Trudnica među kućnim ljubimcima

Imati u domu kućnog ljubimca ili ne nije samo stvar osobnih preferencija, nego i modnih trendova.

Imati u domu kućnog ljubimca ili ne nije samo stvar osobnih preferencija, nego i modnih trendova. Prije koje desetljeće imati za kućnog ljubimca praščića bilo je nezamislivo, skoro jednako nevjerojatno kao i imati tigrića, zmiju ili nešto drugo, više ili manje egzotično. No, vremena se mijenjaju, modni trendovi su također prolazni, a u našem podneblju, uz sve pomodarske krikove, najčešći kućni ljubimci su psi i mačke.

Psi i mačke u obitelji

Neki od tih kućnih ljubimaca su doslovce kućni; van ih se izvodi nekoliko puta dnevno, u kraću šetnju i radi obavljanja fizioloških potreba. Drugi podjednako vremena provode i u i izvan doma, ili čak i više vremena provode izvan doma, ne uvijek u pratnji vlasnika. Neovisno o količini vremena u danu koju kućni ljubimci provedu izvan doma, pri ulasku u dom i za njih trebaju vrijediti osnovna higijenska pravila. Koja su ipak u nadležnosti ukućana, njihovih vlasnika.

Ljudi koji kućne ljubimce imaju iz svojih uvjerenja, a ne zbog modnih trendova, uglavnom se i primjereno brinu o njima.

U trenutku kada žena zatrudni, a u domu su i kućni ljubimci, neke obitelji su već jako dobro upoznate s mogućim opasnostima za trudnicu, kako se prilagoditi novonastaloj situaciji, na što treba paziti i slično. Neki će svoje kućne ljubimce pokloniti ili dati na čuvanje narednih mjeseci.

Preporučljivo je, ako nema posebnih razloga da se drugačije postupi, ne udaljavati kućne ljubimce iz doma, naročito ako ih se misli zadržati i nakon dolaska novog člana, jer i njima treba prilagodba na novonastalu situaciju.

Toxoplasma gondii nije bezopasan parazit

No, oprez je svakako potreban. Najčešća infekcija, koja je povezana s kućnim ljubimcima i to mačkama pogotovo, a koja može značajno ugroziti trudnoću je toksoplazmoza, uzrokovana parazitom Toxoplasma gondii, kojega ove životinje izlučuju izmetom. Životinje se pak toksoplazmom zaraze jedenjem malih životinja, ptica i slično, rječju – u prirodi. Čovjek se, kada je riječ o suživotu s kućnim ljubimcima, toksoplazmom zarazi jedući hranu kontaminiranu česticama izmeta zaraženih životinja, npr. jedući grickalice, bonbone i druge namirnice, koje su prethodno bile na podu, koji se doima čist. Naime, jajašca parazita Toxoplasme gondii, koja su mikronskih veličina, na tlu mogu opstati i 18 mjeseci.

Imunitet prema toksoplazmi trudnica s mačkom u domu ima

Dobra je vijest da je trudnica, koja svog kućnog ljubimca ima već neko vrijeme najvjerojatnije razvila imunitet prema ovom uzročniku, jer se pretpostavlja kako je već bila inficirana njime, kao što je slučaj s većinom vlasnika kućnih ljubimaca. Imunitet trudnice štiti i njeno nerođeno dijete od ovog parazita. U imunokompetentnih osoba, infekcija ovim uzročnikom uglavnom prođe asimptomatski, ili s nespecifičnim simptomima akutne infekcije, otekline limfnih čvorova ponajprije na vratu i slično. Teži oblici bolesti zahvaćaju oko (okularna toksoplazmoza) i živčani sustav (toksoplazmatski encefalitis), a posebna kategorija je kongenitalna toksoplazmoza, zaraza ploda intrauterino.

Preporuča se, kod u žene dokazane infekcije s toksoplazmom, s trudnoćom pričekati 6 mjeseci, kako bi se u žene razvio imunitet.

Toksoplazmoza se dijagnosticira analizom krvi i to je rutinska pretraga na početku trudnoće. U slučaju pozitivnog nalaza, uslijedit će epidemiološka procjena, te će se temeljem toga dalje postupati. 

Osnovne higijenske navike su najbolja prevencija

Efikasna prevencija razvoja toksoplazmoze su osnovne higijenske mjere – pranje ruku, voća i povrća, dobra termička obrada mesa, zatim primjeren suživot s kućnim ljubimcima – idealno bi bilo u domu imati površine i područja kojima je pristup kućnim ljubimcima zabranjen.

Sjetimo se i postupajmo u duhu izreke Zdravlje je najveće bogatstvo (Vergilije).

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika