Kakao za bolje kardiovaskularno zdravlje

Prvi zapisi o upotrebi kakaa sežu još do civilizacije Maya, a Europljanima je ovaj dragocjeni prah postao dostupan u 16. stoljeću, zahvaljujući španjolskim osvajačima. Kakao prah dobivamo kada iz sirovog zrna kakaa uklonimo masnoću, odnosno kakao maslac.

Kakao prah najpoznatiji je zbog svoje nezamjenjive uloge u proizvodnji svima omiljene čokolade. Međutim, znanost je do sada otkrila broje važne spojeve u kakau koji imaju pozitivan učinak na naše zdravlje.

Flavanoli kakaa i utjecaj na kardiovaskularno zdravlje

Već otprije je poznato kako flavanoli, biljni spojevi iz skupine polifenola koje u velikoj količini nalazimo u  kakau, zelenom čaju, grožđu i bobičastom voću, imaju blagotvoran učinak na zdravlje. Dosadašnje studije potvrdile su pozitivan utjecaj flavanola iz kakaa na krvni tlak i proširenje krvnih žila. Uzimanje flavanola iz kakaa u obliku dodatka prehrani tijekom dužeg razdoblja može imati zaštitni učinak na razvoj srčanih bolesti i smanjiti rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima, pokazala je nova studija čiji su rezultati objavljeni u znanstvenom časopisu The American Journal of Clinical Nutrition.

U spomenutom randomiziranom istraživanju sudjelovalo je više od 21 000 ispitanika koji su svaki dan nasumično dobivali 500 mg flavanola iz kakaa, multivitamin, oba dodatka prehrani ili niti jedan spomenuti dodatak prehrani. Proučavao se utjecaj flavanola iz kakaa na ukupno srčano zdravlje, uključujući rizik od srčanog i moždanog udara, rizik od smrti uzrokovane srčanim bolestima te zdravlje karotidnih i koronarnih arterija. Rezultati su pokazali kako je uzimanje flavanola iz kakaa u obliku dodatka prehrani smanjilo rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima za 27%. Nadalje, kada su autori u obzir uzeli redovitost uzimanja kapsula, uočili su još pozitivnije rezultate – rizik od ukupnih kardiovaskularnih događaja bio je smanjen za 15%, a rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima za 39%. Iako je uzimanje multivitamina povećalo nekoliko nutritivnih biomarkera, nije imalo značajan utjecaj na pojavu kardiovaskularnih bolesti, kao što je bilo u slučaju uzimanja flavanola iz kakaa.

Kakao je vrijedna namirnica koju je vrlo jednostavno uklopiti u svakodnevnu prehranu, a njegovo pozitivno djelovanje na kardiovaskularno, kao i cjelokupno zdravlje, potvrdile su brojne studije. Stoga, ako želite iskoristiti sve blagodati ovog sastojka, sljedeći puta kada posegnete za kockicom čokolade, birajte onu koja sadrži barem 70% kakaa.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

EKG

Javlja mi se gubitak svijesti i modrice, o čemu je riječ?

Anksioznost

Povezanost psihičkih poremećaja i srčanog zastoja

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu BMJ’s Open Heart, provedenoj od strane Talipa Eroglua i suradnika, poremećaji uzrokovani stresom i anksiozni poremećaji povezani su s povećanim rizikom za pojavu izvanhospitalnog srčanog zastoja. Istraživači su uključili preko 35,000 takvih pacijenata te ih usporedili sa sličnim brojem usporedivih kontrolnih ispitanika. Rezultati su pokazali da je gotovo 1.5 […]

Arterijska hipertenzija

Arterijska hipertenzija i spolne razlike – 2. dio

Upalne i autoimune bolesti često su povezane s povećanim rizikom nastanka arterijske hipertenzije i KVB. Progesteron i muški spolni hormoni imaju imunosupresivni učinak, a estrogen stimulira imunološki sustav. Postoje spolne razlike i kod uobičajenih kardiovaskularnih čimbenika rizika kod bolesnika s arterijskom hipertenzijom (debljina, šećerna bolest, povećane masnoće u krvi, a zajedno čine metabolički sindrom), te […]

Kardiovaskularne bolesti

Polifarmacija kardiovaskularnih bolesnika starije životne dobi – 2.dio

Polifarmacija je značajan problem u terapiji starijih osoba. Prilikom uzimanja veće količine lijekova, onih koji se izdaju na recept i bezreceptnih, često se uzimanju neučinkoviti, pa i potencijalno štetni pripravci. Dvije trećine starijih osoba uzima različite dijetetske i biljne pripravke koji su na tržištu u slobodnoj prodaju i bolesnici ih većinom uzimaju samoincijativno. Mnogi takvi […]

Kardiovaskularne bolesti

Imam povećanu vrijednost Apo B/apo A1, što mi savjetujete?

Kardiovaskularne bolesti

Polifarmacija kardiovaskularnih bolesnika starije životne dobi – 1.dio

U ovom tekstu ćete pronaći najnovije preporuke Radne skupine za kardiovaskularnu (KV) farmakoterapiju Europskog kardiološkog društva u svezi specifičnosti farmakoterapije KV bolesnika starije životne dobi. Sve je veći udio starijih osoba od 65 godina u populaciji. Starije osobe često boluju od dvije ili više kroničnih bolesti što zahtijeva istovremeno uzimanje više lijekova. Polifarmacija je istovremeno […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]

Nutricionizam

Anti-candida dijeta

Nutricionizam

Prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla najbolja je novogodišnja odluka

Mnogi se svake godine odluče donijeti novogodišnju odluku ili obećanje samome sebi da će nešto promijeniti, a najčešće želje za promjenom tiču se zdravlja. Izgubiti višak kilograma, početi vježbati ili zdravije se hraniti su redovito visoko na popisu želja. Zadnjih godina puno se priča o prehrani baziranoj na namirnicama biljnog porijekla iz dva važna razloga. […]

Nutricionizam

Smanjite unos soli i snizite krvni tlak

Hipertenzija ili visoki krvni tlak je kronična bolest koju karakterizira povišeni tlak u arterijama te predstavlja vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti u svijetu. Budući da uslijed povišenog tlaka dolazi do pojave dodatnog pritiska na arterije, posljedično je povećan rizik od zatajenja srca te pojave srčanog i moždanog udara. Kako bi se održao adekvatan protok krvi […]

Nutricionizam

Prehrana kod preosjetljivosti na salicilate

Salicilati su biološki aktivne molekule koje se prirodno nalaze u hrani. Najpoznatiji derivat salicilne kiseline je acetilsalicilna kiselina koja predstavlja poznati lijek s analgetskim, antipiretskim i protuupalnim djelovanjem, a dugotrajnim uzimanjem u organizmu djeluje kao i antikoagulans. Salicilati u biljkama dio su obrambenog sustava biljaka kojim se biljke brane od patogena ili okolišnog stresa. Udio […]

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi