Svi aduti maslina

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Masline su izuzetno zdrava namirnica s brojnim koristima za zdravlje. Bogate su antioksidansima, zdravim mastima i drugim hranjivim tvarima koje mogu pridonijeti održavanju dobrobiti organizma.

U svom sastavu sadrže 11 do 15% masti od čega više od 70% čini jednostruko nezasićena oleinska masna kiselina. Ova masna kiselina ima blagotvorno djelovanje na zdravlje jer smanjuje upalu u organizmu, snižava rizik od bolesti srca i bori se protiv karcinoma. Masline sadrže i nizak udio ugljikohidrata čiju većinu čine prehrambena vlakna. Mogu se pohvaliti i udjelom vitamina D, željeza, bakra, kalcija i natrija. Od antioksidansa bogate su oleuropeinom kojeg ima najviše u nezrelim maslinama i hidroksitirosolom koji nastaje razgradnjom oleuropeina tijekom zrenja maslina, a oba se dovode u vezu s brojnim prednostima za zdravlje. Također, masline sadrže i antikarcinogeni tirosol, oleanoličnu kiselinu koja štiti jetru od oštećenja i smanjuje upalu u organizmu i kvercetin koji može sniziti krvni tlak i poboljšati zdravlje srca i krvnih žila.

Nedavna istraživanja su pokazala da zbog svoje specifične fermentacije, masline mogu imati pozitivan utjecaj na zdravlje naših crijeva.

Masline kao izvor probiotičkih bakterija

Stolne masline su se nedavno pojavile kao alternativa mliječnim proizvodima za unos korisnih mikroorganizama, a interes za konzumaciju fermentirane hrane biljnog podrijetla sve više raste. Nova studija ističe unos Lactiplantibacillus pentosus LPG1 kao obećavajuću strategiju za poboljšanje raznolikosti crijevne mikrobiote. Sojevi Lactiplantibacillus pentosus mogu stvarati biofilm na pokožici masline, zbog čega u konačnici nastaje fermentirani proizvod s visokom koncentracijom dobrih bakterija, čak preko 10 milijuna CFU/g.

U nedavno provedenoj studiji, znanstvenici su ispitali kako unos probiotičkog soja dobivenog  fermentacijom stolnih maslina, može utjecati na mikroorganizme u našem probavnom sustavu. Randomizirana, placebom kontrolirana, jednostruko slijepa studija uključila je 39 zdravih dobrovoljaca. Ispitanici su bili podijeljeni u dvije skupine, jedna je uzimala dodatke sa sojem Lactiplantibacillus pentosus, a druga placebo. Tijekom 30 dana, ispitanici su svakodnevno uzimali jednu kapsulu tijekom doručka.

Na početku i na kraju istraživanja prikupljeni su antropometrijski parametri, biokemijski nalazi i  uzorci stolice. Nije bilo značajnih razlika u osnovnim karakteristikama između ovih dviju skupina. Analizom bakterijske DNK iz 78 fekalnih uzoraka, istraživači su utvrdili da se u obje skupinenajviše povećala prisutnost roda Bacteroides. U skupini koja je uzimala soj Lactiplantibacillus pentosus, primijećeno je i veće povećanje (24,76%) roda Bacteroides, iako je poboljšanje tijekom testiranja bilo slično u obje skupine, što se smatra korisnim.

Ostali rodovi koji se općenito smatraju korisnima prema svojoj visokoj zastupljenosti u crijevnoj mikrobioti su Faecalibacterium (povećan u obje skupine, ali veći u placebo skupini), Ruminococcus (smanjen u obje skupine) i Prevotella (povećan u obje skupine, ali značajnije u placebo skupini). Rodovi Parabacteroides i Agathobacter su se povećali u LPG1 skupini u usporedbi s placebom. Ovi rezultati ukazuju na potencijalnu korisnost Lactiplantibacillus pentosus kao modulatora crijevne mikrobiote kod zdravih osoba.

Literatura:

  • López-García, E.; Benítez-Cabello, A.; Arenas-de Larriva, A.P.; Gutierrez-Mariscal, F.M.; Pérez-Martínez, P.; Yubero-Serrano, E.M.; Garrido-Fernández, A.; Arroyo-López, F.N. Oral intake of Lactiplantibacillus pentosus LPG1 Produces a Beneficial Regulation of Gut Microbiota in Healthy Persons: A Randomised, Placebo-Controlled, Single-Blind Trial. Nutrients 2023, 15, 1931. https://doi.org/10.3390/nu15081931

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Masti

Još jedan razlog zašto popularne ekstremne dijete nisu dobra ideja

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDijete s niskim sadržajem ugljikohidrata i masti postaju sve popularnije kao pomoć u gubitku suvišnih kilograma, ali i za poboljšanje razine glukoze u krvi. Međutim, dugoročni učinci ovih načina prehrane na životni vijek nisu u potpunosti razjašnjeni. Poznato je da ekstremne prehrambene navike, posebice kada je u pitanju ograničenje unosa ugljikohidrata i masti, mogu povećati […]

Hiperpigmentacija

Što su melanociti?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteRazličiti poremećaji pigmentacije na koži vrlo su uočljivi i stoga su čest razlog odlaska dermatologu. Intenzitet svih promjena u boji, može biti blag u obliku svijetlije kože što se naziva hipopigmentacija ili potpuni gubitak kao što je u vitiligu. Također, koža može biti i tamno promijenjena što može nastati nakon upalnih procesa na koži, opekotina, […]

Mediteranska prehrana

Povišeni trigliceridi

Zdravlje

Proso kao zvijezda 2023. godine

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOpća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 2023. godinu Međunarodnom godinom prosa kako bi se povećala svijest o zdravstvenim prednostima ove drevne žitarice koja je postala popularna zbog svojih iznimnih nutritivnih vrijednosti. Proso podrazumijeva skupinu žitarica koje pripadaju obitelji trava. Postoji oko 600 različita vrsta prosa koje se međusobno razlikuju po boji, obliku i vrsti. U […]

Rak prostate

Prevencija raka prostate i antioksidansi

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKarcinom prostate je u novije vrijeme prepoznat kao jedan od vodećih zdravstvenih problema muškaraca druge i treće životne dobi. Najčešća je maligna bolest muške populacije i drugi uzročnik smrti.

Antioksidansi

Neuropatska bol

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]