Lijekovi za bolje mokrenje – 1. dio

Razmotrit ćemo lijekove koji djeluju na donji mokraćni sustav – mokraćni mjehur i/ili prostatu poboljšavajući kvalitetu samog čina izmokravanja…

Blokatori alfa-receptora

Razjasnimo najprije cilj ovog teksta i narednih kolumni u kojima ću pisati o lijekovima za bolje mokrenje. O kojim je zapravo lijekovima riječ? Ovdje neće biti riječi o diureticima – lijekovima koji djeluju na bubrege pospješujući stvaranje mokraće.

Danas, kao i u nekoliko slijedećih napisa, razmotrit ćemo lijekove koji djeluju na donji mokraćni sustav – mokraćni mjehur i/ili prostatu poboljšavajući kvalitetu samog čina izmokravanja kao i onu mirnu fazu pohrane urina u mjehuru.

U tom cilju daleko najčešće se koriste lijekovi iz skupine blokatora alfa-receptora, a daleko najviše korišteni predstavnik te skupine je tamsulosin. Ostali predstavnici te skupine su alfuzosin, doxazosin, silodosin i terazosin. Blokirajući alfa-receptore u prostati i samom izlaznom dijelu mokraćnog mjehura ti lijekovi smanjuju otpor protoku urina u času mokrenja, a pored toga, samo u manjoj mjeri, smanjuju i podražljivost mokraćnog mjehura.

Smanjenjem otpora protoku urina oni dovode do poboljšanja samog mokrenja što se manifestira podebljanjem mlaza urina, skraćivanjem vremena potrebnog za ispražnjenje mjehura, smanjuje se čekanje na početak mokrenja.
Ukratko, mokrenje je u cijelosti olakšano (smanjuje se potreba za naprezanjem –„istiskivanjem“).
Nadalje, svojim drugim, znatno manjim efektom, smanjenjem podražljivosti mokraćnog mjehura oni taj mjehur „blago smiiruju“ pa je manja učestalost mokrenja danju te prorjeđena potreba za ustajanjem radi mokrenja noću (nikturija ili nokturija).

Ovo djelovanje na simptome, što je bolesniku ipak najvažnije, očituje se blagim poboljšanjem nekih nalaza. Upravo povećanjem maksimalnog protoka urina na mikciometriji (engl., uroflow) i smanjenjem IPSS-zbroja (v. kolumnu „Kako mokrite“?) dokazuje se učinkovitost alfa blokatora i klinički nadzire uspješnost liječenja. U slučaju povoljnog terapijskog učinska llijeka subjektivno poboljašnje mokrenja (zadovoljstvo bolesnika „popravljenim“ mokrenjem) je obično znatno veće nego što to potvrđuju nalazi.

Prednost alfa-blokatora je u njihovom brzom učinku – već nakon par dana uzimanja oni ostvaruju svoje početne efekte, a maksimalni učinak za par tjedana koji, uz uvjet redovitog uzimanja lijeka, traje nekoliko godina.

Ciljevi lijeka

Nerijetko bolesnicima nije poznato koji su ciljevi nekog lijeka i njegove limitacije. Dakle, što treba očekivati, a što taj lijek jednostavno ne može postići.  Iznimno je važno napomenuti da alfa-blokatori ne djeluju na veličinu prostate. Niti je smanjuju niti zaustavljaju njen rast. Tako alfa blokatori povoljnije djeluju na smanjenje intenziteta simptoma u bolesnika s manjom prostatom (npr.  manjom od 40 gr). Oni ne smanjuju rizik progresije bolesti, odnosno daljnjeg rasta prostate niti razvoj komplikacija koje iz tog rasta, odnosno progresije, mogu proisteći.

Podnošljivost i nuspojave

Kad govorimo o podnošljivosti i nuspojavama alfa-blokatora najprije treba ponovo naglasiti da ne postoji učinkovit lijek koji nema i neželjene nuspojave! Samo potpuno neučinkoviti lijekovi ne nose sa sobom baš nikakvu opasnost! Alfa-receptori postoje i u drugim, gotovo svim, organima. Najvažnije je spomenuti glatke mišićne stanice (npr. u oku), stjenke krvnih žila i centralni živčani sustav.
Blokirajući upravo te druge receptore alfa-blokatori ostvaruju katkad svoje neželjene efekte. Najčešće su to: pad tlaka (osobito prilikom ustajanja), pojava tzv. suhog orgazma ili odsutnost ejakulata te rizik oštećenja šarenice oka prilikom operacije mrene. Upozorite svog okulistu da uzimate alfa-blokator ukoliko se planira operacija mrene i najčešće je potrebno na neko vrijeme prije operacije prekinuti uzimanje tog lijeka. Katkad, vrlo rijetko, neizbježno je prekinuti terapiju alfa-blokatorom jer bolesnik ne podnosi pojedine nuspojave.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika