Kako razgovarati s djetetom o epidemiji koronavirusa?

Svi su mediji zadnjih tjedana preplavljeni vijestima o epidemiji koronavirusa SARS-CoV-19. Odraslima dostupnost informacija daje osjećaj upućenosti i kakve-takve kontrole situacije. Međutim, danas su i djeca putem medija izložena brojnim informacijama o epidemiji.

Te informacije su često neprovjerene, te se prezentiraju senzacionalistički. Zbog toga mogu kod djece uzrokovati osjećaj tjeskobe i panike. Djeca mogu biti u strahu od bolesti za sebe, članove obitelji ili prijatelje. Osim toga ih plaši nepredvidivost trajanja socijalne izolacije, usamljenost, frustracija i dosada, te moguća financijska nesigurnost zbog smanjenja obiteljskih primanja. Roditelji trebaju pokušati kontrolirati izloženost djece medijima i u iskrenom razgovoru s djetetom na primjeren način objasniti situaciju, pružiti djetetu utjehu i pomoć.

Evo nekih smjernica o tome kako s djetetom razgovarati o epidemiji:

·        Ostanite mirni. Djeca će reagirati na ono što im kažete, ali i na to kako im kažete. Osim toga, donosit će zaključke iz razgovora odraslih ljudi oko sebe.

·        Izdvojite vrijeme za razgovor s djetetom. Dozvolite djetetu da izrazi svoje strahove i frustracije.

·        Pokušajte smanjiti izloženost djeteta medijskim sadržajima koji govore o epidemiji. Previše informacija o jednoj temi može kod djeteta uzrokovati osjećaj tjeskobe.

·        U razgovoru s djetetom prenesite mu samo provjerene informacije i prezentirajte ih u skladu s dobi i razumijevanjem djeteta. Dozvolite djetetu da traži pojašnjenja kako bi smanjili strah od nepoznatog.

·        Objasnite djetetu kako se u praktičnom smislu ova situacija odnosi na nju/njega. Nemojte ih opterećivati nesigurnim predviđanjima budućnosti. Pokušajte biti konkretni, objasnite im jasno kako se trebaju ponašati kako bi zaštitili sebe i druge.

·        Učite djecu svakodnevnim higijenskim postupcima koji smanjuju širenje virusa.

Koliko god teških i turobnih novih momenata nosi, ova će nam situacija u kojoj smo još više usmjereni jedni na druge, možda donijeti i nešto dobro – priliku da ojačamo veze između roditelja i djece.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika