Ljetne vrućine su na vrhuncu – kako da malom djetetu bude što ugodnije?

Ljeto bi trebalo biti najbezbrižnije godišnje doba, vrijeme odmora i opuštanja. Ali za roditelje i ovo doba godine nosi brojne brige i opasnosti koje prijete djeci pokvariti zabavu. Osip od vrućine, opekline od sunca, dehidracija, sunčanica… Kako izbjeći ove ljetne zamke?

Primjerena ljetna odjeća

Odjeća treba pružiti zaštitu od sunca, ali svakako treba izbjegavati preutopljavanje. Dok je u zatvorenom, dojenče treba biti odjeveno slično kao roditelji. Dakle, ako roditelji na sebi imaju kratke hlače i majicu kratkih rukava, i djetetu treba odijenuti kratku odjeću. Kada izlazi iz kuće, dojenče na sebi treba imati odjeću od tankih prirodnih materijala svijetle boje koja mu pokriva ruke i noge, uz šešir širokog oboda čak i za oblačnih dana.

Oprez za vrijeme vožnje

Djeca su za vrijeme vožnje čvrsto priljubljena u autosjedalicama i zbog toga im je dodatno otežano rashlađivanje. Odjeća mora biti lagana, a čarapice i šeširići nisu potrebni. Prozor mora biti zasjenjen da dijete nije izloženo suncu. Niti na trenutak dijete se ne smije ostaviti u parkiranom automobilu.

Ljetne nosiljke za djecu

Ljeti treba koristiti nosiljke za djecu koje su napravljene od laganih i prozračnih materijala. Kombinacija debelog materijala i blizine majčinog tijela uzrokovat će pregrijavanje i nervozu već nakon nekoliko minuta. Ako je djetetovo lice zarumenjeno i vruće, treba ga izvaditi iz nosiljke, napojiti i rashladiti. Za vrijeme nošenja dobro je prskati djetetove nožice i glavu osvježavajućom vodom ili prebrisati vlažnom gazom.

Dobra hidracija je ključna

Unos tekućine za vrućih dana treba biti i 50% veći nego inače (dojenče inače treba oko 120 mL tekućine za svaki kilogam, a ljeti i 180 mL/kg). Za dijete mlađe od 6 mjeseci to znači češće podoje ili obroke mliječne formule, a nakon 6 mjeseci treba djetetu češće ponuditi običnu vodu. Važno je ljeti pratiti koliko dijete mokri, jer manje mokrih pelena znači da dijete vjerojatno ne dobiva dovoljno tekućine. Zacrvenjeno i vruće lice, nervoza i ubrzano disanje mogu također biti znakovi dehidracije.

Planiranje izlaska iz kuće

Mala djeca za vrućih dana teže reguliraju temperaturu tijela jer se znoje manje nego odrasli. Ako je temperatura iznad 28°C, bolje je ostati kod kuće. Šetnje treba planirati rano izjutra i predvečer, a sredinom dana je bolje biti u zatvorenom i klimatiziranom prostoru.

Izbjegavati izlaganje suncu

Čak i izjutra kada se čini da nije jako vruće, dijete ne treba izlagati direktnom suncu, već se uvijek treba skloniti u sjenu drveta ili pod suncobran. Šeširić i sunčane naočale koje blokiraju UVA i UVB zračenje su neizostavan dio garderobe ljeti. Dok se vozi u kolicima dijete treba zaštititi suncobranom ili prekriti kolica laganom gazom. Pogrešno je prekrivati kolica teškim ručnicima i dekama jer se tako smanjuje cirkulacija zraka i dijete se vrlo brzo može pregrijati.

Kreme za sunčanje

Dijete mlađe od 6 mjeseci ne smije uopće biti izloženo suncu, a nakon toga vrlo oprezno i kratko može biti na suncu izjutra i kasno popodne. Pri tom ga treba zaštititi od sunca odjećom, šeširićem, naočalama, a izložene dijelove tijela namazati kremom za sunčanje visokog zaštitnog faktora s mineralnim filtrima.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika