Litotripsija u urologiji

Mokraćni (urinarni) sustav tijela čovjeka postoji sa ciljem stvaranja i izlučivanja mokraće, a time i svih štetnih tvari koje su topljive u vodi odnosno urinu.  Bubreg je, u širem smislu, žlijezda koja stvara mokraću, a ostali dio urinarnog sustava je zapravo sistem kanala koji služi sprovođenju i izlučivanju urina. Zbog svoje žljezdane i kanalikularne građe kao i funkcije izlučivanja urina, mokraćni je sustav osobito sklon  nastanku kamenaca.

Postupak mrvljenja kamenca i, katkad, uklanjanja njegovih fragmenata naziva se litotripsija (od grč. Litho-kamen + tripsija-drobljenje). Ne iziskuje svaki kamenac mokraćnog sustava aktivni terapijski pristup (litotripsiju), ali u znatne proporcije to je potrebno. Indikacija za litotripsiju ovisi o bolesniku, samom kamencu i njegovim posljedicama. Postoje različite, kirurške i jedna nekirurška  vrsta mrvljenja kamenca.

ESWL (engl. – Extracorporal Shock Wawe Lithotripsy) je tzv. izvantjelesna litotripsija. Ona se najčešće primjenjuje na kamence u bubregu i gornjem dijelu uretera (mokraćovoda). Radi se o neinvazivnoj (izvantjelesna!) metodi gdje se litotripsija postiže fokusiranjem udarnih valova koje generira ESWL-aparat, a kamen se vizualizira pod kontrolom Röentgenovih zraka.

Mehanička litotripsija je, danas već, starija metoda drobljenja kamenca posebnim mehaničkim litotriptorom, a najčešće se još koristi kod nekih kamenaca mokraćnog mjehura. Kliješta endoskopskog mehaničkog litotriptora uvode se kroz uretru (mokraćnu cijev) u mokraćni mjehur i tamo se mehaničkim stezanjem kamenac fragmentira.

Ultrazvučna litoripsija također je jedna od tehnoloških mogućnosti mrvljenja kamenaca, a njezina starija varijanta je elektrokinetička litotripsija (EKL). Najčešće se koristi prilikom perkutane nefrolitotripsije (PCNL – drobljenje kamenaca u bubregu endoskopskim pristupom kroz kožu) što podrazumijeva endoskopski kirurški pristup u kanalni sustav bubrega izravno putem malog kožnog reza i dilatacije radnog kanala u kojeg se potom uvode kirurški endoskopski instrumenti. Najčešćše se koristi za veće, odljevne, konkremente u bubregu.

Laserska litotripsija koristi se, kao moderna tehnološka modifikacija, prilikom drobljenja kamenca, ali podrazumijeva kirurški endoskopski postupak u anesteziji. Pristup je cistoskopijom u mjehur + litotripsija, URS (ureterorenoskopija) za kamence u ureteru, FURS  (fleksibilna ureterorenoskopija) za kamence u bubregu/ureteru koristeći ureter kao pristupni put. Prednost je laserske litotripsije što se njome može usitniti kamenac (limitirane veličine – obično do cca 2 cm) u sasvim sitne fragmente ili pijesak koji se kasnije spontano izmokri bez znatnijih teškoća.

Konačno, i dalje se, u određenim situacijama, mora pribjeći klasičnoj operaciji – klasičnom kirurškom pristupu na mjehur (cistotomija), ureter (ureterotomija) ili bubreg (pijelo- ili nefrotomija) sa ciljem uklanjanja kamenaca. Ovakve kirurške zahvate danas se znatno rjeđe izvodi nego prije cca 20-tak godina budući da se i kazuistika urolitijaze mijenja kroz vrijeme.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika