Promjene na koži spolovila

Često, zapravo vrlo često, se bolesnici obraćaju urologu zbog promjena na koži penisa ili skrotuma (mošnje).

Ako je promjena na koži penisa onda je obično lokalizacijom tako i opisuju, ali nalazi li se na koži skrotuma gotovo redovito navode kako se nalazi na testisu što je u potpunosti krivo.

Testis je, dakle, organ smješten unutar mošnji (skrotuma) koje izvana čini koža i još nekoliko podkožnih slojeva ovojnica. Kad opisujete neku promjenu od velike ja važnosti razlikovati da li se ona nalazi na samoj koži skrotuma ili je, pak, koža zapravo sasvim uredna, a promjena se nalazi baš na testisu – dakle,organu koji je jajolikog oblika i pomičan unutar te „kožne vreće“.

Skrotum u sredini ima pregradu koju čine one, ranije spomenute, potkožne ovojnice tako da se svaki testis nalazi zapravo u svojoj „vreći“. Koža skrotuma je nabrana u nabore upravo iz tog razloga da može pratiti prirodne pokrete testisa uzrokovanje kretanjima tijela, vrstom odjeće, promjenama temperature i drugim faktorima koji utječu na tzv. refleks kremastera. Kremaster je mišić koji obavija funikulus, a to je pak „vrpca“ na kojoj testis visi,a ona mu dovodi arterijsku krv i neke živce, a odvodi vensku krv i neke druge živce. Koža skrotuma je dlakava te sadrži žlijezde znojnice i lojnice. Svaka od navedenih struktura same kože ili potkožnih ovojnica može pokazivati znakove upale. Od one bezazlene, kao što je upala korijena dlake, do upalnih kožnih promjena bilo da su one spolno prenesene, uzrokovane bakterijama ili gljivicama ili pak kemijsko  iritacijom.

Sve ovo pišem jer je vrlo važno, a vidim da u praksi nije slučaj, razlikovati promjene kože skrotuma od promjena na samom testisu. Na testisu, dakle,na onoj jajolikoj, pomičnoj i na grublji stisak bolnoj tvorbi unutar mošnje mogu postojati razni oblici tvorbi koje tamo (osim epididimisa – očemu sam već pisao u ovim kolumnama!) ne pripadaju. Ako napipate nešto što mislite da nije normalno, a osobito ako ste mlađa osoba, svakako se javite urologu na pregled. Najvažnije je isključiti tumor testisa, a od se pipa kao tvrda, bezbolna, oteklina koja se kroz kraće vrijeme povećava – dakle, još nedavno nije bila tu! Epididimitis je izrazito bolno, upalno stanje praćeno visokom temperaturom i jakom, crvenom oteklinom epididimisa, koji se katkad ni vještim, strulnim, iskusnim  pipanjem ne može jasno odvojiti od testisa (što bi bio normalan nalaz), ali i cijelom kožom  pripadne strane skrotuma (hemiskortum).

S druge strane, promjene na koži skrotuma, uz uredan palpacijski nalaz samog testisa, primarno spadaju u domenu dermatovenerologije. O tim promjenama ovi specijalisti znaju daleko više i bolje ih liječe od nas urologa. Svaku sumnju na spolno prenesenu bolest, koja se najčešće manifestira kožnim promjenama spolovila, treba najprije vidjeti i potvrditi dermatolog. O tim temama urolozi u prosjeku znaju vrlo malo. Dakle, još jednom – kožne promjene najprije dermatologu, a promjene samog testisa – urologu. Ukoliko, pak, dermatolog utvrdi da se radi o promjeni koju treba kirurški odstraniti uputit će Vas urologu.

Ove retke pišem poučen mnogim primjerima bolesnika koji nepotrebno gube vlastito vrijeme i trud, a isto tako i vrijeme te, dobrohotan ali neučinkovit, trud urologa koji se u kožne promjene načelno ne razumije. Tako bolesnici lutaju na krive adrese. Da biste sebi uštedjeli nepotrebno lutanje ili čak i krive te zakašnjele dijagnoze: kožu penisa i skrotuma neka gleda dermatolog, sam penis i testise neka pregleda urolog!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika