Urologija i dermatologija

Korisnici Belupovog portala „Zdravo budi“ iskazuju mnogo interesa, postavljajući pitanja specijalisti urologu, za kožne promjene…

Korisnici Belupovog portala „Zdravo budi“ iskazuju mnogo interesa, postavljajući pitanja specijalisti urologu, za kožne promjene koje su primijetili na spolovilu ili neposrednoj okolini. Ovdje bih zato želio napisati nekoliko riječi čitateljima gdje je najbolje potražiti pomoć u takvim slučajevima, odnosno jasno razlučiti granice urologije i dermatologije u praksi.

Nerijetko čak i liječnici obiteljske medicine upućuju bolesnika s kožnim promjenama spolovila urologu i to vjerojatno iz razloga jer je nekom bolešću zahvaćena baš koža spolovila. Još češće i bolesnici sami odabiru u takvim slučajevima urologa kao osobu i specijalistu od kojeg traže mišljenje, dijagnostiku i učinkovitu terapiju. Međutim, iako se te dvije medicinske struke manjim dijelom i preklapaju, pa granica (kao što upravo opisujem) često nije sasvim jasna, nadam se da će Vam ovaj tekst pomoći u odabiru prave adrese za inicijalni pregled.

Naime, bolesna koža, odnosno promjene na koži – bez obzira na kojem dijelu tijela nastale – prvenstveno treba pregledati dermatovenerolog. U pristupu, analizi i razlikovanju mogućih uzroka, a osobito u dijagnostičkom postupku i odabiru ciljane djelotvorne terapije dermatolozi su mnogo kvalificiraniji i iskusniji od urologa. Osnovni razlog je slijedeći: koža, njezina struktura, fiziološke kao i patološke promjene tog organa daleko detaljnije poznaju dermatolozi. Oni već po prirodi svoje struke mnogo više pažnje poklanjaju i detaljnije (studioznije, s više znanja i iskustva) pristupaju kožnim promjenama ma gdje se one nalazile. Razumijevanje dijagnostike i liječenja kožnih promjena, bilo da se radilo o primarnoj bolesti kože, nekoj kožnoj manifestaciji sistemske bolesti ili pak spolno -prenosivnoj bolesti, primarni je interes i stručno područje dermatologa kojeg primarno treba shvatiti kao specijalistu ne-kirurške medicinske grane.

Urolozima je koža kao organ na periferiji njihovog stručnog fokusa i interesa pa čak i onaj njezin segment koji pokriva genitalnu regiju. Urologiju, kao struku, treba (nasuprot dermatologiji) primarno promatrati kao kiruršku disciplinu. Urolog će pouzdano znati, uz minimum ozljede tkiva i nanošenja neželjenih posljedica po kožu genitalne regije, intervenirati kirurški. Dakle, kod urologa ćete biti upućeni ukoliko bude potrebno neku tvorbu kirurški odstraniti u cijelosti (excizija), ili samo jedan njezin dio (resekcija), odstraniti minimalni dio sumnjive promjene (biopsija) za patohistološku analizu. Urolog će, nadalje, kirurški zbrinuti i zaraštanje kompliciranijih kožnih rekonstrukcija kože u genitalnoj regiji.

Unatoč svemu tome, prosječni urolog se u diferenciranje uzroka kožnih promjena i njihovo konzervativno tretiranje lokalnom ne-kirurškom terapijom i ne razumije mnogo. Dakle, po kremu – dermatologu, po nož – urologu!

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika