Prehrana kod sindroma policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je endokrinološki poremećaj u žena reproduktivne dobi.

Sindrom poglavito obilježava neregularnost menstruacijskog ciklusa, neplodnost te brojni estetski nedostaci kao što su dlakavost tijela i lica, akne, seboreja i pojačano opadanje kose. Također, 6 od 10 žena sa sindromom policističnih jajnika pati od prekomjerne tjelesne mase i debljine.

Policistični jajnici sa sobom nose brojne zdravstvene komplikacije, a jedna od njih je rezistencija na inzulin, stanje u kojem stanice ne reagiraju na hormon inzulin, koji je inače zadužen za reguliranje razine glukoze u krvi. Posljedica inzulinske rezistencije je nagomilavanje glukoze u krvi što rezultira daljnjim povišenjem razine inzulina u krvi te se stvara začarani krug.

Visoke razine inzulina povisuju proizvodnju androgena odnosno muških spolnih hormona. Vjeruje se da su upravo povišene razine androgena uzrok povećane dlakavosti, akni, neredovitih mjesečnica te nakupljanja kilograma i to u području trbuha. Zato žene sa sindromom policističnih jajnika najčešće imaju oblik jabuke, a ne ženstveniji oblik kruške.

Mršavljenje je imperativ

Skidanje suvišnih kilograma je jedan od prvih savjeta koji se daje ženama sa sindromom policističnih jajnika. Pritom se stručnjaci slažu da je dovoljan gubitak od 5 do 10 posto tjelesne mase kako bi se znatno smanjile tegobe vezane uz bolest i normalizirala mjesečnica. No, zahvaljujući inzulinskoj rezistenciji zadatak mršavljenja može biti vrlo otežan te izvor brojnih frustracija žena.  Ipak, mršavljenje mora biti imperativ budući da doprinosi normalizaciji razine inzulina i posljedično smanjuje tegobe i rizik od ozbiljnih bolesti. Stoga je usvajanje određenih prehrambenih navika i redovita tjelesna aktivnost primarni korak u liječenju sindroma policističnih jajnika.

Budući da se ugljikohidrati povezuju s povišenim razinama inzulina, ženama sa sindromom policističnih jajnika često se savjetuje dijeta s niskim glikemijskim indeksom. Ipak pregledni rad objavljen 2007. godine u časopisu Journal of Obstetrics and Gynaecology ističe da visok unos namirnica s niskim glikemijskim indeksom može pridonijeti dislipidemiji i dobivanju na tjelesnoj masi, djelomično i zato što potiče glad i žudnju za ugljikohidratima. Isti autori ističu da masti ne smiju osiguravati više od 30 % ukupne energije s time da zasićene masti trebaju skromno doprinijeti  kalorijskom unosu.

Randomizirana, kontrolirana, dvostruko-slijepa studija na 48 pretilih ispitanica s PCOS-om objavljena 2014. godine u časopisu Nutrition pokazala je da DASH dijeta ima povoljan učinak na tjelesnu masu, ali i profil masti u krvi, sugerirajući  da ova dijeta primarno namijenjena osobama koje pate od povišenog krvnog tlaka može biti i od koristi ženama sa sindromom policističnih jajnika.

Sumarno,  ženama s PCOS-om savjetuje se konzumacija obilja mahunarki, voća i povrća kao izvora prehrambenih vlakana, nemasnog bijelog mesa i ribe kao izvora proteina te cjelovitih žitarica kao izvora ugljikohidrata.  Unos crvenog mesa  valja ograničiti na jednom tjedno te valja maksimalno izbjegavati unos procesirane hrane i junk food-a  jer se vjeruje da  loše utječe na razinu šećera i inzulina u krvi. Kako bi lakše kontrolirala razina šećera u krvi hranu je poželjno rasporediti u 4 do 6 manjih obroka dnevno. Dodatno, uz voće kao međuobrok savjetuje se unos orašastih plodova koji sadrže blagotvorne masne kiseline.

Ženama sa sindromom policističnih jajnika savjetuje se i aerobna aktivnost barem tri puta tjedno. Također, mudro je uvesti treninge dizanja utega (manje težine) koji će pomoći izgradnju mišića i tako pridonijeti ubrzanju metabolizma.

Cimet  kao učinkovita terapija za PCOS?

Američki znanstvenici iz udruženja International Federation of Fertility Societies su 2013. godine  ispitivali učinak cimeta na sindrom policističnih jajnika. Dosadašnje studije ukazale su da cimet smanjuje inzulinsku rezistenciju u žena s policističnim sindromom, no, dosada se nije ispitivao učinak na menstrualni ciklus.

45 ispitanica s policističnim jajnicima bilo je uključeno u istraživanje tijekom 6 mjeseci pri čemu su one koje su konzumirale cimet imale redovitije menstrualne cikluse u odnosu na žene koje su uzimale placebo. Žene koje su unosile cimet tijekom 6 mjeseci su imali prosječno 3,8 menstrualnih ciklusa dok su ostale ispitanice imale prosječno 2,2 ciklusa.

Autori studije su zaključili kako je potencijalno otkrivena nova strategija za terapiju sindroma policističnih jajnika, ipak potrebna su još brojna istraživanja na ovu temu.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Anti-candida dijeta

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi

Nutricionizam

Prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla najbolja je novogodišnja odluka

Mnogi se svake godine odluče donijeti novogodišnju odluku ili obećanje samome sebi da će nešto promijeniti, a najčešće želje za promjenom tiču se zdravlja. Izgubiti višak kilograma, početi vježbati ili zdravije se hraniti su redovito visoko na popisu želja. Zadnjih godina puno se priča o prehrani baziranoj na namirnicama biljnog porijekla iz dva važna razloga. […]

Nutricionizam

Smanjite unos soli i snizite krvni tlak

Hipertenzija ili visoki krvni tlak je kronična bolest koju karakterizira povišeni tlak u arterijama te predstavlja vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti u svijetu. Budući da uslijed povišenog tlaka dolazi do pojave dodatnog pritiska na arterije, posljedično je povećan rizik od zatajenja srca te pojave srčanog i moždanog udara. Kako bi se održao adekvatan protok krvi […]

Nutricionizam

Prehrana kod preosjetljivosti na salicilate

Salicilati su biološki aktivne molekule koje se prirodno nalaze u hrani. Najpoznatiji derivat salicilne kiseline je acetilsalicilna kiselina koja predstavlja poznati lijek s analgetskim, antipiretskim i protuupalnim djelovanjem, a dugotrajnim uzimanjem u organizmu djeluje kao i antikoagulans. Salicilati u biljkama dio su obrambenog sustava biljaka kojim se biljke brane od patogena ili okolišnog stresa. Udio […]