Koji su povoljni učinci češnjaka na zdravlje?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Češnjak (Allium sativum) se dugo vremena koristi kao začin i dodatak jelima, ali i zbog svog povoljnog učinka u prevenciji i liječenju različitih bolesti. Više od 1000 znanstvenih studija o učinku češnjaka na zdravlje je objavljeno…

Češnjak (Allium sativum) se dugo vremena koristi kao začin i dodatak jelima, ali i zbog svog povoljnog učinka u prevenciji i liječenju različitih bolesti. Više od 1000 znanstvenih studija o učinku češnjaka na zdravlje je objavljeno samo u posljednjem desetljeću, bilo da se radilo o kliničkim, predkliničkim ili in vitro studijama. Glavni djelatni sastojak češnjaka je ALIN, spoj iz kojeg u organizmu nastaju sumporni spojevi koji daju karakterističan miris češnjaka. Jedan od glavnih spojeva koji nastaje iz alina djelovanjem enzima alinaze je alicin, a ovisno o postupcima prerade i ekstrakcije mijenja se njegova koncentracija odnosno transformira se u druge tipove organosulfurnih spojeva. Do sada je poznato da češnjak ima:

· hipolipemični učinak (smanjuje razinu kolesterola u krvi)
· antioksidacijski učinak (slobodni radikali kisika sudjeluju u nizu patoloških procesa poput nastanka karcinoma, ishemije, upalnih bolesti, šećerne bolesti, ateroskleroze). Studije su pokazale ja češnjak reducira razinu slobodnih radikala kisika ili interakcijom sa njima smanuje njihov negativan utjecaj na zdravlje
· antikoagulantni učinak (sprečava stvaranje krvnih ugrušaka smanjujući agregaciju trombocita, a time pomaže poboljšanju cirkulacije i ublažava mogućnost srčanih i moždanih udara i stenokardije)
· antikancerogeni učinak (ima negativno djelovanje na rast i razvoj tumora)
· hepatoprotektivni i neuroprotektivni učinak
· povoljni učinak na imunološki sustav (prevenira prehladu i simtpome gripe pojačavajući imunološki sustav)
· antibiotsko i fungicidno (pomaže u suzbijanju infekcija) djelovanje.

Danas na tržištu postoji nekoliko komercijalnih pripravaka češnjaka, kao esencijalno ulje, prašak od češnjaka, te ekstrakt češnjaka. Pošto je kemijska struktura češnjaka vrlo kompleksna, finalna koncentracija se uvelike razlikuje među pojedinim pripravcima, ovisno o procesima prerade. Dosadašnja istraživanja su pokazala da je najučinkovitiji i najpotentniji komercijalni pripravak, ekstrakt češnjaka. Potrebna dnevna doza dehidriranog praška češnjaka je 900 mg.

Iako se češnjak naveliko koristi u prehrani potrebno je znati da dovodi do neugodnog mirisa kože i izdaha, moguće su alergijske reakcije, a preparati sa alicinom mogu dovesti do kontaktnog dermatitisa i bronhalne astme. Moguće su interakcije sa metabolizmom pojedinih lijekova posebno ukoliko se metaboliziraju preko citokroma P450, jer češnjak kao i drugi biljni pripravci ima stimulirajući učinak na taj enzimatski sustav.

Zbog svega navedenog, konzumiranje češnjaka, osobito neprerađenog, može se preporučiti u svrhu jačanja imuniteta, zatim osobama s povećanom količinom kolesterola u krvi,osobama sa povećanim rizikom od ateroskleroze, ali i zdravima u svrhu prevencije karcinoma, prehlade, gripe, šećerne bolesti, ishemijskih bolesti (koronarne i cerebrovaskularne).

Poseban oprez kod osoba koji uzimaju antikoagulantne lijekove (varfarin, heparin, acetilsalicilna kiselina) jer i sam češnjak ima antikoagulantno djelovanje, a moguće su i interakcije lijekova sa češnjakom preko enzimatskog sustava-citokroma P450 tijekom metaboliziranja u jetri. U takvim slučajevima obavezna konzultacija sa nadležnim liječnikom, kako ne bi došlo do pojave krvarenja.

Zaključno možemo istaknuti, kako je uistinu mnogo razloga zašto bi trebali konzumirati češnjak, a neugodnost njegova mirisa možemo i zaboraviti pored ovog niza dobrotvornih učinaka.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Prema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Nutricionizam

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Prehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Jedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]

Nutricionizam

Prednosti redovite primjene dodataka prehrani s koenzimom Q10

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Koenzim Q10 (CoQ10), poznat i kao ubikvinon, prirodni je spoj koji se nalazi u svakoj stanici našeg tijela, a najviše u onim organima koji zahtijevaju puno energije, kao što su srce, jetra, mišići i bubrezi. Koenzim Q10 igra ključnu ulogu u proizvodnji energije unutar stanica, konkretno u mitohondrijima, koje nazivamo “energijskim centrima” stanica. Osim toga, […]

Nutricionizam

Tko sve ima koristi od unosa multi vitaminsko mineralnih dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Općenito govoreći, zdrava prehrana osigurava niz nutritivno važnih tvari u biološki optimalnim omjerima i tijelo obično bolje apsorbira mikronutrijente iz hrane nego iz dodataka prehrani. Stoga možemo reći da zdrave osobe koje se pridržavaju principa pravilne prehrane nemaju potrebu za dodatnim unosom vitamina i minerala. Međutim, iako se rutinska nadoknada mikronutrijenata ne preporučuje u općoj […]

Nutricionizam

Prehrana kod karcinoma dojke i primjena vitamina D