O dijetama općenito

U ljeto smo već zakoračili, stoga i ne čudi pregršt informacija u  medijima o debljini i mršavljenju.

Često se nude savjeti kako izgubiti višak kilograma uz savršene metode i idealne dijete koje će u vrlo kratkom roku dovesti korisnika do željenog rezultata, a to je gubitak što većeg broja kilograma u što kraćem roku.

Znanost podupire cilj gubitka od 5 do 10% tjelesne mase u roku od 6 mjeseci uz obavezno održavanje postignutog rezultata u trajanju od najmanje dvije godine. Iako postoje različite metode mršavljenja, temeljnim pristupom i dalje se smatra promjena načina života, i to tjelovježbom i dobro isplaniranim i uravnoteženim redukcijskim dijetama.

Osnovno pravilo svih dijeta glasi da energetski unos mora biti manji od potrošnje energije kako bi došlo do gubitka tjelesne mase. U skupinu redukcijskih dijeta pripadaju tzv. izbalansirana dijeta koja se temelji na unosu od 1000 do 1200 kcal na dan te individualno planirana kojoj je osnovni princip ukupni manjak od 500 kcal/dan u odnosu na prosječni dnevni unos te osobe.

Vrste dijeta

Dijete sa smanjenim kalorijskim unosom dijele se na vrlo niskokalorijske dijete (manje od 800 kcal/dan) i niskokalorijske dijete (800 – 1500 kcal/dan). Vrlo niskokalorijske dijete koriste se samo u slučajevima kada je potreban brz gubitak tjelesne mase i to pod strogom kontrolom liječnika.

Dijetni režimi mogu se podijeliti u nekoliko skupina s obzirom na restrikciju unosa pojedinih makronutrijenata. Dijeta sa smanjenim unosom masnoća podrazumijeva da postotak ukupnih kalorija dnevnog unosa podrijetlom iz masnoća manji od 30%. Ako je taj postotak manji od 15% tada se radi o dijeti s jako smanjenim udjelom masnoća. Ovakav dijetalni pristup smatra se učinkovitim za redukciju tjelesne mase, no problem je što sniženje postotka masnoće u prehrani dovodi do povećanja unosa kalorija iz skupine ugljikohidrata. Preveliki unos ugljikohidrata može dovesti do povećane razine triglicerida i sniženja zaštitnog HDL kolesterola u krvi čime se povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Restrikcija ukupnog unosa ugljikohidrata na između 20 i 60 g je glavna značajka dijete sa smanjenim unosom ugljikohidrata. Atkinsonova i South Beach dijeta su primjeri takvog dijetnog režima jer imaju strogo definirane dnevne unose ugljikohidrata.

Osnovni princip dijete s niskim glikemijskim indeksom je pridržavanje unosa uravnoteženog omjera nutrijenata i to 40% iz ugljikohidrata, 35% iz masnoća i 25% iz proteina. Takav dijetni pristup poseban naglasak stavlja na upotrebu namirnica niskog glikemijskog indeksa poput svježeg voća i povrća, a isključuje upotrebu namirnica visokog glikemijskog indeksa poput voćnih sokova, rafiniranih žitarica i slatkiša.

Dijeta s visokim udjelom proteina ograničava konzumaciju ugljikohidrata na unos između 20 i 60 g dnevno. Smanjeni unos ugljikohidrata se nadoknađuje povećanim unosom proteina i masti i upravo je ta činjenica probudila svijest o mogućim posljedicama takvog režima na zdravlje.

Određene dijete se mogu svrstati u skupinu poznatih komercijalnih dijeta koje su vrlo zastupljene i popularne, a odlikuje ih kombinacija restrikcije ukupnog kalorijskog unosa i pojedinih makronutrijenata. Neke se poznate dijete pridržavaju stručnih savjeta no, većina ih zastupa alternativna stajališta. Znanstvenici savjetuju kritičko pristupanje takvim dijetama zbog toga što ponekad pridržavanje ekstremnih režima prehrane može ozbiljno narušiti zdravlje. Stoga je, bez obzira na jednostavnost i nevjerojatne rezultate koje pojedina dijeta obećaje, procesu mršavljenja nužno pristupiti logički uz savjetovanje i nadzor stručne osobe.

 

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Anti-candida dijeta

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]

Nutricionizam

Prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla najbolja je novogodišnja odluka

Mnogi se svake godine odluče donijeti novogodišnju odluku ili obećanje samome sebi da će nešto promijeniti, a najčešće želje za promjenom tiču se zdravlja. Izgubiti višak kilograma, početi vježbati ili zdravije se hraniti su redovito visoko na popisu želja. Zadnjih godina puno se priča o prehrani baziranoj na namirnicama biljnog porijekla iz dva važna razloga. […]

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi

Nutricionizam

Smanjite unos soli i snizite krvni tlak

Hipertenzija ili visoki krvni tlak je kronična bolest koju karakterizira povišeni tlak u arterijama te predstavlja vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti u svijetu. Budući da uslijed povišenog tlaka dolazi do pojave dodatnog pritiska na arterije, posljedično je povećan rizik od zatajenja srca te pojave srčanog i moždanog udara. Kako bi se održao adekvatan protok krvi […]

Nutricionizam

Prehrana kod preosjetljivosti na salicilate

Salicilati su biološki aktivne molekule koje se prirodno nalaze u hrani. Najpoznatiji derivat salicilne kiseline je acetilsalicilna kiselina koja predstavlja poznati lijek s analgetskim, antipiretskim i protuupalnim djelovanjem, a dugotrajnim uzimanjem u organizmu djeluje kao i antikoagulans. Salicilati u biljkama dio su obrambenog sustava biljaka kojim se biljke brane od patogena ili okolišnog stresa. Udio […]