Neutropenija u djece

Neutropenija (snižen broj neutrofilnih granulocita) u djece se najčešće vidi u virusnim infekcijama, kao reakcija na lijekove ili kao posljedica imunološke reakcije. Obzirom na važnost neutrofila u obrani od bakterijskih bolesti, posebnu zabrinutost liječnika uvijek uzrokuje povišena temperatura u djeteta koje ima kroničnu neutropeniju.

Vrste leukocita i čemu služe neutrofili

Uobičajenom pretragom krvne slike određuju se parametri vezani za tri vrste krvnih stanica: eritrocite, trombocite i leukocite. Leukociti su bijele krvne stanice koje sudjeluju u imunološkom odgovoru i obrani od infekcije. Leukociti se dijele u nekoliko podskupina: neutrofile (neutrofilne granulocite), limfocite, monocite, eozinofile i bazofile. Neutrofili su podskupina leukocita čija je primarna uloga obrana od bakterijskih i gljivičnih bolesti. Normalna vrijednost neutrofila izražava se kao apsolutni broj neutrofila (ANC – absolute neutrophil count) i ovisi o dobi. Kod djece starije od 12 mjeseci normalan broj neutrofila je >1500/µL, a kod dojenčadi je taj broj uobičajeno nešto niži. Broj neutrofila od 1000-1500/µL naziva se blaga neutropenija, a od 500-1000/µL je umjerena neutropenija. Ako je broj neutrofila <500/µL, govorimo o teškoj neutropeniji koja je povezana sa značajnim rizikom težeg oblika bakterijskih infekcija.

Kako se postavlja dijagnoza i koji su klinički znakovi neutropenije?

Dijagnoza neutropenije u dječjoj dobi najčešće se postavlja slučajno, rutinskim nalazom krvne slike ili na temelju nalaza napravljenih zbog akutnog febrilnog stanja ili druge indikacije. Kako bi utvrdili razlog neutropenije, treba pažljivo procijeniti anamnezu i klinički status djeteta. Klinička slika virusne infekcije uz dobro opće stanje djeteta upućuje na virusnu bolest kao uzrok neutropenije, a u kontrolnom nalazu koji se može ponoviti kroz nekoliko dana očekuje se normalizacija nalaza. Neutropenija koja traje dulje od 3 mjeseca naziva se kroničnom. Kronične neutropenije umjerenog do teškog stupnja mogu se očitovati ponavljajućim infekcijama (ulceracije sluznice usne šupljine, upala zubnog mesa, upale uha, infekcije kože, upala pluća, mokraćna infekcija, sepsa). Svakako treba uočiti podatak o postojanju neutropenije u obitelji ili bilo kakvih anomalija koje mogu biti vezane uz nasljedne oblike neutropenija.

Pretrage koje su potrebne

Većina blagih-umjerenih neutropenija će spontano nestati kroz nekoliko dana, s oporavkom od virusne infekcije. Ako neutropenija traje dulje od očekivanog ili se pogoršava, potrebno je napraviti dodatne pretrage (razmaz periferne krvi, antineutrofilna protutijela, imunoglobulini, subpopulacije limfocita, serologija na viruse i druge pretrage na indikaciju pedijatrijskog hematologa).

Koji su mogući uzroci neutropenije?

Blaga-umjerena neutropenija u djece najčešće je uzrokovana virusnom infekcijom (Epstein-Barr virus, respiratorni sincicijski virus, gripa tip A ili B, humani herpes virus tip 6 i drugi). Bakterijske infekcije obično su obilježene povećanim brojem neutrofila, ali teške bakterijske infekcije mogu također uzrokovati neutropeniju. Brojni lijekovi mogu uzrokovati sniženje broja neutrofila. Neutropenija može biti imunološki posredovana (aloimuna neutropenija novorođenčeta zbog prisutnosti majčinih protutijela u krvi djeteta ili autoimune neutropenije u kojima dijete ‘greškom’ stvara protutijela na vlastite neutrofile). Deficit vitamina B12 ili folne kiseline može uzrokovati anemiju i neutropeniju. Izrazito rijetko se neutropenije javljaju kao dio kliničke slike nasljednih bolesti.

Febrilna neutropenija

Pojava vrućice kod djeteta koje ima kroničnu neutropeniju uvijek budi oprez zbog mogućnosti kompliciranog tijeka bakterijskih infekcija. Djeca s kroničnom neutropenijom pri svakoj pojavi vrućice moraju biti pažljivo procijenjena od strane pedijatra. Ukoliko se radi o teškoj neutropeniji, umjerenoj neutropeniji s kliničkom slikom ozbiljnije infekcije, ili bilo kojoj težini neutropenije uz loše opće stanje djeteta, preporuča se hospitalizacija i nastavak liječenja u bolnici. Kod djece s imunološki posredovanim neutropenijama u infekciji se najčešće vidi porast broja neutrofila i oni najčešće ne trebaju bolničko liječenje.

Kako dodatno zaštititi djecu s kroničnom neutropenijom?

Važno je kod djeteta održavati temeljitu oralnu higijenu, uz redovite posjete zubaru. U slučaju ogrebotina i porezotina potrebno je temeljito očistiti ranu i po potrebi nanijeti antibiotsku kremu ili prašak. Djecu s izoliranom neutropenijom treba zaštititi svim cjepivima prema kalendaru cijepljenja i dobi djeteta. Djecu s teškom neutropenijom i onu s podatkom o prethodnim težim infekcijama preporuča se privremeno izostaviti iz kolektiva i na druge načine zaštititi od izloženosti infekcijama.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika