Spirala – bakrena ili hormonska?

Spirala, intrauterini uložak, IUD (engl. IntraUterine Device), kao jedna od metoda kontracepcije vrlo je učinkovita, bilo da se radi o tzv. bakrenoj ili hormonskoj spirali.

Spirala, intrauterini uložak, IUD (engl. IntraUterine Device), kao jedna od metoda kontracepcije vrlo je učinkovita, bilo da se radi o tzv. bakrenoj ili hormonskoj spirali (čija je kontracepcijska učinkovitost blizu 100%). Kontracepcijski učinak obje ove vrste intrauterinog uloška temelji se na njihovim mehaničkim karakteristikama, a hormonskog IUD-a još dodatno i na hormonskim karakteristikama.

A. Prije postavljanja intrauterinog uloška.
Prije prepisivanja i postavljanja intrauterinog uloška, potrebno je potencijalnu korisnicu primjereno obraditi. Obrada korisnice u ovim situacijama znači isključiti aktivnu genitourinarnu infekciju (temeljem nalaza mikrobioloških pretraga), te postojanje abnormalnih stanica u rodnici i vratu maternice (temeljem citološkog nalaza), a za hormonski IUD potrebno je osim navedenoga ustanoviti i odsustvo ostalih kontraindikacija, koje su identične kao i kod obrade žene u sklopu preporuke za oralnu hormonsku kontracepciju ili hormonsko nadomjesno liječenje.

Kada se isključe kontraindikacije, te ako je žena i nadalje zainteresirana za postavljanje spirale (ima slučajeva kada se nakon obrade žena iz ovih i onih razloga predomisli u vezi spirale), slijedi razgovor o odabiru IUD-a. Obje spirale se kupuju, a hormonsku se, ako postoje indikacije, može dobiti i na liječnički recept, tj. na trošak Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). U Hrvatskoj se hormonska IUD odobrava na teret HZZO-a u žena sa sekundarnom anemijom, koja je posljedica obilnih i/ili dugotrajnih menstruacija, te u slučajevima zadebljanog endometrija. Naravno, u oba slučaja potrebno je najprije isključiti malignu bolest i aktivnu upalu, prema procjeni ginekologa provesti i liječenje tzv. prve linije, a tek potom, ako su iscrpljene druge mogućnosti, prepisuje se hormonska spirala, kao optimalno liječenje.

Osim medicinskih indikacija, za hormonsku spiralu može se odlučiti i žena koja nema naprijed spomenute medicinske indikacije. U tim slučajevima, hormonska se spirala ne odobrava na trošak HZZO-a.

B. Tijekom postavljanja intrauterinog uloška.
Sam postupak postavljanja intrauterinog uloška obavlja se najčešće tijekom zadnjih dana menstruacijskog krvarenja, ambulantno, na ginekološkom stolu, u sterilnim uvjetima. Anestezija nije potrebna, bol je minimalna (opisuje se kao jednokratni ubod ose) ili nije prisutna. Iza postupka žena se normalno može vratiti uobičajenim dnevnim aktivnostima. Jedino se taj dan ne preporuča teža fizička aktivnost. Postoje i komplikacije koje se mogu desiti pri postavljanju spirale, što se mora spomenuti, kao što su ruptura maternice ili krivo postavljena spirala. Rijetke su, ali zahtijevaju promptno i odgovarajuće zbrinjavanje (najčešće u bolničkim uvjetima).

C. Iza postavljanja intrauterinog uloška.
Iza postavljanja IUD-a, smještaj spirale provjeri se ultrazvučno. Ako je spirala smještena na odgovarajućem mjestu (u virtualnom kavumu maternice), uobičajeno se još jedna ultrazvučna provjera preporuča iza sljedeće menstruacije. Naime, ponekad, naročito u žena s obilnijim i bolnim menstruacijama, pri menstruaciji može doći do spontanog ispadanja IUD-a, što žena najčešće ne primijeti. Tada se može odlučiti ili na drugu spiralu ili za neku drugu metodu kontracepcije, a ako se radi o hormonskoj spirali i ženi s medicinskim indikacijama za istu, preporuča se ponoviti postavljanje upravo hormonske spirale. Najčešće se iza postavljanja spirale preporuča antibiotik, ako ginekolog tako procijeni.

Još je važno znati …..

1.         Intrauterini uložak smije biti postavljen oko 5-7 (hormonska spirala), pa do 10 (bakrena spirala) godina. Često se u ambulantnom radu susrećemo sa ženama koje IUD imaju i više od 15 ili 20 godina, neke će reći „cijeli život“ (misleći na period iza zadnjeg poroda, koji je možda bio prije 30-40 godina). Tada je IUD najčešće nemoguće odstraniti ambulantno, pa se vađenje zaostale i urasle spirale obavlja kirurškim putem – frakcioniranom kiretažom ili histeroskopijom, ili pak histerektomijom (pa se, s obzirom na dob žene, dodatno odstrane i jajnici i jajovodi).

2.         Spirala, kao metoda kontracepcije, nije pogodna za mlade djevojke i (mlađe) nerotkinje, iako ovo nisu kontraindikacije. S druge strane, spirala je osobito pogodna za žene u kasnoj reproduktivnoj ili perimenopauzalnoj dobi. Hormonska se spirala pak iz drugih razloga (naprijed spomenutih medicinskih indikacija) preporuča i ženama u poslijemenopauzi i u senijumu.

3.         Na koncu, potrebno je spomenuti i spiralu (najčešće bakrenu) kao metodu hitne kontracepcije, koja je u tom slučaju visokoučinkovita. No u našem podneblju ova vrsta hitne kontracepcije nije osobito popularna.

4.         Kada je korisnica intrauterinog uloška primjereno obrađena i kada je IUD odgovarajuće postavljen, mogućnosti komplikacija su male, ali postoje. Prema raznim izvorima statistički se podaci razlikuju, no radi se o sporadičnim slučajevima. Tako je zabilježena trudnoća uz IUD – oko 25% takvih intrauterinih trudnoća završava spontanim pobačajem u ranim tjednima trudnoće ako se IUD ostavi, a ostalih 95% dalje uredno napreduje do terminske trudnoće i urednog poroda ako se IUD odmah na početku trudnoće odstrani bez komplikacija. Od 20-ak trudnoća uz IUD jedna je izvanmaternična (koja se dalje rješava medikamentozno ili kirurški).

5.         Zabilježeni su slučajevi i zdjelične upalne bolesti, pa i u žena koje su primjereno obrađene (u kojih je prije postavljanja IUD-a mikrobiološkim pretragama isključena akutna genitourinarna infekcija). Naime, IUD ne štiti od spolno prenosivih infekcija, pa se neovisno o visokoj kontracepcijskoj učinkovitosti ove metode kontracepcije preporučaju i dodatno prezervativi (kao jedina metoda kontracepcije koja štiti i od spolno prenosivih infekcija).

6.         U korisnica hormonske spirale mogu se javiti nuspojave sa strane hormonske komponente IUD-a, kao što su glavobolje, lupanje srca i slično. Ako smetnje ne prođu, preporuča se odstraniti IUD.

Jednom postavljen intrauterini uložak ne znači, dakle, da trudnoća nije nikako moguća i da ginekološke kontrole nisu potrebne narednih godina. Naprotiv, opet vrijedi ono što stalno ponavljamo – redovni, preventivni ginekološki pregledi su nešto što odgovorna žena treba uvrstiti u svoj godišnji kalendar obaveza.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika