Konzumacija kave smanjuje rizik za karcinom jetre

Prema sadašnjim podacima karcinom jetre je treći po učestalosti uzrok smrti među malignim oboljenjima u svijetu. Incidencija je veća u zapadnoj i centralnoj Africi, te istočnoj Aziji, te niska u razvijenim zamljama(sa izuzetkom Japana). U više od 75% slučajeva glavni uzrok ovog karcinoma je infekcija sa virusom hepatitisa B i C.

 

Istraživači iz Finske proveli su veliko (62 015 pacijenata) i dugotrajno  istraživanje (od 1972-2002. godine)  koje je obuhvatilo 6 geografskih regija u Finskoj kako bi ispitali utjecaj konzumacije kave i pojave primarnog karcinoma jetre.

Finci u prosjeku piju veće količine kave dnevno, odnosno po glavi stanovnika godišnje 11.4 kg, dok npr. Japanci piju 3.2 kg kave godišnje, a Amerikanci 4.1 kg godišnje po glavi stanovnika.  Prevalencija primarnog karcinoma jetre i hepatitis B i C infekcija je niska u Finskoj, što je autore studije navelo na hipotezu kako kava štiti od karcinoma jetre.

Uz pomoć upitnika skupljeni su svi podaci: demografski, o životnim navikama (konzumacija alkohola, kave, pušenje cigareta) te osobna anamneza svakog ispitanika uključujući i indeks tjelesne mase. Određena je razina enzima GGT iz venske krvi. Primarni karcinom jetre je uključio sve histološke tipove poput hepatocelularnog, adenokarcinoma i kolangiokarcinoma.

Prosječna konzumacija kave kod Finaca je 5 šalica dnevno (1 šalica odgovara 1 dcl), a obrnuto je proporcionalna stupnju edukacije ispitanika i razini GGT u serumu.

Autori studije zaključili su da konzumacija kave smanjuje rizik od karcinoma jetre, a razina GGT u krvi je povezana sa povečanim rizikom od pojave primarnog karcinoma jetre kod finske populacije.

Daljnje studije trebale bi ispitati mehanizme na koji način kava i koji njeni sastojci smanjuju rizik od pojave karcinoma jetre.

Literatura: Hepatology. 2008;48:7-9, 129-136.

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Jetra

Nealkoholna masna jetra – 1. dio

Masna jetra je sveprisutna bolest današnjice rasprostranjena širom svijeta sa prevalencijom koja iznosi oko 25% (1), a definira je nakupljanjem masti u hepatocitima koja prelazi 5% mase jetre. U svakodnevnoj kliničkoj praksi metoda izbora za postavljenje dijagnoze masne jetre je transabdominalni ultrazvuk. Hiperehogeni prikaz jetrenog parenhima u komparaciji sa tkivom bubrega ukazuje na infiltraciju jetrenih […]

kardiovaskularna prevencija

Zdrave prehrambene navike u primarnoj i sekundarnoj kardiovaskularnoj prevenciji – preporuke Europskog društva za kardiovaskularnu prevenciju, 1. dio

Loše prehrambene navike bitan su čimbenik rizika porasta morbiditeta i mortaliteta mnogih kroničnih bolesti, osobito kardiovaskularnih (KV), šećerne bolesti, malignih bolesti. U cilju smanjenja morbiditeta i mortaliteta od tih bolesti važno je usvojiti zdrave prehrambene navike. Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije promicanje i usvajanje zdravih prehrambenih navika može sačuvati 3,7 milijuna života u svijetu do […]

Glavobolja

Kako se prehranom boriti protiv glavobolja

Prema međunarodnoj klasifikaciji glavobolja postoji čak 14 različitih vrsta glavobolja. Glavobolje su glavni uzročnik privremene nesposobnosti za rad u osoba mlađih od 50 godina, a procjenjuje se da je prevalencija glavobolje u svijetu oko 14%. Glavobolje pogađaju žene dva do tri puta češće nego muškarce. Također, napadi glavobolje u ženskoj populaciji su jači, dulje traju […]

Prehrana

Seboroični dermatitis vlasišta

Natrijev glutamat

Omraženi natrijev glutamat kao potencijalno rješenje velikog javnozdravstvenog problema

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da opasno pretjerujemo s unosom soli u hrani i da prosječno globalno gledano svakodnevno unosimo dvostruko više soli nego što se preporuča. Visoki unos  soli značajno povećava rizik od kroničnih bolesti poput srčanog i moždanog udara, a procjenjuje se da kada bi države intervenirale, da bi se moglo do 2030. godine […]

Prehrana

Prehrana u trudnoći

Iz iste kategorije

Onkologija

Pregled dojki

Onkologija

Antidepresivi kao dodatna terapija boli onkoloških bolesnika

The International Association for the Study of Pain (IASP) definira bol kao neugodno senzorno i emocionalno iskustvo povezano s aktualnim ili potencijalnim oštećenjem tkiva.

Onkologija

Što je palijativna medicina i koje su perspektive palijativne skrbi u Hrvatskoj?

Ljudski život je jedan i neponovljiv i svako ljudsko biće ima pravo da ga dostojanstveno završi. Završetak ljudskog života u suosjećanju i ljudskom dostojanstvu je temeljni postulat.

Onkologija

Serumske vrijednosti Vitamina D u onkoloških bolesnika

Posljednjih dvadesetak godina istraživanja u području uloge vitamina D u imunološkim procesima, metabolizmu i onkologiji dobila su značajnu ulogu. Vitamin D receptor (VDR) nalazi se na normalnim stanicama.

Onkologija

Mjesto bikalutamida u hormonskoj terapiji raka prostate

Rak prostate je drugi po učestalosti malignom kod muškaraca, kako u zemljama Zapada tako i u Republici Hrvatskoj (16% od ukupno oboljelih muškaraca od raka). U Hrvatskoj je 2009.godine od raka prostate.

Onkologija

Karcinom prostate

Karcinom prostate je maligna bolest prostate od koje obolijevaju većinom muškarci stariji od 50 godina i jedan je od vodećih uzroka smrti .Ukoliko se javi u mlađih ljudi tada bolest ima lošiju prognozu.

Onkologija

Rak dojke

Onkologija

Prevencija raka prostate i antioksidansi

Karcinom prostate je u novije vrijeme prepoznat kao jedan od vodećih zdravstvenih problema muškaraca druge i treće životne dobi. Najčešća je maligna bolest muške populacije i drugi uzročnik smrti.