Svi aduti maslina

Masline su izuzetno zdrava namirnica s brojnim koristima za zdravlje. Bogate su antioksidansima, zdravim mastima i drugim hranjivim tvarima koje mogu pridonijeti održavanju dobrobiti organizma.

U svom sastavu sadrže 11 do 15% masti od čega više od 70% čini jednostruko nezasićena oleinska masna kiselina. Ova masna kiselina ima blagotvorno djelovanje na zdravlje jer smanjuje upalu u organizmu, snižava rizik od bolesti srca i bori se protiv karcinoma. Masline sadrže i nizak udio ugljikohidrata čiju većinu čine prehrambena vlakna. Mogu se pohvaliti i udjelom vitamina D, željeza, bakra, kalcija i natrija. Od antioksidansa bogate su oleuropeinom kojeg ima najviše u nezrelim maslinama i hidroksitirosolom koji nastaje razgradnjom oleuropeina tijekom zrenja maslina, a oba se dovode u vezu s brojnim prednostima za zdravlje. Također, masline sadrže i antikarcinogeni tirosol, oleanoličnu kiselinu koja štiti jetru od oštećenja i smanjuje upalu u organizmu i kvercetin koji može sniziti krvni tlak i poboljšati zdravlje srca i krvnih žila.

Nedavna istraživanja su pokazala da zbog svoje specifične fermentacije, masline mogu imati pozitivan utjecaj na zdravlje naših crijeva.

Masline kao izvor probiotičkih bakterija

Stolne masline su se nedavno pojavile kao alternativa mliječnim proizvodima za unos korisnih mikroorganizama, a interes za konzumaciju fermentirane hrane biljnog podrijetla sve više raste. Nova studija ističe unos Lactiplantibacillus pentosus LPG1 kao obećavajuću strategiju za poboljšanje raznolikosti crijevne mikrobiote. Sojevi Lactiplantibacillus pentosus mogu stvarati biofilm na pokožici masline, zbog čega u konačnici nastaje fermentirani proizvod s visokom koncentracijom dobrih bakterija, čak preko 10 milijuna CFU/g.

U nedavno provedenoj studiji, znanstvenici su ispitali kako unos probiotičkog soja dobivenog  fermentacijom stolnih maslina, može utjecati na mikroorganizme u našem probavnom sustavu. Randomizirana, placebom kontrolirana, jednostruko slijepa studija uključila je 39 zdravih dobrovoljaca. Ispitanici su bili podijeljeni u dvije skupine, jedna je uzimala dodatke sa sojem Lactiplantibacillus pentosus, a druga placebo. Tijekom 30 dana, ispitanici su svakodnevno uzimali jednu kapsulu tijekom doručka.

Na početku i na kraju istraživanja prikupljeni su antropometrijski parametri, biokemijski nalazi i  uzorci stolice. Nije bilo značajnih razlika u osnovnim karakteristikama između ovih dviju skupina. Analizom bakterijske DNK iz 78 fekalnih uzoraka, istraživači su utvrdili da se u obje skupinenajviše povećala prisutnost roda Bacteroides. U skupini koja je uzimala soj Lactiplantibacillus pentosus, primijećeno je i veće povećanje (24,76%) roda Bacteroides, iako je poboljšanje tijekom testiranja bilo slično u obje skupine, što se smatra korisnim.

Ostali rodovi koji se općenito smatraju korisnima prema svojoj visokoj zastupljenosti u crijevnoj mikrobioti su Faecalibacterium (povećan u obje skupine, ali veći u placebo skupini), Ruminococcus (smanjen u obje skupine) i Prevotella (povećan u obje skupine, ali značajnije u placebo skupini). Rodovi Parabacteroides i Agathobacter su se povećali u LPG1 skupini u usporedbi s placebom. Ovi rezultati ukazuju na potencijalnu korisnost Lactiplantibacillus pentosus kao modulatora crijevne mikrobiote kod zdravih osoba.

Literatura:

  • López-García, E.; Benítez-Cabello, A.; Arenas-de Larriva, A.P.; Gutierrez-Mariscal, F.M.; Pérez-Martínez, P.; Yubero-Serrano, E.M.; Garrido-Fernández, A.; Arroyo-López, F.N. Oral intake of Lactiplantibacillus pentosus LPG1 Produces a Beneficial Regulation of Gut Microbiota in Healthy Persons: A Randomised, Placebo-Controlled, Single-Blind Trial. Nutrients 2023, 15, 1931. https://doi.org/10.3390/nu15081931

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Na meniju je zdraviji život

Za dugoročne rezultate nije dovoljno samo smanjiti količinu hrane koju jedemo, već je potrebno malim promišljenim koracima svakoga dana mijenjati svoje navike. Jeste li znali da je pretilost zapravo kronična metabolička bolest koja često uz sebe veže druge bolesti i stanja kao što su šećerna bolest tipa 2, povišen krvni tlak, bolesti srca i krvožilnog […]

Nutricionizam

Je li kombucha sigurna u trudnoći?

Trudnoća, drugo, ali i blaženo stanje, čudesan je proces koji mijenja tijelo žene na mnogo načina. U ovome razdoblju dolazi do brojnih tjelesnih promjena, a zbog utjecaja hormona i do raznih emocionalnih oscilacija. Posebnu pažnju buduća majka tada posvećuje svojem zdravlju, ali i svemu onome što nanosi ili unosi u sebe. Prehrana kao temelj zdrave […]

Nutricionizam

Zabrinutost zbog glifosata

Nutricionizam

Prehrana za zdravlje glasnica

Mnogi ljudi koriste svoj glas kao osnovno sredstvo za rad. Ne radi se samo o pjevačima, već i o uobičajenim zanimanjima poput učitelja, odvjetnika, liječnika i ljudi koji rade u prodaji koji moraju čuvati zdravlje svojih glasnica. Glasnice čine dva mišićna tkiva smještena u grkljanu. Glas je val koji nastaje u grkljanu treperenjem napetih i […]

Nutricionizam

Pobliže o hrenu

Hren (Armoracia rusticana) je biljka iz porodice kupusnjača, porijeklom s područja istočne Europe i stoljećima se koristi i kao hrana, ali i kao lijek. Vjeruje se kako je hren postao popularan kao začin u Europi još u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer je mogao maskirati okus mesa koje se počelo kvariti. Korijen hrena se […]

Nutricionizam

Nadutost

Nutricionizam

Crvena riža i riblje ulje za zdravlje srca i krvnih žila

Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti. Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine […]

Nutricionizam

Borba protiv stresa: kako rodiola i ashwagandha mogu pomoći

Određene biljke posjeduju adaptogena svojstva odnosno imaju sposobnost pojačati učinkovitost odgovora organizma na tjelesne, kemijske ili biološke stresore. Rhodiola rosea i ashwagandha (Withania somnifera ili indijski ginseng) su poznati biljni adaptogeni koji potiču otpornost organizma na stres suprotstavljajući se simptomima povezanim sa stresom poput tjeskobe, nervoze, iritabilnosti, nesanice i depresije. Španjolski znanstvenici analizirali su do […]