Manifestacije spolnih bolesti

Govoreći o terminu spolne bolesti podrazumijevamo primarno one bolesti koje se manifestiraju na spolnim organima.

Takve su bolesti npr. upala uretre u muškarca (uretritis), upala sluznice vrata maternice u žena (cervicitis) ili razne genitalne ulceracije, izrasline ili kožne promjene. Izraz „spolno prenosive bolesti“ je u svom značenju širi i uključuje i one bolesti koje se ne manifestiraju samo na spolnim organima već mogu dovesti i do sistemske bolesti. Ovdje pripadaju i bolesti poput hepatitisa i AIDS-a te generalizirani lues (sifilis) koje su bolesti cijelog tijela – sistemske bolesti.

Spolne bolesti prenose se izravnim seksualnim kontaktom s oboljelom osobom. Mnogi krivo vjeruju kako određeni oblici seksualne aktivnosti, npr. oralni seks, ne mogu (ili vrlo rijetko) dovesti do transmisije spolno prenosivih mikroba. Treba naglasiti kako vaginalni, analni i oralni seks jednako pogoduju prijenosu spolno prenosivih uzročnika.

Kad govorimo o uzročnicima ovdje treba ubrojiti Neisseria gonorrhoeae koja uzrokuje gonoroični uretritis u muškarca (kolokvijalno i pomalo arhaično – triper). Pečenje kod mokrenja, nelagoda u mokraćnoj cijevi i gnojni iscjedak dominantni su znaci te bolesti. Nadalje, Chlamidya te neke vrste Mycoplasme i Ureaplasme dovesti će do sličnih manifestacija – uretritisa, koji je blaži u simptomima a isjedak je manje gust (gnojni), a više tekuć. U žena će isti uzročnici dovesti do cervicitisa. Muškarci vrlo rijetko nemaju nikakve tegobe prilikom infekcije ovim uzročnicima, dok u žena ona može tinjati relativno neopaženo te propagacijom upale dovesti do upale u zdjelici širih razmjera, odnosno stvaranja ožiljaka i priraslica te kasnih posljedica tog procesa – izvanmaternična trudnoća ili sterilitet.

    Svaka kožna promjena na spolovilu zahtijeva primarno pregled dermatovenerologa. Osobito se to odnosi na ranice (ulkuse) koje ne zacjeljuju unutar 10-15 dana što sugerira moguću infekcijom virusom genitalnog herpesa. Zatim bolno osjetljivi mjehurići s okolnim crvenilom, peckanje i probadanje u mokraćnoj cijevi muškarca sa znatnim pečenjem pri mokrenju itd. Vaginalno peckanje i svrbež mogu upozoriti na moguću infekcijom Trichomonasom, a obilni bjelkasti vaginalni sekret (iscjedak) na infekciju gljivicama – npr. Candida. U muškaraca se, zbog naravi postojećih tegoba, rijetko takve infekcije zanemare. Ipak, ukoliko tegoba nema (rekli smo da je to rijetko u muškarca!) ili su smetnje minimalne, bolest može progredirati pa se može razviti prostatitis i epididimitis odnosno generalizirana infekcija spolnog sustava.

Naravno, ne mora nužno svaka kožna promjena u genitalnoj regiji upućivati na spolno prenesenu infekciju. U ljetnim mjesecima mogu se pojaviti i razne kožne iritacije uzrokovane nečistim morem ili rijekama i jezerima, mokrim kupaćim kostimom itd. U tim „vlažnim“ uvjetima i relativno bezazlena mehanička iritacija lakše dovodi do vidljivih promjena na koži. Izloženost nezaštićenom spolnom odnosu je, naravno, posebno rizična kategorija o čijim će detaljima uključena osoba najbolje sama procijeniti mogućnost prijenosa infekcije. Pri tome treba imati na umu da je učestalost spolnih infekcija, osobito onih najpogodnijih za transmisiju – asimptomatskih, vrlo visoka pa primjena logike poput „neće baš mene“, „pa bio je to samo oralni seks“ ili „ma … trajalo je kratko“ nema racionalnog opravdanja.

U zaključku, testiranje na STD (sexually transmited disease) je danas vrlo dostupno, jednostavno i pouzdano, a liječenje lako provedivo. Zašto u strahu i neizvjesnosti čekati i, što je još nepovoljnije, eventualno širiti infekciju ako se njezino postojanje može utvrditi ili sumnja otkloniti?

   

  

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika