Sigurnost djece na bazenu i na moru

Za djecu je ljeto najljepše kada je provedeno u blizini vode. Prskanje, plivanje, sunce, smijeh, cika…. Ipak, boravak uz vodu za djecu može biti iznimno opasan i roditelji moraju neprekidno biti na oprezu kako bi djeca bila sretna i sigurna.

Svijest o opasnosti

Utapanje je uzrok 7% svih smrti od ozljeda kod djece. Najugroženija skupina su djeca u dobi od 1-4 godine, te je u toj dobnoj skupini utapanje vodeći uzrok smrti od ozljeda. Opasnost od utapanja za najmlađu djecu ne postoji samo za vrijeme kupanja u bazenu ili moru, pristup vodi u bilo kojem trenutku može biti poguban: 70% smrti od utapanja djece od 1-4 godine dogodi se nevezano za kupanje (nenadziran pristup bazenima, kadama, vrtnim jezercima…). Utapanje malog djeteta se može dogoditi u vodi dubokoj svega nekoliko centimetara.

Spriječiti nenadziran pristup vodi!

Svakom se roditelju dogode trenutci u danu kad je dijete na kratko bez nadzora. Nažalost, nekoliko minuta nepažnje je dovoljno da se dogodi nesreća. Iznimno je važno da djeci bude onemogućen nenadziran pristup bilo kakvoj vodenoj površini! Svaki bazen bi trebao biti ograđen sa sve četiri strane ogradom visine najmanje 120 cm, s vratima koja se otvaraju prema van, te kvakom koja se zaključava izvan dosega djece. Ograda mora biti takva da se dijete ne može po njoj popeti niti se provući ispod.To pravilo vrijedi i za velike bazene na napuhavanje. Iz bazena treba izvaditi sve igračke na napuhavanje i slične predmete koji bi dijete mogli mamiti da pokuša doći do njih. Ako imate bazen u dvorištu, razmislite o ugradnji alarma koji reagira na valove na površini vode. Male bazene na napuhavanje ili bilo kakve spremnike s vodom treba nakon svakog korištenja isprazniti. I nenadziran pristup kadi u Vašem domu može biti opasan, spriječite pristup djeteta kupaonici kada niste uz njega, te uklonite čepove za odvode na kadi dok ju ne koristite, u slučaju da dijete slučajno otvori slavinu za vodu.

Za vrijeme kupanja

Kad je Vaše dijete u vodi, pružite mu svoju apsolutnu i nepodijeljenu pažnju. Ne dozvolite si distrakciju mobitelom, knjigom ili novinama, te nemojte piti alkohol. Kad god je malo dijete u vodi, bilo da se radi o kadi, bazenu ili moru, odrasla osoba koja ga čuva mora biti na dohvat ruke (tzv. touch-supervision). Ako se dijete kupa u bazenu ili moru, odrasla osoba mora biti s njim u vodi. Nadzor nad malim djetetom ne smije se prepustiti starijoj braći i sestrama (mlađim od 16 godina). Na kućnim zabavama koje uključuju boravak u vodi uvijek se mora znati koja odrasla osoba nadzire djecu i ta osoba mora tome biti apsolutno posvećena. Odrasle osobe se u toj dužnosti mogu izmjenjivati, ali osoba za nadzor djece uvijek mora biti jasno imenovana. Kad obitelj stigne na mjesto odmora na kojem ranije nije bila, roditelj treba pažljivo pregledati okoliš i na vrijeme uočiti bilo kakve opasnosti za dijete. Odvodi za vodu u bazenima mogu snažno povući čak i dijete koje je plivač, zbog toga provjerite ispravnost odvoda u bazenu i naučite djecu da nikad ne plivaju blizu njega. Pri kupanju u rijekama potreban je dodatan oprez zbog mutne vode, neravnog dna na kojem su često grane i korijenje drveća, te zbog jakih struja i virova.

Kakvu opremu za plivanje izabrati za neplivače

Najviši stupanj sigurnosti za neplivače pruža prsluk za plivanje koji mora biti odgovarajuće veličine. Djeca često koriste rukavice i pojaseve za plivanje, ali oni nisu toliko sigurni jer mogu skliznuti s ruke ili puknuti, a dijete koje se prevrne naglavce u pojasu za plivanje teško se može izbaviti iz tog položaja. Treba izbjegavati plivanje djece s rekvizitima koji su veći od njih i koji ih mogu poklopiti. Sigurnost djece u vodi poboljšava se ako je dijete prethodno bilo uključeno u školu plivanja, ali to ne daje potpunu sigurnost i ne izuzima roditelje od obaveze nadzora nad djecom! Za vrijeme boravka na brodu nošenje prsluka se preporuča za sve osobe na plovilu, i djecu i odrasle.

Utapanje se događa u tišini i brzo

Mnogi ljudi su u zabludi misleći da se osobu koja se utapa mora uočiti jer viče, maše i pljuska rukama. Taj prizor iz filmova je potpuno pogrešan, u stvarnom životu djeca se utapaju u tišini, često za manje od minute. Odrasle osobe koje brinu o djeci moraju napraviti sve kako bi boravak djece u vodi i u blizini vode bio siguran.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika