Aftozni stomatitis kod djece

Afte u ustima su česta pojava kod djece. Aftozne promjene su izrazito osjetljive i bolne, a tegobe se pogoršavaju pri hranjenju i uzimanju tekućine. Osobito kod manje djece treba biti jako oprezan jer zbog smanjenog unosa tekućine djetetu može prijetiti i dehidracija.

Što su afte i zašto nastaju?

Afte su plitke erozije sluznice usne šupljine. Klinički se lako prepoznaju kao oštro ograničene okrugle ranice prekrivene bjelkasto-žućkastom naslagom, te okružene uskim prstenom crvenkaste i otečene sluznice. Najčešće se javljaju na unutarnjoj strani usana, ali se mogu javiti i na sluznici obraza, jeziku, nepcu ili bilo gdje u usnoj šupljini. Afte u ustima se mogu javiti kao dio kliničke slike nekih zaraznih bolesti (npr. Coxackie virus tip A – bolest usta šaka i stopala, Herpes simplex virus, Varicella-zoster virus i drugi), kao posljedica traume (npr. neprilagođeni zubni aparatići) ili kod nekih sistemskih bolesti (npr. celijakija, kronične upalne bolesti crijeva, imunodeficijencije i dr.). Ako su afte jedini simptom bolesti i ako se ponavljaju, vjerojatno se radi o recidivirajućem aftoznom stomatitisu.

Što je recidivirajući aftozni stomatitis?

Recidivirajući aftozni stomatitis je najčešća upalno-ulcerozna bolest sluznice usne šupljine koja se javlja kod 20-25% ljudi, nešto češće kod žena. Najčešće započinje u drugom desetljeću života i ponovo se javlja u nepravilnim razmacima, otprilike 3-4 puta godišnje. Ponavljanja bolesti s vremenom ipak postaju manje učestala, a klinička slika postaje blaža. Pravi uzrok bolesti do danas je nepoznat, ali se vjeruje da je bolest autoimunosno posredovana, a kao okidač se pretpostavlja prethodna infekcija, stres, nutritivni deficit, lijekovi, alergije i drugo. Vjerojatno u razvoju bolesti ulogu ima i genetska predispozicija, obzirom da kod 30-40% pacijenata postoji pozitivna obiteljska anamneza za ovu bolest.

Kako prepoznati ovu bolest?

Nekoliko sati do dan-dva prije nego se pojave afte pacijent može osjetiti lokalizirane trnce, žarenje ili zatezanje sluznice. Potom se javi crvenilo i malo blijedo uzdignuće sluznice (papula), koje brzo prelazi u ranicu (ulceracija). Ranica je okrugla ili ovalna, a ubrzo biva prekrivena bjelkasto-žućkastom naslagom, te okružena uskim prstenom crvenkaste i otečene sluznice. Afte su izrazito bolne i pacijentu otežavaju govor, hranjenje i uzimanje tekućine. Mogu se javiti kao pojedinačne ili ih može biti više, najčešće 2-6 po epizodi aftoznog stomatitisa. Najčešće su veličine zrna leće, manje od 1 cm u promjeru. U pravilu pacijenti nemaju vrućicu niti drugih znakova bolesti. Aftozni stomatitis je samoograničavajuća bolest i lezije ustima cijele spontano kroz 1-2 tjedna, ne ostavljajući ožiljke. Kod 10-15% pacijenata razvija se teža klinička slika s aftama koje su veće od 1 cm u promjeru i zahvaćaju dublje slojeve sluznice. U slučaju velikih afti cijeljenje traje dulje, ponekad i do 2 mjeseca, a ovakve velike afte često ostavljaju ožiljke.

Kako pomoći djetetu koje ima afte?

Glavni cilj liječenja je smanjiti bolnost afti i tako olakšati djetetu unos hrane i tekućine. Preporučuje se izbjegavati slanu, kiselu i začinjenu hranu, kao i tople ili gazirane napitke. Važno je paziti na to da dijete pije dovoljno tekućine, najbolje vode. Bolnost se može smanjiti lokalnom primjenom preparata koji stvaraju zaštitni sloj na sluznici i tako štite ranjavu i ogoljenu sluznicu od vanjskih iritansa. Često ovakvi pripravci sadrže dodatne tvari (npr. hijaluronska kiselina, aloe vera) koje potpomažu prirodno cijeljenje sluznice. U slučaju jake bolnosti može se kod djece starije od 2 godine primijeniti gel ili sprej koji sadrži lokalni anestetik, a ponekad je bol i osjetljivost sluznice tako jaka da je potrebno djetetu dati analgetik (paracetamol, ibuprofen) u obliku sirupa kako bi se omogućilo normalno hranjenje. Od prirodnih lijekova ponekad može pomoći ispiranje usta čajem od kamilice ili kadulje.

Što napraviti kada se afte uporno ponovo vraćaju?

U slučaju ponovnog javljanja afti potrebno je isključiti sistemske bolesti koje mogu uzrokovati ovu kliničku sliku. Ponekad se učestalost ponovnih epizoda bolesti može smanjiti nadoknađivanjem nedostatka željeza, cinka, folne kiseline i vitamina B12.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika