku u solarij ili anticelulitnim tretmanima u trudnoći i slično. Kako ne bi gubili vrijeme na pronalazak tih tekstova, kako bi sve bilo na jednom mjestu, istaknut ćemo ono najvažnije o čemu bi trudnica trebala razmisliti uoči i na samu novogodišnju noć i uopće kada su u pitanju prigodna slavlja. Naravno, mnogo ovisi i o tjednima trudnoće u kojima je trudnica.

Ovisno o tjednima trudnoće

U poodmakloj trudnoći, oko termina, trudnica će najmanje razmišljati o slavlju – tu će večer, kao i nekoliko prethodnih, a i budućih, provesti u kućnoj atmosferi, s najbližima i – spakiranom torbom za rodilište. Sličnog će raspoloženja biti i trudnice u ranoj trudnoći, koje zbog nekih problema trebaju mirovati. Trudnice, pak, u ranoj trudnoći, bez ikakvih tegoba, mogu i „zaboraviti“ na trudnoću, no prijeki pogled partnera na čašu šampanjca u njihovoj ruci brzo će ih vratiti u stvarnost.

O čemu bi trudnica koja planira proslaviti novogodišnju noć na organiziranom dočeku trebala biti informirana, odnosno kako se pripremiti za novogodišnje slavlje, kako bi ono doista i ostalo u lijepom sjećanju? Jednostavno rečeno, pridržavajući se uputa u nastavku. Uz napomenu kako se elegancije i zadnjih krikova mode ne treba lišiti ni u trudnoći, ali i te komade odjeće, obuće i tretmana treba prilagoditi sadašnjem, drugom stanju.

Trudnica na slavlju – dotjerana i elegantna

Frizerski tretmani su u trudnoći sigurni, uz uvjet da se koriste provjereni preparati, da su prostorije salona dobro prozračene, da je osigurano strujanje zraka u prostorijama (što je ipak u zimskim mjesecima teže izvedivo). Slijedom navedenoga, agresivnije tretmane, kao i one koji zahtijevaju dugotrajno sjedenje u ne sasvim ugodnom položaju, tj. sve osim temeljnog pranja i friziranja ipak bi bilo preporučljivo ostaviti za neko drugo godišnje doba, odnosno za drugo i treće tromjesječje trudnoće.

Od kozmetičkih tretmana u trudnoći se ne preporučaju odlasci u solarij, kreme za samotamnjenje, ne preporučaju se ni razni tretmani koji uključuju struju ili ultrazvučne valove, kao i oni koji zahtijevaju dugotrajni neprirodni, ponekad i ne nužno ugodni položaj tijela.

Odjeća neka bude komotna, ne smije stiskati ruke, ili noge (koje zbog fizioloških procesa često otiču u trudnoći i u sasvim zdrave trudnice, naročito pri dužem stajanju), neka bude od prirodnih materijala, a ako trudnica osjeti potrebu za presvlačenjem u nešto ugodnije, svakako neka to i učini.

Obuća također treba biti udobna – ne zaboravite kako je u trudnoći, naročito u kasnijim tjednima trudnoće oticanje nogu, posebice gležnjeva, često i u sasvim zdrave trudnice, naročito pri dužem stajanju. Visoke pete? Ne baš!

Što se tiče hrane i pića, čašica šampanjca ili vina se tolerira, koji kolač ili neka druga slastica također, a od konkretnijih zalogaja ipak bi trebalo izbjegavati slana, začinjena i masna jela. Napokon, sigurno će biti raznih salata, kanapea ili nečeg sličnog.

Vi na prvom mjestu

Ne morate budni i na plesnom podiju, odnosno stojeći dočekati Novu Godinu – sasvim je u redu prileći, ili se pozdraviti, napustiti slavlje i otići na spavanje, ako ćete se tako osjećati. Nitko neće zamjeriti. A neki će vam i zavidjeti.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika