Noćno mokrenje – polyuria nocturna vs. nocturia

Kad govorimo o mokrenju noću obično se taj simptom naziva „nikturija“ ili „nocturia“. Pri tom se misli na muškarce, a ne na žene, nužno na prostatu kao uzrok noćnog mokrenja i na povećan broj noćnih mokrenja.

   Kad govorimo o mokrenju noću obično se taj simptom naziva „nikturija“ ili „nocturia“. Pri tom se misli na muškarce, a ne na žene, nužno na prostatu kao uzrok noćnog mokrenja i na povećan broj noćnih mokrenja. Gotovo sve krivo! Ovakva kriva uvjerenja dovode do poprilične zbrke pojmova, nejasnog razumijevanja i nerijetko do krivih zaključaka.

    Krenimo redom. Pojam nikturija, kao i nocturia, su ispravni i ne označavaju ništa više od noćnog mokrenja. Pri tome pojam ne definira niti broj  noćnih mokrenja niti volumen izmokrenog urina. Dakle, noćno ustajanje radi potrebe mokrenja jednom smatramo normalnim pa čak i ne svrstavamo pod pojmove nikturija ili nocturia. Ukoliko ustajete zbog mokrenja više od jednom to se smatra pretjerano učestalim noćnim mokrenjem (nikturijom). Pri tome ne ubrajamo ona mokrenja kad se pomokrite usput, a zapravo ste se probudili iz nekog drugog razloga pa se, usput, i pomokrili.

    Nije samo bitno koliko puta noću ustajete zbog mokrenja iako svako buđenje remeti san i, osobito u starijoj dobi, može imati ozbiljnih posljedica. Važno je, ukoliko vas muči noćno mokrenje, definirati što je točno problem – broj ustajanja ili velika količina urina koju izmokrite noću. Što se tiče broja, rekli smo, sve više od jednom se smatra učestalim noćnim mokrenjem. Po pitanju volumena izmokrenog urina noću stvar očito nije u broju mokrenja nego količini izmokrenog urina.

    Stanje u kojem noću izmokrite više od 30% ukupne količine urina u 24 sata naziva se polyurina nocturna (noćna poliurija) i potrebno ju je razlikovati od nikturije. Katkad su ta dva pojma, odnosno simptoma i povezana te se javljaju istodobno. Za dokazivanje tog poremećaja potrebno je mjeriti i zapisivati svaku količinu izmokrenog urina tokom 3 dana i noći i to uz uobičajeni način prehrane, konzumacije vrste i količine tekućine. Učestalost noćnih mokrenja raste s dobi ali polyuria nocturina može se javiti u svakoj dobi i može biti posljedica raznih stanja koja nisu u izravnoj, a katkad ni u kakvoj, vezi s poremećajem funkcije mokraćnog sustava.

    Tako npr. slabost srca s edemima i zadržavanjem tekućine, neke bubrežne i neke endokrinološke bolesti mogu dovesti do noćne poliurije. Uzrok je, nakon definiranja problema (broj ili količina), potrebno tek istražiti pa shodno uzroku pokušati naći i adekvatni način liječenja.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika