Koji su povoljni učinci češnjaka na zdravlje?

Češnjak (Allium sativum) se dugo vremena koristi kao začin i dodatak jelima, ali i zbog svog povoljnog učinka u prevenciji i liječenju različitih bolesti. Više od 1000 znanstvenih studija o učinku češnjaka na zdravlje je objavljeno…

Češnjak (Allium sativum) se dugo vremena koristi kao začin i dodatak jelima, ali i zbog svog povoljnog učinka u prevenciji i liječenju različitih bolesti. Više od 1000 znanstvenih studija o učinku češnjaka na zdravlje je objavljeno samo u posljednjem desetljeću, bilo da se radilo o kliničkim, predkliničkim ili in vitro studijama. Glavni djelatni sastojak češnjaka je ALIN, spoj iz kojeg u organizmu nastaju sumporni spojevi koji daju karakterističan miris češnjaka. Jedan od glavnih spojeva koji nastaje iz alina djelovanjem enzima alinaze je alicin, a ovisno o postupcima prerade i ekstrakcije mijenja se njegova koncentracija odnosno transformira se u druge tipove organosulfurnih spojeva. Do sada je poznato da češnjak ima:

· hipolipemični učinak (smanjuje razinu kolesterola u krvi)
· antioksidacijski učinak (slobodni radikali kisika sudjeluju u nizu patoloških procesa poput nastanka karcinoma, ishemije, upalnih bolesti, šećerne bolesti, ateroskleroze). Studije su pokazale ja češnjak reducira razinu slobodnih radikala kisika ili interakcijom sa njima smanuje njihov negativan utjecaj na zdravlje
· antikoagulantni učinak (sprečava stvaranje krvnih ugrušaka smanjujući agregaciju trombocita, a time pomaže poboljšanju cirkulacije i ublažava mogućnost srčanih i moždanih udara i stenokardije)
· antikancerogeni učinak (ima negativno djelovanje na rast i razvoj tumora)
· hepatoprotektivni i neuroprotektivni učinak
· povoljni učinak na imunološki sustav (prevenira prehladu i simtpome gripe pojačavajući imunološki sustav)
· antibiotsko i fungicidno (pomaže u suzbijanju infekcija) djelovanje.

Danas na tržištu postoji nekoliko komercijalnih pripravaka češnjaka, kao esencijalno ulje, prašak od češnjaka, te ekstrakt češnjaka. Pošto je kemijska struktura češnjaka vrlo kompleksna, finalna koncentracija se uvelike razlikuje među pojedinim pripravcima, ovisno o procesima prerade. Dosadašnja istraživanja su pokazala da je najučinkovitiji i najpotentniji komercijalni pripravak, ekstrakt češnjaka. Potrebna dnevna doza dehidriranog praška češnjaka je 900 mg.

Iako se češnjak naveliko koristi u prehrani potrebno je znati da dovodi do neugodnog mirisa kože i izdaha, moguće su alergijske reakcije, a preparati sa alicinom mogu dovesti do kontaktnog dermatitisa i bronhalne astme. Moguće su interakcije sa metabolizmom pojedinih lijekova posebno ukoliko se metaboliziraju preko citokroma P450, jer češnjak kao i drugi biljni pripravci ima stimulirajući učinak na taj enzimatski sustav.

Zbog svega navedenog, konzumiranje češnjaka, osobito neprerađenog, može se preporučiti u svrhu jačanja imuniteta, zatim osobama s povećanom količinom kolesterola u krvi,osobama sa povećanim rizikom od ateroskleroze, ali i zdravima u svrhu prevencije karcinoma, prehlade, gripe, šećerne bolesti, ishemijskih bolesti (koronarne i cerebrovaskularne).

Poseban oprez kod osoba koji uzimaju antikoagulantne lijekove (varfarin, heparin, acetilsalicilna kiselina) jer i sam češnjak ima antikoagulantno djelovanje, a moguće su i interakcije lijekova sa češnjakom preko enzimatskog sustava-citokroma P450 tijekom metaboliziranja u jetri. U takvim slučajevima obavezna konzultacija sa nadležnim liječnikom, kako ne bi došlo do pojave krvarenja.

Zaključno možemo istaknuti, kako je uistinu mnogo razloga zašto bi trebali konzumirati češnjak, a neugodnost njegova mirisa možemo i zaboraviti pored ovog niza dobrotvornih učinaka.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Anti-candida dijeta

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi

Nutricionizam

Prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla najbolja je novogodišnja odluka

Mnogi se svake godine odluče donijeti novogodišnju odluku ili obećanje samome sebi da će nešto promijeniti, a najčešće želje za promjenom tiču se zdravlja. Izgubiti višak kilograma, početi vježbati ili zdravije se hraniti su redovito visoko na popisu želja. Zadnjih godina puno se priča o prehrani baziranoj na namirnicama biljnog porijekla iz dva važna razloga. […]

Nutricionizam

Smanjite unos soli i snizite krvni tlak

Hipertenzija ili visoki krvni tlak je kronična bolest koju karakterizira povišeni tlak u arterijama te predstavlja vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti u svijetu. Budući da uslijed povišenog tlaka dolazi do pojave dodatnog pritiska na arterije, posljedično je povećan rizik od zatajenja srca te pojave srčanog i moždanog udara. Kako bi se održao adekvatan protok krvi […]

Nutricionizam

Prehrana kod preosjetljivosti na salicilate

Salicilati su biološki aktivne molekule koje se prirodno nalaze u hrani. Najpoznatiji derivat salicilne kiseline je acetilsalicilna kiselina koja predstavlja poznati lijek s analgetskim, antipiretskim i protuupalnim djelovanjem, a dugotrajnim uzimanjem u organizmu djeluje kao i antikoagulans. Salicilati u biljkama dio su obrambenog sustava biljaka kojim se biljke brane od patogena ili okolišnog stresa. Udio […]