Pametno ljetovanje – savjeti ginekologa

U ovo vrijeme svake godine kuda se god okrenuli nailazimo na upute o pametnom ljetovanju.

O vremenu kada se ne preporuča izlaganje suncu, o obveznom i čestom nanošenju krema s visokim zaštitnim faktorom, o posebnoj zaštiti osjetljivijih dijelova tijela (lice, oči, usnice; madeži), o konzumiranju dovoljnih količina tekućine, o izbjegavanju određenih namirnica (teška, začinjena jela) i tako dalje.

No što je s intimnim zdravljem? Ima li tu kakvih posebnih uputa?
Naravno – ima, pa ćemo ukratko navesti što podrazumijeva briga za intimno zdravlje žene na godišnjem odmoru.

Budući je poznato kako stres i loše prehrambene navike pogoduju razvoju genitalnih infekcija, svakako se preporuča isto maksimalno izbjegavati. A godišnji odmor bi trebao biti upravo to – odmor. Stoga si dozvolite sna više nego inače, družite se s dragim ljudima (prijateljima, članovima obitelji, upoznavajte nove i zanimljive ljude), iskoristite obilje svježeg voća i povrća i na tome bazirajte prehranu, a žeđ utažite običnom vodom ili (nezašećerenim) čajevima.

Neovisno provodite li odmor na moru, rijekama, jezerima, bazenima, svakako se po izlasku iz vode istuširajte i presvucite u suhi kupaći kostim – vlažna i topla okolina također pogoduje razvoju genitalnih infekcija, naročito gljivičnih.

Za svakodnevnu intimnu higijenu, gdjegod bili, rabite sredstva namijenjena baš održavanju higijene intimnih dijelova (najuputnije ih je kupiti u ljekarnama).
Za vrijeme menstruacije, ako baš morate koristiti tampon, promijenite ga nakon 2-3 sata, a svakako nastojte ne imati ga tijekom noći.

Savjet zauzetima – budite vjerni partneru, a slobodnima – ne upuštajte se u usputni seks. No, neke ponese situacija, pa ipak napominjemo kako je od iznimne važnosti rabiti prezervative (seks s privlačnim neznancem može ostaviti dalekosežne i ozbiljne posljedice – spolno prenosivu bolest, neželjenu trudnoću, konfuzne emocije, ….).

Kako postupiti ako se i uz ove upute dogodi nešto što će vas zabrinuti?
U slučaju bilo kakvih simptoma sa strane genitalnih organa (pojačan iscjedak, svrbež, peckanje, bolnost, otečenost, izrasline, …), nakon nesmotrenog seksa i sl., obavezno se javite ginekologu u mjestu trenutnog boravišta ili u hitnu (turističku) ambulantu, gdje ćete dobiti upute o daljnjem postupanju.

Ugodno se provedite i odmorni (i zdravi) dočekajte kraj ljeta.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika