Skakanje na trampolinu: koliko je sigurna omiljena zabava

Svakodnevna fizička aktivnost i igra neizostavan su dio sretnog i zdravog djetinjstva. Kad se tome pridoda sloboda koju dijete osjeća dok leti zrakom skačući na trampolinu, čini se da su svi argumenti na strani omiljene dječje zabave. No, nije sve tako jednostavno kao što se čini. Trampolini su opasni iz istog razloga zbog kojega su tako zabavni: djeca imaju samo djelomičnu kontrolu nad tim koliko visoko skaču i kako će i gdje doskočiti.

Koje su najčešće ozljede na trampolinu?

Svake godine stotine tisuća djece u svijetu se ozlijede skačući na trampolinu. Uobičajene su ozljede prijelomi kostiju ruku i nogu, uganuća zglobova, ogrebotine, posjekotine i masnice, te ozljede glave i kralježnice koje mogu biti i životno ugrožavajuće. Najveći je rizik ozljeda kod djece mlađe od 6 godina. Više od 60% ozljeda se dogodi kada više djece koristi trampolin istovremeno, a izvođenje salta i premeta nosi najveću opasnost od ozbiljnih ozljeda glave i vrata. Ozljede se u pravilu dogode kada dijete krivo doskoči, sudari se s drugim djetetom na trampolinu, ispadne iz trampolina ili padne na opruge i okvir trampolina.

Trampolin u dvorištu: da ili ne?

Zbog velikog rizika ozbiljnih ozljeda, europska i svjetska pedijatrijska i ortopedska društva ne preporučuju postavljanje trampolina u dvorištima i na dječjim igralištima. Također se preporučuje da djeca mlađa od 6 godina ne koriste trampolin. Trampolin se ne bi trebao koristiti kao rekreacija za djecu, već samo kao dio sportskih programa na treningu gimnastike i drugih organiziranih sportskih treninga.

Mjere sigurnosti kod skakanja na trampolinu

Ako unatoč ovim savjetima roditelji ipak žele udovoljiti djeci i kupiti im trampolin, trebaju biti svjesni opasnosti i pridržavati se preporuka koje mogu donekle umanjiti rizik ozljeda na trampolinu:

  1. Trampolin smiju koristiti samo djeca starija od 6 godina
  2. Na trampolinu smije skakati samo jedno dijete, nikada ne smiju skakati dvoje ili više djece zajedno
  3. Djeca na trampolinu uvijek trebaju biti pod nadzorom odrasle osobe
  4. Trampolin treba imati zaštitnu mrežu koja se može zatvoriti, a okvir i opruge trampolina moraju biti prekriveni mekanom oblogom
  5. Redovito treba provjeravati stanje trampolina i na vrijeme uočiti bilo kakva oštećenja mreže, podloge za skakanje, okvira ili opruga
  6. Prostor ispod i oko trampolina mora biti slobodan, bez tvrdih i oštrih predmeta (bicikla, igračaka, vrtnog namještaja i sl.)
  7. Prostor iznad trampolina mora biti slobodan (trampolin ne smije biti postavljen ispod stropa, drveća, konopa za rublje ili žica)
  8. Podloga za skakanje mora biti suha, a dijete treba biti bosih nogu
  9. Dijete ne smije izvoditi akrobacije u trampolinu niti iskakati iz trampolina
  10. Dijete treba podučiti kako da se sigurno penje u trampolin i kako da s njega silazi.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika