Smije li trudnica ići u solarij

U trudnoći se u organizmu trudnice dešavaju mnoge promjene, ne nužno ugodne ni estetski prihvatljive.

U trudnoći se u organizmu trudnice dešavaju mnoge promjene, ne nužno ugodne ni estetski prihvatljive. O nekima je trudnica već ranije upoznata i prihvaća ih kao neizostavni dio ovog razdoblja iščekivanja prekrasnog trenutka, o nekima nije, ali ih prihvaća, a neke će ju ipak zabrinuti i zbuniti. Osim nabrojenoga, neke trudnice tek u trudnoći počinju, reći ćemo, imati vremena za sebe, otkrivaju neke tretmane i aktivnosti koje su svjesno stavljale u drugi plan zbog karijere, obitelji, … nekih drugih prioriteta.

Što kada tek u trudnoći žena shvati kako bi ipak htjela, primjerice, imati preplanulu put i prije ljeta. Napokon, sada ima i vremena za odlaske u solarij i za kojekakve druge sitnice koje ju vesele. Kako ima i više vremena za listanje raznih časopisa, za druženja i razgovore o svemu i svačemu, ipak će si postaviti pitanje smije li, kao trudnica, odlaziti u solarij. I dobro je da si postavi ovo pitanje i potraži stručne odgovore. Jer, solarij se trudnicama ipak ne preporuča. Osim što dermatolozi sunčanje u solariju i sunčanje općenito, naročito u određena doba dana ne preporučaju, ovdje su još i dodatne upute ginekologa o ne-sunčanju u solariju u trudnoći.

Za one trudnice koje će ipak htjeti dodatna pojašnjenja o tomu zašto se solarij u trudnoći ne preporuča (nećemo reći decidirano zabranjuje), napisan je ovaj kratki osvrt.

Sunčanje u solariju se, osim postizanja (za neke) lijepog preplanulog tena, povezuje i s:

  • većom pojavnošću raka kože, ponajprije melanoma,
  • ubrzanim starenjem kože, pojavom izraženijih bora, te tzv. staračkih pjega,
  • pojavom hiper-, ali i hipopigmentacija,
  • dehidracijom kože i drugo.

U trudnice sunčanje u solariju ima i dodatne učinke, kao što su:

  • moguće oštećenje ploda uslijed izloženosti trudnice visokoj temperaturi (oko 38.C), koja izloženost počinje naglo i može trajati više desetaka minuta, bez rehidracije, odnosno zaštite kože,
  • moguće oštećenje ploda uslijed direktne, intenzivne i dugotrajnije izloženosti UV zrakama,
  • moguće oštećenje ploda uslijed dugotrajnijeg, najčešće neugodnog položaja trudnice, uslijed čega (u kombinaciji s izloženosti visokoj temperaturi) može biti kompromitirana cirkulacija trudnice, što može imati reperkusije i na vitalnost ploda i drugo.

Najveća opasnost za plod od sunčanja trudnice u solariju je u početku trudnoće zbog izlaganje buduće majke visokoj temperaturi i UV zrakama, a u poodmakloj trudnoći od moguće kompromitacije cirkulacije trudnice zbog položaja, bilo od ležanja na leđima ili nepomičnog stajanja.

Vjerujemo kako će trudnica ipak dobrobit svojeg nerođenog djeteta staviti ispred svoje želje na preplanulim tenom.

Trudnicama kojima je ipak iz raznih razloga važno imati preplanulu put u doba godine kada istu ne mogu postići boravkom na zraku ili plaži, odnosno kojima je odlazak u solarij stil života, preporuča se dodatno razmisliti. Ako pak i tada odluče kako znanstveni dokazi koji govore protiv sunčanja u solariju u trudnoći njima nisu uvjerljivi, preporučamo da same sebi (mehanizmima autosugestije) tijekom prvog, odnosno prvog i drugog tromjesečja zabrane odlazak u solarij.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika