Miokarditis

Miokarditis je naziv za upalu srčanoga mišića. Bolest je karakterizirana nakupljanjem upalnih stanica u međustaničnom prostoru i degeneracijom i ili nekrozom mišićnih stanica srca.

Miokarditis može biti akutni ili kronični te primarni koji je nepoznatog uzroka i sekundarni koji je poznatog uzroka. Uzroci miokarditisa mogu biti infekcijski i neinfekcijski. U infekcijske uzroke spadaju virusi, bakterije i drugi mikroorganizmi. Neinfekcijski uzroci su neki toksični lijekovi, ionizantna zračenja, hipotermija, hipertermija te neki metabolički čimbenici. U miokarditisu mišićne stanice mogu biti oštećene djelovanjem virusa, toksina i autoimunim zbivanjima uslijed virusne infekcije te u sklopu reumatske upalne i sistemske bolesti vezivnoga tkiva. 

Simptomi koje imaju bolesnici s miokarditisom ovise o stupnju oštećenja miokarda. Većina bolesnika ima vrlo blage simptome, a dio bolesnika je čak i bez simptoma. Simptomi mogu biti u vidu umora, mučnine, povraćanja, proljeva, bolova u zglobovima, bolova u prsima, kašlja i curenja iz nosa. Bolovi u mišićima mogu se javiti od 1. do 2. tjedna bolesti.

Dio bolesnika može imati simptome zatajivanja srca kao što su otežano disanje, nedostatak zraka, periferni edemi i nepodnošenje tjelesnih napora. Neki bolesnici imaju osjećaj ubrzanog rada srca uz povišenu tjelesnu temperaturu, sniženi krvni tlak i srčane aritmije. Teški oblici akutnog miokarditisa mogu biti i smrtonosni uslijed razvoja kardiogenog šoka. Za dijagnostiku miokarditisa uz anamnezu i klinički pregled koriste se hematološke, serološke i imunološke petarge, EKG, Rtg pluća i srca, ehokardiografija, nuklearna magnetna rezonancija, kateterizacija srca i biopsija miokarda.

Bolesnici s akutnim miokarditisom liječe se u bolnici. Uz mirovanje provodi se simptomatska terapija te uklanjanje toksičnog agensa ako je poznat, liječenje zatajivanja srca i srčanih aritmija. U nekih bolesnika radi oštećenja provodnog sustava srca primjenjuje se i privremena elektrostimulacija srca. Ako je nevirusna infekcija uzrokovala miokarditis tada se primjenjuje antibiotska terapija prema antibiogramu. U većine bolesnika liječenje mikarditisa završava potpunim oporavkom tj. bez oštećenja srčanog mišića, a samo u manjeg broja bolesnika nakon liječenja ostaje teže oštećenje srčanog mišića s postupnim razvojem dilatacijske kardiomiopatije.

Iz Belupove ljekarne, u liječenju akutnog miokarditisa  mogu se primijeniti lijekovi iz skupine betablokatora: CARVELOL, NIBEL i BISOBEL;  inhibitora angiotenzinske konvertaze (ACE-inhibitori): IRUMED, IRUZID, RAMED, RAMZIL; blokatora receptora angiotenzina (blokatori AT-2 receptora): VAL, VAL PLUS  i diuretika: FURSEMID, INDAPAMID SR.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika