Komplikacije urinarnog katetera

Kako sam ranije pisao, kateter se postavlja u slučaju nemogućnosti spontanog mokrenja ili kod nepokretnih (teško pokretnih) i bolesnika u kojih je spontano mokrenje vrlo otežano…

Kako sam ranije pisao, kateter se postavlja u slučaju nemogućnosti spontanog mokrenja ili kod nepokretnih (teško pokretnih) i bolesnika u kojih je spontano mokrenje vrlo otežano. Katkad se kateter postavlja i iz razloga lakše njege odnosno higijenskih razloga ali to je potrebno izbjegavati koliko god je moguće.
Upravo postojanje komplikacija, koje mogu nastati zbog postavljanja i nošenja urinarnog katetera, predstavlja razlog zašto kateter uvijek smatramo „izlazom u nuždi“, a ne metodom izbora.
Nakon postavljanja katetera, koji u mokraćnom mjehuru i mokraćnoj cijevi, predstavlja strano tijelo, gotovo redovito dolazi do nekontroliranih kontrakcija mjehura. One nisu bolne ali gotovo uvijek rezultiraju „proštrcavanjem“ manjih ili većih količina mokraće pored katetera. Bolesnici se često zabrinu misleći da nešto nije kako treba . Takva reakcija mjehura je neizbježna i u početku nošenja katetera (dok se mjehur ne adaptira na strano tijelo) stanje se može olakšati spazmoliticima. Katkad je za to potrebno i tjedan-dva vremena.
Nerijetko se dešava da ljudi na razne načine „instaliraju“ kateter odnosno njegovu vrećicu u ovisnosti o tome kako im je lakše s time baratati. Treba imati na umu da vrećica katetera nikad ne smije biti iznad, nego uvijek ispod, razine mokraćnog mjehura jer urin izlazi slobodnim padom i nije u stanju savladati silu gravitacije. Pored toga, treba pažnju obraditi da je sam kateter ili cijev vrećice nigdje ne presaviju pod oštrim kutom jer to onemogućava slobodno otjecanje mokraće.
U početku, nakon postavljanja katetera, može se pojaviti malo crvenkasta mokraća što je posljedica gotovo neizbježne ozljede sluznice, a zbrinjava se dovoljnim uzimanjem tekućine – barem 2 litre dnevno.
Nadalje, upala može biti vrlo neugodna posljedica. Infekcija, nakon par dana nošenja katetera, je neizbježna ali razvoj klinički manifestne infekcije nije nužnost. U muškaraca se može razviti epididimitis – stanje praćeno jako bolnim uvećanjem cijelog testisa koji je otečen i crven tako da znatno otežava hodanje, a uz to se obično javlja i vrlo visoka temperatura. Zbog katetera katkad se viđa i septično stanje, osobito u starijih teških bolesnika.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika