Potres i djeca – što roditelji trebaju znati?

Proteklih mjeseci u Hrvatskoj bili smo nažalost svjedoci niza potresa od kojih su neki bili razorni i pokazali nam koliko devastirajuće prirodna sila može djelovati na naše živote. Uz razornu moć koju može imati, dio strahote potresa sigurno leži u njegovoj nepredvidivosti. Potres ne možemo predvidjeti, ali se možemo pripremiti kako bi u slučaju ponovnog neželjenog događaja smanjili njegov utjecaj na zdravlje i živote naših obitelji.

Prije potresa

·        Razgovarajte s djecom: Objasnite im jednostavnim i njima razumljivim riječima kako nastaje potres. Recite im da vam je njihova sigurnost osnovni prioritet. Napravite obiteljski plan o postupanju u slučaju potresa i jednom godišnje zajedno vježbajte kako se zaštititi tijekom potresa. Dijete koje je pripremljeno kako reagirati manje će se bojati i imat će osjećaj bolje kontrole nad situacijom.

·        Osigurajte svoj dom: Dodatno učvrstite teški namještaj (ormare, police s knjigama, bojler, televizor) i predmete na zidovima, osobito u blizini kreveta i fotelja na kojima se ljudi dulje zadržavaju sjedeći i ležeći. Teške predmete spustite na najdonje police. Uputite članove obitelji o tome kako isključiti struju, plin i vodu u vašem domu. Ukoliko je potrebno, pozovite stručnu osobu radi statičke procjene vašeg doma te po potrebi izvršite dodatna osiguranja građevine.

·        Definirajte sigurna mjesta u svakoj prostoriji: uz unutarnje zidove, daleko od velikih staklenih površina, po mogućnosti ispod masivnog i čvrstog stola.

·        Pripremite torbu s osnovnim stvarima za preživljavanje: voda, nekvarljiva hrana, po potrebi hrana za dojenčad, lijekovi, zavoji i flasteri, rezervna odjeća i obuća, deke, baterijska lampa, radio na baterije, osnovne higijenske potrepštine, kopije važnih dokumenata i nešto gotovine. Djeca mogu pripremiti svoju torbu s omiljenom igračkom za utjehu, knjigom i društvenim igrama.

·        Odredite mjesto na kojem ćete se sastati ako tijekom potresa niste zajedno i upozorite djecu da je moguće da komunikacija putem mobilnih telefona nakon potresa bude otežana.

·        Uputite djecu kako se ponašati ako ih potres zatekne u školi ili vrtiću, na ulici, u javnom prijevozu.

Tijekom potresa

·        Ostanite mirni. Ponašanje djece u stresnoj situaciji često je odraz ponašanja roditelja i odraslih osoba kojima vjeruju. Osim samog potresa, velikog utjecaja na doživljaj djeteta ima i to što vide roditelje preplašene i bespomoćne. Zato ostanite pribrani, obraćajte se djeci mirnim glasom, jednostavnim i jasnim uputama recite im što trebaju napraviti. Pokažite im svojim primjerom gdje se trebaju skloniti i kakav položaj tijela trebaju zauzeti (sklupčani na koljenima, glava zaštićena rukama). Dojenčad i manju djecu po mogućnosti zaštitite tako da se nadvijete nad njih i zagrlite ih.

·        Ostanite u kući dok traje potres. Sklupčajte se na koljenima na najbližem sigurnom mjestu, po mogućnosti ispod masivnog i čvrstog stola. Udaljite se od prozora, ogledala i od nestabilnog teškog namještaja. Zaštitite glavu i vrat rukama. Ako vas potres zatekne u krevetu, okrenite se na trbuh i zaštitite glavu jastukom.

·        Ne koristite dizalo niti stepenice za vrijeme potresa.

·        Ukoliko ste za vrijeme potresa na otvorenom, udaljite se od zgrada, stupova javne rasvjete, električnih vodova, stabala i bilo čega što može pasti. Potom zauzmite položaj za zaštitu (sklupčani na koljenima, glava zaštićena rukama).

Nakon potresa

·        Ostanite pribrani.

·        Napustite stan sigurnim putem. Ne koristite dizalo. Ponesite sa sobom mobitel i po mogućnosti torbu sa stvarima za preživljavanje.

·        Upozorite djecu da su mogući naknadni potresi. Pokušajte im pomoći ako su preplašeni, mirno razgovarajte s njima, utješite ih zagrljajem i umirite koristeći tehnike koje su vam poznate (duboko disanje, vizualizacija sigurnog mjesta, preusmjeravanje pažnje raznim igrama).

·        Pratite informacije putem pouzdanih sredstava javnog informiranja.

Čim bude moguće, uspostavite djeci ponovo njihove uobičajene rutine. Povratak kućnim obavezama te odlazak u školu ili u vrtić bit će za dijete signal da se život vraća u normalu. Reakcija na stres je individualna i ovisi o brojnim čimbenicima. Ovisno o dobi djeteta neke od mogućih manifestacija traume su: promjene raspoloženja, poremećaj spavanja, regresivna ponašanja, poremećaj hranjenja, različiti tjelesni simptomi (glavobolja, mučnina, bolovi u trbuhu….). Pratite pažljivo dijete u idućim danima i tjednima, pružite mu razumijevanje i ljubav. Ukoliko uočite odstupanja u ponašanju djeteta koja vas brinu i ne povlače se u idućim tjednima, potražite stručnu pomoć.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika