U rađaonici – XII dio: Odlazak iz rađaonice

U prethodnim nastavcima tijekom nekoliko mjeseci ukratko smo opisali osnovne momente u terminu poroda od dolaska u rađaonicu preko postupaka koji se provode u samom porodu, a koji nerijetko izazivaju srah i odbojnost (amniotomija, drip, …), do samog čina poroda.

U prethodnim nastavcima tijekom nekoliko mjeseci ukratko smo opisali osnovne momente u terminu poroda – od dolaska u rađaonicu preko postupaka koji se provode u samom porodu, a koji nerijetko izazivaju srah i odbojnost (amniotomija, drip, …), do samog čina poroda. U tom stilu završit ćemo ovaj mali vodič – odlaskom iz rađaonice.
Prije toga ćemo se još podsjetiti kako sam porod ima faze, točnije porodna doba, a svako porodno doba nalaže određene postupke i ponašanje kojih se i medicinsko osoblje (ginekolozi, primalje, medicinske sestre, anesteziolozi, anesteziološki tehničari) i rodilja i njena pratnja (najčešće budući tata) trebaju pridržavati.

Prvo porodno doba (otvaranje ušća maternice) najduže je, naročito u prvorotkinja (više od 12 sati). Nerijetko su rodilje već malaksale (zbog prethodnog nespavanja), izmorene, budući očevi imaju dojam kako sve predugo traje i često „požuruju” medicinsko osoblje.
Drugo porodno doba (stadij istiskivanja djeteta) traje od pola sata (višerotkinje) do otprilike dva sata (prvorotkinje); u nekim slučajevima tek nekoliko minuta. To doba izgleda budućim očevima vrlo dramatično i, doduše u rijetkim slučajevima, ali ipak se desi, oni se onesvijeste, pa se medicinsko osoblje mora i njima baviti.
Treće porodno doba (stadij istiskivanja posteljice i ovoja) traje u pravilu 10-15 minuta (eventualno do 20-ak minuta). Ako se ni nakon 20-30 minuta posteljica ne porodi, potrebno je poduzeti odgovarajuće postupke radi izvlačenja posteljice.
Četvrto porodno doba (stadij ranog oporavka) traje 2 sata, a nakon toga rodilja bude otpremljena na odjel.

U porodništvu je važno ne brzati, promatrati i djelovati tek u upozoravajućim situacijama. Zato se neupućenima može činiti kako sve dugo traje. No upravo tako i treba biti. I zato se, naročito pratnji, uvijek savjetuje strpljenje, a medicinsko osoblje i tako cijelo vrijeme nadzire rodilju i tijek poroda.
Stoga tek nakon četvrtog porodnog doba (ako prođe bez komplikacija) rodilja, odnosno babinjača bude otpremljena na odjel. Najčešće na pomičnom ležaju ili u sjedećim kolicima. Iza toga se smije ustati (dapače, nekoliko sati iza poroda se i treba prošetati) i obaviti nuždu, pojesti nešto.

Babinjača iz rodilišta kući bude otpuštena treći dan iza vaginalnog poroda, peti dan iza poroda carskim rezom, ukoliko najraniji tijek babinja prođe bez komplikacija.
Kontrola iza poroda uobičajeno se dogovara 6-8 tjedana iza poroda i tada je potrebno razgovarati i o eventualnoj kontracepciji, odnosno o planiranju slijedeće trudnoće. O kontracepciji iza poroda već smo pisali, a o planiranju slijedeće trudnoće budemo u narednim nastavcima.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika