Sport i „oni dani u mjesecu“

U ovom tekstu pozabavit ćemo se onime što se u organizmu žene dešava za vrijeme menstruacije, zašto su žene u „te dane“ drugačije raspoložene prema vježbanju i sportu uopće, te kakve posljedice sport u „te dane“ ima za ženu.

Fizička aktivnost za vrijeme menstruacije

„… ne da mi se … vidjet će se … neću moći … „ – je li vam ovo poznato? Naravno da je. U suprotnom ne bi bilo toliko savjeta i reklama kako, da li uopće i, napokon, smije li se vježbati za vrijeme menstruacije. U reklamnim spotovima tako se najčešće reklamiraju higijenski proizvodi za žene za vrijeme menstruacije, što pak implicira kako se žena smije baviti sportom tijekom cijelog menstruacijskog ciklusa, s čime se i mi slažemo.

Iz raznih medija, ponajprije tzv. ženskih časopisa, ali i na ovim stranicama, usvojili smo koje je higijenske potrepštine za žene tijekom menstruacije primjereno koristiti s obzirom na fizičku aktivnost koja se planira.

U ovom tekstu pozabavit ćemo se onime što se u organizmu žene dešava za vrijeme menstruacije, zašto su žene u „te dane“ drugačije raspoložene prema vježbanju i sportu uopće, te kakve posljedice sport u „te dane“ ima za ženu.

Simptomi za vrijeme menstruacije

Vrlo pojednostavljeno, početak menstruacije prati pad razine hormona estrogena i progesterona. Posljedice toga su brojne (i pozitivne!). U ovom kontekstu, reći ćemo kako dolazi do brže razgradnje masti, zbog čega je moguće izvoditi teže i zahtjevnije vježbe dulje nego inače, izvan menstruacije, bolje se tolerira toplina/hladnoća i vlaga u zraku itd. Uspješno izvođenje vježbi, odnosno odrađivanje sportskih aktivnosti oslobađa endorfin (kolokvijalno nazvan hormon sreće), koji pozitivno djeluje na one neugodne simptome koji se mogu pojaviti uz menstruaciju, kao što su bolovi, osjećaj napuhnutosti, tromosti, težine, loše raspoloženje itd.

Prevencija uzimanjem analgetika

Neke žene, koje imaju redovite menstruacijske cikluse, pa točno mogu predvidjeti početak menstruacije, moguće bolove (naročito ako inače imaju bolne menstruacije) mogu prevenirati uzimanjem analgetika (iz skupine NSAR-a) dan-dva prije očekivane menstruacije, što će svakako doprinijeti i pozitivnom stavu glede predstojećih sportskih aktivnosti.

Zahtjevnije i periodično bavljenje fizičkom aktivnosti

Za žene koje se profesionalno bave sportom ili redovito tjedno odvajaju 2-3 termina za zahtjevniju tjelovježbu, period menstruacije je poseban jedino po tome što će više pažnje posvetiti intimnoj higijeni. One će se sportskim aktivnostima nastaviti baviti na uobičajeni način, ustaljenim tempom. Naravno, ponekad je umor ipak jači, pa, iako znaju sve dobrobiti vježbanja za podizanje raspoloženja, „pokleknut“ će na nekoliko dana. I to je razumljivo i prihvatljivo.

Sasvim druga priča su žene koje se periodično bave sportom, koje će termin vježbanja bez grižnje savjesti zamijeniti ispijanjem kave ili drugim ugodnim druženjem koje ne uključuje sportske aktivnosti, naći će izgovor za ne baviti se sportom tijekom menstruacije. Pri tom su „ti dani u mjesecu“ njima zapravo najmanji problem.

Zaključno

Na koncu ćemo istaknuti kako bavljenje sportom, vježbanje, uopće fizičke aktivnosti:

  • NISU zabranjeni tijekom menstruacije,
  • doprinose ukupno boljem osjećanju i raspoloženju,
  • pomiču granice izdržljivosti prema gore,
  • ….. (dodajte sljedeće dobrobiti, iz osobnog iskustva ;). 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika